Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

ProjectAlice 

všechny recenze uživatele

Moje najobľúbenejšie filmy sú vojnové a toto dielo je jedno z mojich najobľúbenejších. Nicolas Cage ako vojak pôsobí veľmi dôveryhodne. Chválim skvelý scenár a špeciálne efekty. Scény s náletom lietadiel zhadzujúcich bomby sú nezabudnuteľné. Okrem Nicolasa Cagea si zaslúži pochvalu za herecký výkon aj Peter Stormare. 5* ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Po několikerém zhlédnutí musím uznat, že to není zas až takový trhák, v jaký jsem doufal. Válečné drama postavené na počtu explozí, zabitých nepřátel a vypálených kulek mě nějak nechává chladným. Se skutečností to má zřejmě pramálo společného. John Woo je pravda celebrita v režiserských kruzích, ale tohle se mu mírně řečeno nepovedlo. Cage si tu honí ego a ostatní mu suše sekundují. Alespoň ta hudba byla fajn. Kdyby film trval hodinu, tak by se vlastně nic nestalo a o nic důležitého by divák nepřišel. Celkově průměrný snímek, který zaplácne nudné odpoledne. 55% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej valecnej film, kterej kazi jen dve veci. Jednak neustaly vzpominani Cage na akci v bazine, kdyz to sledujete po nekolikaty, zacne to bejt otravny, ale nastesti to bylo hlavne v prvni polovine. A druha vec, vsechno vypada docela opravdove, vsichni padaj mrtvy, krejou se v prikopech, vsechno vybuchuje a do toho Cage s kulometem poskakuje po bojisti a zadna kulka ho nezasahne. Jinak co se tyce pribehu, je dostatecnej, i kdyz sem ho odhad od zacatku do konce. No a co se tyce samotnyho Nicolase, ze by podaval nakej uzasnej vykon se rict neda, ale v maskacich se samopalem mu to sekne. A taky stoji za zminku drsnej Stormare, skoda, ze ma minimum prostoru. Celkove je sice videt, ze film je spis o tech acknich scenach, ale to mi nevadilo a jelikoz tu je akce hodne a fakt paradne natoceny, tak jsme se dobre bavil celejch 130 minut. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na porovnání tohohle filmu a Vojína Ryana se dá názorně předvést, jaký je rozdíl mezi geniálním režisérem a režisérem úzce zaměřeným na akční snímky. V Navaju je vše podřízeno vše efektu, takže zatímco po slavné úvodní scéně v Ryanovi jsem nemohl popadnout dech, při zdejších "válečných scénách" jsem se musel i pousmát jak moc to má vypadat opravdově. V Ryanovi to BYLO opravdové ! Jinak film Kód Navajo je hezká podívaná určitě by jste ho měli vidět. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý vojnový film. Má veľmi dobrý príbeh o dvojici vojakov, radistovi z kmeňa Navajov a americkom dôstojníkovi, ktorý má na neho dávať pozor. Síce si spočiatku dôstojník snaží držať odstup, no postupne sa z nich cez mnoho času strávených na bojisku stanú priatelia. So spracovaním som spokojný, myslím, že potenciál tohto námetu tu bol využitý takmer naplno, nevšimol som si žiadne výraznejšie slabé miesto a film dokáže baviť bez ohľadu na to, aký typ situácie sa práve odohráva. Páčia sa mi tu aj všetky indiánske prvky. Ale zo scenáristického hľadiska musím vytknúť scénu s preoblečením do nepriateľskej uniformy, ktorá je až moc hlúpa. Akcie je tu dosť a páči sa mi. Je rozmanitá, dobre natočená a aj veľkolepá, tu dobrý rozpočet viditeľne nechýbal a celkovo sa na to dobre pozerá. Ale je potrebné sa filmu prispôsobiť, pretože neprejavuje žiadnu snahu pôsobiť surovo a realisticky, ani drsnejšie zábery sa tu takmer nenájdu, čo ho odlišuje takmer od všetkých novodobých vojnových filmov. Kód Navajo je po akčnej stránke v prvom rade akčný film vo vojnovom prostredí, kde sú dôležité postavy prakticky nezraniteľné, nemajú problém s akoukoľvek presilou a zabíjajú nepriateľov po desiatkach. Réžia a technická stránka sú na vysokej úrovni, štýl Johna Woo mi vždy sedel, aj ked´ jeho Hong Kongskej tvorbe sa v Amerike nikdy nepriblížil. Hereckému obsadeniu nemám čo vytknúť, obzvlášť hlavné duo Nicholas Cage a Adam Beach bez problémov ťahajú film. Tento film svoj účel splnil, baví ma aj po viacerých pozretiach a je to jeden z najlepších vojnových filmov nielen posledných rokov. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 75%. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Spolu s filmem Pearl Harbor (2001) se k roku 2013 jednalo o nejnákladnější válečný snímek všech dob. (Edgerton)
  • Aby tvůrci přidali na autentičnosti, rozhodli se od sběratele Hevenera z Ohia odkoupit originální rádia WWII-vintage. (KucC)
  • Rezervace Navajů je v USA největší indiánskou rezervací. (ojo323)

Reklama

Reklama