Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To si takhle jedu sérii filmů s Keanu Reevesem a přemýšlím, kde by mě ještě mohl nějak výrazně sejmout. Tady by to třeba šlo. Gus Van Sant podle mě připravil poctivej příběh dvou kluků, co se na ulici prodávají. Pro dva herce rozhodně vyslovenej filharmonickej koncert. Jenže River Phoenix je tady až nechutně slizkej. V tom nejlepším pak odpadne, za což může nemoc jeho filmové role zvaná narkolepsie. Prostě upadne zničehonic do kómatu a spí. Keanu na něj pak mluví. Skoro mi přijde, jako kdyby si v tyhle momenty se svým filmovým bráchou nejlíp pokecal. Všechno mu to vysvětlí, pak ho odklidí někam do křoví a druhej den si pro bráchu přijde, v lepším případě se nějak domů dostane sám. Brácha jak poleno, fakt. Gus Van Sant má drsný příběhy, ale musím říct, že málokdy mi to od něj sedne. Tady jsem to prostě nedal. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

V nežnej ale nesentimentálnej artovej dráme sa Van Santovi podarilo ako máloktorému filmovému tvorcovi podarilo sprostredkovať subjektívnu skúsenosť rebelujúcej mládeže. Oproti neskorším mainstreemom ako Dobrý Will Hunting či Osudové stretnutie netlmí svoje avantgardné východiská a ponúka gay road movie vychádzajúcu zo Shakespearovho Henricha IV. ošumelý realizmus so štylizáciou filmu noir. Isto obsadenie nepoškodilo komerčné výhliadky, ale nikto nemôže tvrdiť, že by Van Sant nebol ochotný riskovať nepochopenie prípadne odmietnutie priemerného diváka. ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Půvabné, dojemné, a neuvěřitelně autentické. Jeden z nejsmutnějších a nejrealističtějších filmů, které jsem kdy viděla. Phoenix a Reeves jsou výborní, mají neuvěřitelnou hereckou chemii mezi sebou. Přesně jsem poznala, že Scottovo 'blbnutí' je jenom póza proti otci a jakmile získá dědictví, hodí všechny včetně Mikea přes palubu. Celý film je o hledání, ale někdy někdo holt hledat nepřestane. Jinak, Rivera Phoenixe je obrovská škoda. - "This road will never end." ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu ne.. Myslela jsem, že to bude skvělé, ale ani zdaleka to nesplnilo má očekávání. Prostě dva prostituti, kteří hledají matku jednoho z nich.. Nic víc, nic míň. A kdyby hlavní hrdina neměl narkolepsii, nebylo by to o ničem a v půlce bych to vypla.. Až na pár detailů se mi to prostě nelíbilo. A to znázornění sexu mělo být co? To byla hrůza, snad nejhorší sex, co jsem kdy viděla :D Líbily se mi snad jen prostřihy do minulosti před Mikeovými záchvaty a hudba.. No a samozřejmě musím vyzvidhnout herecký výkon Rivera Phoenixe, protože on byl skvělý!!! Hodně slabé 3* a to jsem ještě mírná ;) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl někomu popisovat tenhle van Santův snímek, nevěděl bych, kde začít. Mé soukromé Idaho je bizarní mix Shakespearova Jindřicha IV., pouti za hledáním rodiny (která vyšumí do ztracena) a roadtripu po náhodných lokacích (od amerického středozápadu až po Řím), kde hlavní roli zastává kataleptický homosexuál, který se prodává jiným chlapům. Je to úplně nesoudržná směska, anarchisticky poslepovaná dohromady, která ale z nějakého záhadného důvodu funguje. Kdybych ale měl vysvětlovat proč, asi to vzdám na startu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • V první kavárenské scéně hraje na pozadí písnička "Too Many Colors" od River Phoenix's Band, Aleka's Attic. (ČSFD)
  • River Phoenix (Mike Waters) se nedostavil na premiéru filmu, jež se konala v New Yorku. Neměl rád létaní a cestoval jedině autem nebo vlakem. Pokusil se tedy řídit ze svého rodného města na Floridě do NY, avšak nestihl to včas, a tak se premiéra uskutečnila bez něj. (Kacitr)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)

Reklama

Reklama