Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej valecnej film, kterej kazi jen dve veci. Jednak neustaly vzpominani Cage na akci v bazine, kdyz to sledujete po nekolikaty, zacne to bejt otravny, ale nastesti to bylo hlavne v prvni polovine. A druha vec, vsechno vypada docela opravdove, vsichni padaj mrtvy, krejou se v prikopech, vsechno vybuchuje a do toho Cage s kulometem poskakuje po bojisti a zadna kulka ho nezasahne. Jinak co se tyce pribehu, je dostatecnej, i kdyz sem ho odhad od zacatku do konce. No a co se tyce samotnyho Nicolase, ze by podaval nakej uzasnej vykon se rict neda, ale v maskacich se samopalem mu to sekne. A taky stoji za zminku drsnej Stormare, skoda, ze ma minimum prostoru. Celkove je sice videt, ze film je spis o tech acknich scenach, ale to mi nevadilo a jelikoz tu je akce hodne a fakt paradne natoceny, tak jsme se dobre bavil celejch 130 minut. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Svižný a dechberoucí valečný film.Po filmech jako byly Operace: Zlomený šíp a Tvaří v tvář bych čekal od Johna Woo trošku víc ale určitě jsem nebyl zklamaný.Rozhodně je to lepší než Udolí stínů.Nicolas Cage hraje standartně ale kdo mně překvapil Adam Beach.Jediný co mně trošku vadilo bylo to ,že v každým patým záběru jsem viděl ve stínu kameru ( někdy i kameramana ).Pro mně je to spíš 4,5*. ()

Reklama

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

John Woo se nezapře. Boj nejspíš neviděl ani z rychlíku, ale natočit válečný velkofilm mu vrásky nedělá. Veškerá akce je jako ostatně u Wooa obyčejně neobyčejně umělá, úvodní boj na Šalamounech coby Cageova představovačka nepřipomíná džungli ani přes betonovou zeď, spíš jako když si kluci hrajou u mámy na dvorku, pro velký útok na Saipanu si asi filmaři vybrali park, ve kterém přesazujou stromy (ty pravidelně rozmístěné dokonale kulaté krátery mě fakt pobavily), jednotlivé záběry z boje jsou naprosto održené od celkové situace bez vzájemného vztahu logického i prostorového (trochu to připomíná průchod přímočarou akční hrou), naprosto absentuje válečná živelnost. Pro Wooa typicke sceny jeden raz strelil, sedem ich zabil jsou kapitolou samou pro sebe. Herci a kompars jsou jen prvkem dosazovaným do jednotlivých sekvencí bez prostoru pro skutečné herectví (včetně scén ze zázemí). O ději nemá moc smysl mluvit, všechno už tu bylo, traumata, překonávání nedůvěry, fotka rodiny atd. Na jednu hvězdičku nestačí realisticky působící zranění a pár dobrých záběrů, takže odpad jak vyšitý. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Impozantný bodycount a zrejme rekord v počte explózií na jeden film, ale ten scenár je príšerný (je tam toľko klišé, až to vyzerá, že to bolo pôvodne myslené ako žánrová paródia a Wooovi to nedošlo), Cage neustále prehráva a režijný štýl s hongkongskou prestrelkovou choreografiou sa do vojnového filmu zúfalo nehodí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, byl jsem příjemně překvapen. Zaskočilo mne množství bojových scén, navíc byly výborně natočeny. Pravda, příběh byl opět servírován v poněkud patetickém balení, ale nehrál si na víc, než nabídl (na rozdíl od Zachraňte vojína Ryana). Velmi dobrý byl Adam Beach, ale i ostatní herci odvedli své. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1982 vyhlásil prezident Regan 14. srpen celonárodním dnem a svátkem kódovačů Navajo. (ojo323)
  • Jedná se o druhou spolupráci Nicolase Cage a režiséra Johna Woo po veleúspěšném akčním filmu Tváří v tvář (1997). V době filmování spolu plánovali natočit ještě nepojmenovaný western, ale po nepříliš velkém úspěchu tohoto filmu z úvah sešlo. (Edgerton)

Reklama

Reklama