Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Lima 

všechny recenze uživatele

Režijně solidně zvládnutý film, který se stal nesmírným propadákem. Těžko říci, v čem je chyba. Možná to chtělo lepší scenář, určitě tu však chybí scéna, která by vysloveně chytla za srdce, emočně dostala diváka. Byť některé scény, hlavně ty, které blíže představují Indiány např. při muzicírování, jsou citlivě natočené.No a Nicolas Cage? Není to špatný herec, vojáka mu klidně uvěřím ,ale je, přiznejme si to, už v poslední době trochu okoukaný a prostě už nemá ten potenciál, který by pomohl komerčně podržet film. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Za většinu mých špatných známek, může právě kód Navajo. Psal jsem v něm většinu písemných prací a jednoznačně jsem nad kantory vyhrával. Ani oni nedokázali můj kód Navajo prolomit. A pak se mstili darebové. 80% P.S Právě mi byla Jezinkou.Jezinkou opravena gramatika a byl jsem nařčen, že zase píšu v kódu. Není to pravda, popis filmu přeložen do kódu zní: Fíí bum, Fíí bum, prásk - jau, au, kur.. Urááá ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kontrolní otázka: teď by mě zajímalo, jestlipak víte, soudruzi, proč tam nelítaly bílé holubice ve zpomalených záběrech? Nevíte, co? Cha! Podívejte, já vám to řeknu naprosto přesně, soudruzi. Takové peří nevydrží útok plamenometem! Tak teď to víte, ale jako kdybyste to nevěděli. Jinak politická diverze a vojenský soud! V hlavní roli zádumčivá indiánská chůva (mimochodem, jeden z hereckých failů Cage) a její chráněnec, co na Saipanu postupně vykopává válečnou sekeru, aby rozštípal dýmku míru na malinkaté kousíčky. Ač neprošel výcvikem, nejzdatnějším šifrantem je tady nakonec Woo, protože já doteď nepochopil, o čem to mělo být. O předávání informací na pacifickém bojišti navažsko-americkým hantecem to nebylo. Jde snad o lehce patetické drama o přátelství a porozumění uprostřed válečného běsnění? Nebo je to o vnitřních démonech bílého muže a následném vykoupení? Či snad producenty tlačený režisér vytvořil ryze akční film ve stylu Johna Waynea? U té přepálené akce už jen scházel Jean-Claude, co by přijel na motorce s legračním devadesátkovým účesem, rozdal pár kopů na obě bojující strany a v domnění, že je to chřestýš, překousl Cageovi řemen od samopalu M1928A1 Thompson.. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

...takže mě asi nebere ten Vietnam, páč u tohohle jsem fakt už zíval, kýval hlavou.. no srali mě některý momenty znáte to. Navíc když čtete: film by: John Woo tak něco málo hodně čekáte a z toho vyleze jako tohle? Akce minimum, postavy jako jo některý byli dobří, ale ten indián mě celkem sral a tý přestřelce na začátku jsem se musel smát. A to jsem se na to dost těšil, páč jsem viděl kousek, kdyz jsem byl malej a řikal sem si jaká to je bomba.. nojo, ta dětstká naivnost, Líbil se mi ten nápad jak se ten indián převlíkl za Vietnamčíka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej valecnej film, kterej kazi jen dve veci. Jednak neustaly vzpominani Cage na akci v bazine, kdyz to sledujete po nekolikaty, zacne to bejt otravny, ale nastesti to bylo hlavne v prvni polovine. A druha vec, vsechno vypada docela opravdove, vsichni padaj mrtvy, krejou se v prikopech, vsechno vybuchuje a do toho Cage s kulometem poskakuje po bojisti a zadna kulka ho nezasahne. Jinak co se tyce pribehu, je dostatecnej, i kdyz sem ho odhad od zacatku do konce. No a co se tyce samotnyho Nicolase, ze by podaval nakej uzasnej vykon se rict neda, ale v maskacich se samopalem mu to sekne. A taky stoji za zminku drsnej Stormare, skoda, ze ma minimum prostoru. Celkove je sice videt, ze film je spis o tech acknich scenach, ale to mi nevadilo a jelikoz tu je akce hodne a fakt paradne natoceny, tak jsme se dobre bavil celejch 130 minut. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Rezervace Navajů je v USA největší indiánskou rezervací. (ojo323)

Reklama

Reklama