Reklama

Reklama

Cizinec

  • USA The Stranger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyšetřovatel Wilson z komise pro válečné zločiny pátrá po uprchlém nacistovi Franzi Kindlerovi, který se za války podílel na genocidě židovského národa a dosud věří v nacistické ideje. Stopa zavede Wilsona až do poklidného connecticutského městečka Harper. Kindler tu působí pod falešným jménem Charles Rankin jako všemi respektovaný a oblíbený učitel v chlapecké škole. Právě si bere za ženu soudcovu dceru Mary Longstreetovou. Aby se vyhnul vyzrazení, zabije bývalého kolegu Meinikeho, který ho vyhledal. Pátrající Wilson tak přijde o jediného svědka. Jediné, čeho se může chytit, je Kindlerova vášeň pro starožitné hodiny...
Po veledílech Občan Kane a Skvělí Ambersonové natočil Orson Welles příběh v téměř hitchcockovském stylu, založený na přímočarém vyprávění, jasně rozehraných charakterech a pozvolné gradaci napětí. Dokázal tak, že je schopen natočit kvalitní a přitom zcela osobitý hollywoodský film, třebaže ani Cizinec se ve své době nesetkal s žádoucím diváckým ohlasem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Orson Welles sa pravdepodobne narodil podstatne neskôr, ako je udávané a potom sa strojom času dostal do minulosti ( zaujímavý námet pre film ), pretože tento jeho málo známy kúsok pôsobí neskutočne moderne ( z režijného pohľadu ). Majstrovsky komponované scény, robia z neoriginálnych situácií dychberúce zážitky a stavajú film na vyššiu métu, akú by si možno zaslúžil. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Někomu to může připadat divné, ale mě si Orson Welles získal "až" tímto filmem. Příběh, který geniálně geometrickou řadou graduje až ke scéně s hodinami. Technicky dokonalý snímek, se kterým si Welles evidentně velmi dobře pohrál. Jeho herecký výkon je dechberoucí a naprosto jedinečný. O jeho filmové manželce už tak přesvědčen nejsem, ale to je jen můj momentální subjektivní názor. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ač kvalitním filmem, Cizinec je zároveň ztělesněním mnoha filmařských postupů, které mi dnes chtě nechtě přijdou spíše úsměvné a velice zastaralé. Jednoduchý příběh vedený ve zběsilém tempu (které ještě zvýrazňuje i ve vypjatých chvílích přehnaně opulentní a úderná hudba) nedává moc prostoru charakteristice postav, jejichž vývoj je buď velmi čitelný (Loretta Young), nebo v podstatě neexistuje a je od počátku jasně daný (detektiv Robinson i záporák Welles). Napětí se daří budovat jen napůl, neboť konec je zhruba od poloviny filmu odhadnutelný, a Welles tak vlastně zaslouží velkou pochvalu za to, že i s chybějícím motivem záhady či momentem překvapení dokázal udržet mou pozornost jen chytrou hrou na kočku a myš, kdy se dlouho jen čeká na pravý okamžik pro nastražení pasti. Nejsilnějším prvkem filmu však zůstává, i vhledem k tomu, jak dlouho chystaná past nakonec sklapla víc než nepřesvědčivě, kostelní věž s hodinami, která nejenže měla pro vývoj příběhu důležitý význam, ale také poskytla prostor pro vskutku památné a nezapomenutelné finále... 65% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající noir-film, napínavý od samého začátku až do poslední minuty. Geniálně vykreslena atmosféra poklidného amerického městečka, v němž se odehraje nečekané drama. Excelentní herecké výkony podává celá ústřední trojice - Charles Rankin alias Franz Kindler, Mary Longstreet i Mr. Wilson. Ostatní herci zdárně sekundují a vytváří tak jedno kompaktní a nezapomenutelné dílo. Do poslední chvíle jsem netušil, jak celý děj dopadne a to dodává celému filmu ještě větší kouzlo. Nelze nezmínit gradaci, stále se děj někam posunuje a doslova se řítí k tomu strhujícímu závěru, jenž je dokonalou tečkou za 95minutami. Malinko se mi nelíbil konec Franze Kindlera, ale to je jen nepodstatný detail. Další z vynikajících snímků, na které budu s radostí vzpomínat! Pro mě na úrovni filmů Denunciant, Byl jsem lynčován, Štvanec, Mít a nemít, Nepravý muž,......ani si nedovedu všechny vybavit. Zkrátka Cizinec je film, který navzdory svému stáří neztrácí a nepostrádá nic, co by měl správný snímek mít. Diváka musí potěšit také zmínka o Československu, ovšem to už jen dobarvuje genialitu tohoto díla, které je opravdovým filmovým zážitek. Mohu doporučit! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mistr Welles staví kontrast bezpečné idylky na předměstí Nové Anglie a zrůdného nacistického zločince, který zde našel úkryt v převleku za profesora. K mojí spokojenosti sám sebe obsadil do této role, záporák je jeho parketa, a nazi-lovce hraje stejně charismatický Robinson. Film zaujme detaily (reálné záběry z koncentračních táborů, kavárenský prostor, středověký hodiny), je příjemně dramatický a hustě graduje ve finále s kostelní věží. Není co bych našel proti :) #Noirvember ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Nejméně oblíbený vlastní Wellesův film. (Kulmon)
  • Hoci nie je tak známy ako iné z filmov Orsona Wellesa, bol to jediný film režiséra Wellesa, ktorý vo svojom pôvodnom vydaní vykazoval zisk. (Bilkiz)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama