Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Z válečných filmů týkajících se 2. světové války to řadím k tomu nejlepšímu. Bojové scény jsou perfektní, Cage sice nepředvádí nic nového, ale jako akční hrdina neurazí a Adam Beach je sympaťák. Dávka amerického patosu tam sice je a to v docela velkém množství, ale mně to nikdy nějak nevadilo. John Woo sice natočil lepší kousky, ale z jeho hollywoodské tvorby je to po Face/Off jeho 2. nejlepší kousek, o tom není pochyb. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No... Herci? Krásný konzert mých oblíbenců... Děj? Pěkně, celkem originálně zvolený... Realistické scény? Senzační, kruté a hojně zastoupené!... Kamera? Dost špatná... Hudba? Ani jsem si jí nevšimla... Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nebýt konce, dala bych čisté čtyři hvězdičky - teď jsou to tři s plusem.;-) ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

...takže mě asi nebere ten Vietnam, páč u tohohle jsem fakt už zíval, kýval hlavou.. no srali mě některý momenty znáte to. Navíc když čtete: film by: John Woo tak něco málo hodně čekáte a z toho vyleze jako tohle? Akce minimum, postavy jako jo některý byli dobří, ale ten indián mě celkem sral a tý přestřelce na začátku jsem se musel smát. A to jsem se na to dost těšil, páč jsem viděl kousek, kdyz jsem byl malej a řikal sem si jaká to je bomba.. nojo, ta dětstká naivnost, Líbil se mi ten nápad jak se ten indián převlíkl za Vietnamčíka. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost působivý válečný film. Akce je vážně skvělá. Zaměřuje se na pacifickou frontu a na Navajské šifraře. Jejich řeč totiž Japonci nebyli schopni rozluštit. To byla pro Američany velká výhoda. Nicolas Cage hraje mariňáka, který má právě jednoho Navajce chránit. Zpočátku si sice moc nerozumí, ale pak najdou společnou řeč. Film se kromě bitev dost zaměřuje i na emoce a na samotnou ztrátu kolegů z fronty atd. To na mě docela zapůsobilo. Akce je tu sice dost, ale trochu tomu ubírá dost přepálený a nereálný konec. I tak je to slušný válečný snímek s dobrý obsazením. "Nejsem indián." ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Navajo Dawn [7:54] ,2. A New Assignment [4:37] ,3. An Act of Heroism [5:59] ,4. Taking the Beachhead [6:17] ,5. 'First Blood' Ceremony [2:08] ,6. The Night Before [3:32] ,7. Marine Assault [5:40] ,8. Losses Mounting [5:06] ,9. Friends in War [7:55] ,10. A Sacrifice Never Forgotten [7:11] ,11. Calling to the Wind [10:33], ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Na začiatku scény v Camp Pendleton je možné vidieť americkú vlajku s 50 hviezdami, v roku 1943 ich však bolo na vlajke len 48. Posledné dve boli pridané až v roku 1959. (beso74)
  • Spolu s filmem Pearl Harbor (2001) se k roku 2013 jednalo o nejnákladnější válečný snímek všech dob. (Edgerton)

Reklama

Reklama