Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Ty kravo 84% to si delate fakt prdel? tahle databaze opravdu neni normalni mne staci pokazdy kdyz to zacne a privali se ten kripl s usmevem mentala v kare z roku raz dva zacne se predvadet a o zabavu je postarano ne prosim tohle ne hodnoceni je za serial jako celek fakt nemam silu a nejsem takovej uchyl abych hodnotil kazdou epizodu jednotlive pac by to bylo 66 stejnych hodnoceni a 66 stejnych komentaru a na podobny kraviny opravdu nemam cas ()

riza-do 

všechny recenze uživatele

Akademický architekt David Vávra, taktéž básník.. Člověk, který stvořil seriál, na který by snad nikdy nikdo nekoukal - ale protořže ty informace, o českých městech, dokáže podat svérázným způsobem, kterému porozumí kdejaký prostý člověk, který se zrovna o architekturu nezajímá, přivede k obrazovkám tisíce lidí.. a důležité je, že je nezklame. ()

Reklama

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Do detailu stylizovaný a přesto nebo proto výtečný dokument, za nímž je vidět moře práce, zaujetí a zároveň nadšení a vtipu, které je krajně nakažlivé při jeho sledování. Po tomhle domácím předkrmu si prý sklepní architekt ukosl ještě větší sousto - zmapovat otisky svých českých kolegů ve světě. Už se těším! ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček, tak co ještě mám dodat? Od prvních dílů, na kterých je skoro nepatrně poznat, že šlo o kapitálem nepodložené nadšení, si celá série udržuje vysokou kvalitu. Nejen mnohdy převelice zajímavé budovy a stavby, ale i poetika a výstižně podané místní paradoxy Davida Vávry jsou silný kontrast například k té trapné popkulturní show s nevtipným Martinem Dejdarem v trenkách. Nemluvě o v každém pokračování jiném hudebním doprovodu. Průvodce, zvídavý tatínek, si nebere servítky s libovolnými urbanistickými či architektonistickými zhovadilostmi nevycházeje však nikdy z nonšalance a i když náplň je z velké části věnována prvorepublikovým realizacím, neváhá, pokud je co, představit i historii starší či ojediněle hodnotnou mladší. A co bych pomluvil? Ten nejmenší z parchantů neumí hrát a stopáž je zoufale krátká. To nutně vede k pečlivému vybírání a vynechání některých možná nikoliv tak skvělých ale přesto pozoruhodných objektů daného města. Což je velká škoda. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Snad nejzáslužnější počin pro českou architekturu. Má to spád, vtip, nadhled, zápal i informační hodnotu. Někdo sice Vávrův styl nemusí, ale mě sedí. No a o to víc mě potěšilo, když jsem si s Davidem zahrál fotbálek :-) Jen mě mrzí, že nebude Šumná Praha, protože jako rodilej Pražák mám velký dluh vůči pražský architektuře... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)

Reklama

Reklama