Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ukázka netradičního anti-westernu, v němž hlavní hrdina McKay bojuje proti násilí nenásilím a vůbec nechce střílet. Navzdory převažujícím chválám na tento slavný film musím konstatovat rozčarování - příliš zdlouhavé (téměř tři hodiny!), konverzační; nemám tyhle psychologizující pokusy ve westernu vůbec rád. Většinou nejsou nijak hluboké a za moc nestojí, takže je to spíše nuda. Láska, čest, statečnost, vnitřní boj, obětavost, zbabělost - to vše se dá vyjádřit mnohem kratšími náznaky, a nikoliv na úkor akce a napětí. Jinak nádherná krajina a hezká westernová hudba, "pan" herec Gregory Peck. Za to jsou ty hvězdičky... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika, která trpí hodně neduhy spojené s žánrem westernu a dobou, kdy vznikala. Stopáž 165 minut je až moc na western o jednom muži, jedné zemi a hledání svého pravého místa(které je divákovi bohužel jasné od začátku). Postava Gregory Pecka řeší vše trochu jinak než by si okolí a hlavně jeho nastávající asi představovali. William Wyler je velmi kvalitní režisér, který na to má dokonce pár sošek jako důkaz :). Přesto si myslím, že snímek maličko nezvládl a nebo lépe rečeno chtěl z něj mít lehce něco jiného. Životní odyseu jednoho muže ve velké zemi za svým osudem. Bohužel je film dost schématický a vlastně vůbec ničím nepřekvapí. Od začátku se vše dá až moc jednoduše odhadnout a snímek tak ztrácí na poutavosti (nebo vám snad nepřijde nudné koukat na něco o čem víte jak bude pokračovat?). Příjemný film, který pro mě nezůstane ničím víc. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velká země rozhodně nepatří mezi TY velké westerny. A to po mnoha stránkách. Nepřeslechnutelným faktorem je poslabší hudební doprovod. Tím nepřehlédnutelným potom samotná kvalitka. Nudnou pasáž střídá pasáž mírně koukatelná. A to je tak asi vše. Moc se toho skutečně neděje. Docela úsměvná je věta z obsahu. Dovolím si citovat. ,,Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě." S tím, že je to klasický film Williama Wylera bych ještě souhlasil, ale.... Zbytečná surovost zde chybí a když se na film kouknete pořádně, tak si nemůžete nevšimnout, že zde chybí veškerá surovost. Hloubka charakterů? Tak to asi taky nebude úplně pravda. Vlastně každá postava má velmi jasný a jednoznačný charakter. Vlastně se jedná o takové 160 minutové tlachání téměř o ničem s naprosto absurdní zápletkou, kde se občas něco málo odehraje. Nicméně ta okolní příroda je skutečně krásná, takže minimálně tu přírodu ocenit skutečně musím. Velmi rád bych dal alespoň 2*, protože westerny mám docela rád, ale zde ty 2* není skutečně za co udělit, takže to nechám u hvězdičky jediné. Navíc jsou zde docela ošklivé herečky. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak to byla naprostá pecka, jeden z nej westernů, které jsem viděl. Film ani po těch dlouhých letech neztratil nic ze svého kouzla jak to mnohdy bývá. Gregory Peck je opravdu herecký velikán a legenda. Jean Simmons jsem si okamžitě zamiloval, upoulata mě již v Spartakovi a Kruté noci. Přestřelek je tady opravdu pomálu ale zato je tady hodně práce s postavami. Ano, je to dlouhé ale ani náhodou nudné nebo natahované. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Romantický western, ve kterém se téměř vůbec nestřílí. Viděl jsem tento snímek zhruba před dvaceti lety a právě Velká země ve mně probudila lásku k tomuto žánru a díky tomuto snímku jsem začal objevovat další a další příběhy zaprášených kovbojů s kolty proklatě nízko. Trochu delší stopáž není v tomto případě na škodu a i když se toho ve filmu tolik neodehraje, tak nenudí a budí divákův zájem. Gregory Peck, jako gentleman, nemá chybu a Charlton Heston, coby drsný, ale rovný předák, taktéž. Jejich pěstní souboj, je jednou z ozdob snímku, který se odehrává v opravdu hodně rozlehlých pláních. Legendární znělka sem výborně pasuje, stejně jako vynikající dabing ještě Československé televize, se kterým jsem tento western viděl. Takzvaná povinná četba - pro fanoušky žánru určitě. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)
  • Film je považován za první pacifistický western a začátek tohoto žánrového trendu. (džanik)
  • Hlavný hrdina filmu James McKay (Gregory Peck) vystrelí za celú dobu len jedenkrát a aj to iba do zeme. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama