Reklama

Reklama

VOD (1)

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Sedíc na cornflaku pozoruji muže pojídajíc talíř. Normálně na sucho! Chřoupe ho, převaluje v ústech. Na hlavě má bažanta. Ne, počkat, to je klokan. Ale no ták, bažanti přece v Česku nejsou! Jsem v Česku? Ne, jsem v Cornwallu! Pšeničné lány, stanová městečka, kobylky velké jako strom, židle s nožkami nahoru, lidé chodící po čtyřech. Něco mě šimrá! Že by blecha? Ovšem že ne, ty jsem měla minulý týden! Tohle bude pravděpodobně asfalt. Ano, je to on. Pěkně si to teče po korku. Mám podlahu z korku. Jistěže ji nemám na sobě. Za okny padá sníh, je parné léto. ,,Děkuji za svářečku'', pravila jsem umývači oken, jež se občas mihne naší ulicí. Jeho vozík je absolutně pojízdný. Okna jsem totiž myla sama! V létě, ale to je dávno za námi. Proč by... Ach ano, zatleskat si musím. To někdy dělávám. Vlastně, dost o mně. Jak se máte? Určitě skvěle! Máte také rádi závěsy? Spíte v nich nebo je máte jako prostěradlo? Není to moc intimní otázka? A co sifón? Ale to ne, někdo mi krade můj velocipéd! Konfrontace na obzoru, jak frustrující!! Nevadí. Jsem vaječná, na co je mi velocipéd. Jsem mrož! Máte stejný pocit? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Ne, opravdu nemám rád Beatles, nejslavnější hudební neumětele !! Ano, můžete mě začít kamenovat !! ;) Pouze jediný člen slavné čtyřky si podle mého názoru zaslouží nálepku legendy, a to Paul McCartney, který však velmi hazarduje s mým obdivem k němu touto amatérskou zhovadilostí, když nepopírá hlavní podíl viny ( "Byla to výzva, pokus, který nevyšel !! Příště budeme chytřejší !!" ) na vzniku tohoto (pseudo)filmu, který se schovává za slůvka jako psychedelický, artový, magický či dekadentní !! Černosuchý britský, dokonce i montypythonovský těžký humor mě moc baví, leč na Magical Mystery Tour nevidím vtipného nic ani vzdáleně.. Jsem opravdu velmi rád, že jsem tento takřka hodinový slepenec (s)hitů přežil, ačkoliv dva, tři songy liverpoolských brouků si poslechnu rád kdykoliv.. [ Pouze v původním znění s titulky !! ] ()

Reklama

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Chel som dať hviezdičku naviac za piesne, ktoré vo filme odzneli, ale to by som nehodnotil film. Ten je napriek výbornej hudbe len organizovaný chaos bez nejakého zmyslu. V popise je taktiež zavádzajúce, že tu odznejú skladby ako Strawberry Fields Forever, Hello Goodbye, All You Need is Love alebo Penny Lane, čo nie je pravda. Tieto piesne sa objavili len na CD verzii Magical Mystery Tour, keďže pôvodné 2EP (dvojitý minialbum), ktoré vyšlo ako soundtrack k filmu, ich vôbec neobsahuje a tak sa teda nevyskytujú ani vo filme. Pre fanúšikov, samozrejme, hodné pozretia. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Psychedelický trip, který je čistou radostí z blbnutí, oslavou nesmyslu a žití. Velký třesk mezi The Beatles a Monty Pythononovým létajícím cirkusem. Lepší než se důkladně zhulit, zábavné, se skvělou hudbou a výborně postihující komediální talent Ringo Starra, který je v MMT naprosto nepřehlédnutelný. Sice nejslabší položka ve filmografii The Beatles, ale stále po čertech zábavné. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Skupinu Beatles mám moc a moc rád, tenhle film ale považuji za jeden z největších úletů, co je kdy v životě napadl. Beru, myšlenka propojit hudební klipy a udělat z toho film určitě na papíře vypadal nesmírně zajímavě, jenže tohle se fakt nepovedlo... Ono to totiž vůbec jako film nefunguje a člověk tak při pohledu na jedoucí autobus, čtyři "kouzelníky", scénu se špagetami, se striptýzem (a obrovském "CENSORED" :D) a na Ringa hádajícího se se svojí tetou jenom čeká, kdy na něj vybafne další známá a hlavně skvělá skladba. Takže nakonec musím hodnotit tak, jak hodnotím, protože za hudbu je to na pět hvězdiček, příběh a to ostatní tak na jednu, takže průměr! :) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Přestože to tak místy nevypadá, film měl napsaný přesný scénář, podle nichž se natáčela většina scén. Pouze při záběrech v autobusu měli herci volnou ruku k improvizaci. John Lennon a George Harrison se netajili nechutí k natáčení, proto většinu času strávili spaním nebo se vyhýbali kamerám. (Morien)
  • Film měl televizní premiéru o Vánocích 1967. Prakticky všechny recenze v časopisech a denním tisku byly negativní, jediný New Musical Express jej ohodnotil příznivě. Tisk také neopomněl připomenout Paulu McCartneymu jeho sebevědomé prohlášení, že "... dělat film není tak těžké, je to víceméně záležitost zdravého rozumu." Kritici po premiéře směřovali k baskytaristovi Beatles dotazy, kolik rozumu tedy má, když zplodil takový nesmysl. (Robbi)
  • George Harrison i John Lennon byli od počátku proti natáčení filmu Magical Mystery Tour, ale podle vlastních slov měli pocit, že jej divákům tak nějak dluží. (ryccoly)

Reklama

Reklama