Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Bitva v ústí Šeldy, neboli The Forgotten Battle je v reálu opravdu zapomenutou nebo alespoň často opomínanou bitvou, a tím pádem jsem za každý takový válečný kousek podle skutečných událostí jen a jen rád, ale tady nemůžu říct, že bych z toho úplně skákal radostí. Rozhodně nemám na zpracování co vytknout, líbilo se mi to vyprávění ze tří úhlů, ale neoslní to tak, jak by mělo. Konec měl mít na diváka větší dopad. Takže takové na půl plynu, ale zhlédnutí nelituju. Čisté 3* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je vidět jak už z té války pomalu zůstávají jen nejasné obrysy. Zůstává protiválečný postoj, drama člověka. Už žádný tah na branku, tvrdá akce jak Spielberg. Teď už jen filozofujeme o individuálním prožitku. Válka je tu vlastně už jen kulisou sociálního dramatu. Ještě se ale chvílemi i v té akci, aby nebylo nůďo. Určitě lepší než 1917 nebo Dunkirk. 70% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších nizozemských filmů přece nemůže dopadnout špatně. Spíš mě překvapuje, že ty peníze padly zrovna za příběh z druhé světové války, což v dnešní době už moc nebývá zvykem. Obecně to ale bylo krásně velkolepé a atmosférou přesně tak válečné jako když jsem poprvé viděl Bratrstvo neohrožených nebo Zachraňte vojína Ryana. Jen s tím dodatkem, že tu nesledujete děj postav, ale regulérní příběh bitvy. Na můj vkus je to málo emotivní a víc praktické, ale budiž. Na evropské poměry i tak jednoznačně velkolepé. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

4* som chcel ubrať potom, ako pilot okríkol jedného z vojakov preto že sa modlil Zdravas Mária, ale nakoniec ma presvedčili dva momenty (samovražda nemeckého dôstojníka a scéna v zákope s vystrašeným v podstate ešte chlapcom) že tento film patrí k tým lepším vojnovým filmom. Režisér ukázal, že na oboch stranách barikády sa našli jednak normálny ľudia a na druhej strane svine. Národný socializmus naozaj nebol to, čo Nemecko potrebovalo a film dobre poukazuje na to že toto bol jeden zbytočný konflikt (koniec koncov ako všetky vojny) ktorý stál množstvo ľudských životov a pripomína nám že treba žiť tak aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. Síce sa nevyrovná filmom ako Nepriateľ pred bránami či Kubrickovým protivojnovým dielam, avšak patrí k tomu najlepšiemu čo Netflix tento rok ponúkol. A nielen tento rok. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Tento velmi nákladný válečný film má jistě svoje kvality. Ať se bavíme o monumentálnosti některých scén, nebo velmi precizní kamerou. Trochu mi vadilo, že během filmu jsem nedokázal občas rozeznat, kdo je Němec a Holanďan, protože mají dost podobné jazyky. Ale to je asi jenom moje blbost a mezery ve vzdělání. Co se týče poutavosti, tak musím rozhodně ocenit odvahu ukončit život většině hlavních postav. Tohle je válka a hlavní hrdinové nemají ochranný štít jako u většiny filmů. Tady se umírá a to ve velkém. Možná je škoda, že jsem ve filmu nepoznal mnoho známých tváří. Není potřeba brát do filmu veliké hvězdy, ale jak tomu bylo třeba u 1917, tak tam se herecké hvězdy třeba jenom mihly. Tohle mi tady trochu chybělo. Ale alespoň jsem mohl poznat nové herecké tváře, které mi připravily kvalitní válečný film z bitvy o které jsem v životě neslyšel. Stejně je to maras. Člověk sleduje hrůzy války na obrazovkách, ale když si uvědomí, že se tohle vážně dělo a ti lidé trpěli, tak z toho běhá mráz po zádech. Měli bychom být vděční za to, v jaké době žijeme. Covid je proti válce směšný. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Jedná se o druhý film z druhé světové války, ve kterém se objevil Tom Felton. Prvním je válečný snímek Against the Sun (2015), který popisuje boj o přežití tří vojáků, kteří v roce 1942 havarují s torpédovým bombardérem v Tichém oceánu a hledají japonské ponorky. (Johnny.ARN)
  • Ve své době se jednalo o druhý nejdražší film v nizozemské historii s rozpočtem 13–14 milionů eur, hned po Černé knize (2006) Paula Verhoevena, která stála asi 16 milionů eur. Přesto vytvořil rekord v nejdražší holandské scéně: pro sekvenci, v níž je sestřelen kluzák, byla postavena kopie letadla Airspeed Horsa, které se zřítilo na kus zaplavené zemědělské půdy, a to za 1,2 milionu eur (1,36 milionu dolarů). Letadlo bylo později opraveno a darováno Válečnému muzeu v Bestu (Nizozemsko). (Johnny.ARN)
  • Přibližně v čase 10:30, při útoku tanku T-34/85, jsou dva záběry zrcadlově obráceně. Při jízdě přes plot střelec sedí a střílí zleva a poklop řidiče je vpravo. V dalších záběrech už je vše, tam kde má být. (mikulin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno