Reklama

Reklama

Toranaga sa presunie do Edo, zatiaľ čo Blackthorne sa musí rozhodnúť, za koho bojuje. (Disney+)

Recenze (29)

Karlito74 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl od dílu je to vždy o kus stupidnější. Logika a myšlenky autora odjely na dovolenou. Knize ani původnímu seriálu to nesahá ani po titulky. Anjin je díl od dílu větší primitiv, který nic nepochopil, Mariko je věčně nasraná slepice s jedním vyrazem, která překládá všechno jak chce, ale nikdy správně,  Toda Hiromacu už v tom nechtěl hrát, tak se vykuchal. Scénáristi začali fetovat. Je to neuvěřitelný paskvil. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh: Smrť Toranagovho syna oddialila jeho príchod do Osaky a nastal čas 49 dňového trúchlenia. Toranagovi vazali ako aj Anjin sa mu postupne otáčajú chrbtom. Toto celé sa ale javí ako premyslený plán starého Shoguna. Prevedenie: Ja som si naivne myslel, že najväčší fanatici sú moslimáci ale teraz som si uvedomil, že Japonci sú oveľa horší národ. Ako tvorcovia tvrdia, držia sa historických reálií a mne sa z toho zdvíha žalúdok. Inak časť celkom o ničom. Nikam sme sa neposunuli akurát sme si mohli naplno užiť mocenské hry a ťahanie za nitky. Uvidíme kam to až dospeje. 79% ()

Reklama

makakus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Narozdíl od některých jiných vnímám posuny oproti románu jako velké plus. Tato adaptace převyšuje předlohu. Koneckonců - totéž si myslí i většina kritiků na agregátu Rotten Tomatoes. Nové dějové události nejsou samoúčelné, naopak významně posunují děj správným směrem a jsou emotivně úžasně silné. Navíc tím seriál přibližují zpět k historické realitě. Celé zpracování výrazně tlumí ty motivy, kterými Clavell nejvíce ohýbal japonské reálie - např. až červeno-knihovní vzplanutí Mariko-Blackthorne, vliv jezuitů na politiku a celá tato dějová linka, až směšně časté návrhy na seppuku atd. V každém případě - vměstnat tisíc stran textu do jediné (bůhvíproč) řady seriálu vyžaduje velkou řadu škrtů, zhuštění i úprav - tady však správným a působivým směrem. Naprosto brilantní díl s důrazem na hlubokou psychologii vztahů. Herecký koncert. ()

kiararaftl 

všechny recenze uživatele

zacina mi velmi vadit, ako sa tvorcovia odklonili od povodnej predlohy. toranagovi syn nezomrel, hiromacu sa nezabil, mariko s anjinom uz davno spolu spavali...rovnako sa uplne vytlaca dej s lodou, pritom prve epizody knihu priam doslova kopirovali a asi aj preto sa mi prve epizody pacili viac ako vyvoj v poslednych 2 - 3. no nic, je to stale vynikajuci serial ale toto ma mrzi. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Provedení opět dokonalé, ale dávám hvězdu dolu, za to jak si autoři začali hrát s dějem oproti předloze. Trochu nechápu proč první díly byly takřka bezchybný přepis Clavellovo románu, a teď ty poslední díly to berou všechno tak "hopem" a velmi často si už vymýšlí, či přizpůsobují děj , že ten kdo knihu nečetl, se musí v situaci minimálně trochu ztrácet. Smrt Nagy, Hiromacu, či setkání Blackthorna se svojí posádkou, to jsou jen některé příklady pozměněného děje. Škoda, protože to provedení je fantastické, ()

Zajímavosti (1)

  • Režisér Emmanuel Osei-Kuffour v oficiálnom podcaste rozpráva o tom, ako monológ Lorda Toranagi (Hiroyuki Sanada), ktorý ukončil epizódu, nebol v scenári, a záver epizódy mal byť len jednoduchý tichý moment. Avšak Hiroyuki Sanada prišiel s návrhom monológu, ktorý môžeme vidieť vo finálnej verzii epizódy. (drake31)

Reklama

Reklama