Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Scéna, ve které se do sebe po ránu pustí Peck s Hestonem obsahuje chyby (střídavá přítomnost a absence krav v pozadí, měsíc prosvítající nad Hestonem, i když se scéna odehrává ráno, špatná světelná jednota). Patricii nechá scénárista zmizet ze scény, jako by vůbec dále nebyla, což je možná vzhledem k její roli v příběhu škoda. Až na tyto dvě výtky, které ubírají jednu hvězdičku, je to jinak špička v rámci svého žánru. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak to byla naprostá pecka, jeden z nej westernů, které jsem viděl. Film ani po těch dlouhých letech neztratil nic ze svého kouzla jak to mnohdy bývá. Gregory Peck je opravdu herecký velikán a legenda. Jean Simmons jsem si okamžitě zamiloval, upoulata mě již v Spartakovi a Kruté noci. Přestřelek je tady opravdu pomálu ale zato je tady hodně práce s postavami. Ano, je to dlouhé ale ani náhodou nudné nebo natahované. ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se znovu podívala na tento klasický western a musím říct, že jde o opravdový filmový skvost. Jako obvykle u těchto snímků musím vychválit herce, kteří byli všichni výborní a skvěle obsazeni. Obzvláště Gregory Peck , který byl perfektní, většího gentelmana si snad nelze představit. Potěšila mě i krásná a sympatická Jean Simmons a další jako Charlton Heston nebo Burl Ives. Velká země je velkolepý film se skvělou hudbou a velmi zajímavým příběhem, na který je radost pohledět. Pro fanoušky westernů je určitě jeden z těch nej:) Kdyby někoho zajímalo jak se bavil štáb a herci během natáčení, a jak přemýšlivě hraje Gregory Peck šachy, doporučuji toto video:)). http://www.youtube.com/watch?v=wIjdPXq0zQc ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvýznamnejších filmov mojej mladosti. Videl som ho v jedenástich rokoch a keď som si ho zopakoval nedávno, mal som pocit, že všetky jeho scény si výborne pamätám. Gregory Peck bol právom vyhlásený za najväčšieho chlapáka amerického filmu a do Jean Simmons som bol v tých jedenástich asi týždeň platonicky zaľúbený. Veľká zem je klasicky vystavaný western, ktorý je ale trochu viac svojou civilnejšou atmosférou a vďaka hrdinovi, z ktorého sa kovboj iba má stať (môžete sa s ním viac stotožniť), prístupnejší širším masám. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane by som bol za, keby sa do filmu nezaplietla romantická zápletka, ktorá mierne brzdila napätie a čistokrvný western. Na strane druhej by však bez nej nemal film taký pôvab, harmóniu a ani by nemal čo povedať. Takže som rád, že sa to nakoniec takto vykľulo. Krásne prériové zábery, "iná", ľudská zápletka a správna dávka západných výstrelov, to všetko hlavne v druhej polke. Takže ak máte viac voľného času, určite to stojí za to. 85%. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Společně s Gregorym Peckem (James McKay) lze ve filmu vidět i jeho tři syny. Je to poprvé a naposledy, co se všichni sešli pohromadě před kamerou. (Epistemolog)
  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)
  • Gregory Peck a režisér William Wyler sa pred pár rokmi spriatelili a dobre si rozumeli pri natáčaní filmu Prázdniny v Římě (1953), no počas natáčania filmu Velká země (1958) sa opakovane pohádali. Po tom, čo Peck jedného dňa po zúrivej hádke odišiel z natáčania, Wyler novinárom povedal: "Už by som s Peckom nerežíroval žiadny ďalší film ani za milión dolárov." O tri roky neskôr sa predsa len obaja zmierili, no ale spolu už ďalší film nenatočili. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama