Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Folpa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika, vynikající herecké výkony. Osobně mě přijde, že film je rozdělený na dvě části, v první Gregory Peck poznává místní zvyky a obyvatele a ve druhé části se řeší konflikt dvou znepřátelených táborů. Občas mi ta jeho dobrota a čestnost už lezla krkem ale celkově opravdu velice povedený film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který přináší úžasný děj, skvělé scény, excelentní herecké výkony a dokonale prokreslené charaktery postav. Gregory Peck je vynikající - jako pokaždé - a jeho role má neskutečnou sílu zapůsobit na diváky. Nemá smysl se nijak zvlášť rozepisovat, nutno vidět, Velká země je KLASIKA, KULT a SKVOST! ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z názvu filmu musí být každému divákovi s průměrným zeměpiseckým vzděláním jasné, že se příběh odehrává v Lichnštejnsku. Jó, to byly tenkrát časy, kdy se divokým Lichnštejnskem ještě proháněly stáda dobytků, chlapi měli smysl pro čest a ženský neznaly časopis Cosmopolitan. Po skončení filmu jsem měl pocit, že to dříve takhle nějak skutečně na divokým Lichnštejnsku chodilo. Pro získání tohoto pocitu je zásadní, nebát se délky filmu. Dlouhá stopáž snímku má svou podstatu. Postupně do mě totiž ten příběh vstupoval - pomalu, nenásilně, ale s každou přibývající minutou intenzivněji, až jsem ke konci zatoužil Gregory Pecka upřimně obejmout. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Klasika, kde nejde o prestrelky či bitky, ale tú správnu cowboyskú atmosféru. Nieže by šlo o film, ktorý budem pozerať nejako často, ale bavilo ma sledovať pozvoľný príbeh, aj keď neprichádzal s ničím originálnym (pozemky, odháňanie dobytka, znepriatelené rodiny...). Finále má slušné gule, aj keď ho v podstate očakávate... ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně odvyprávěný příběh! James McKay (Gregory Peck) je sympaťák! A konečně vím, z jakého westernu je ta úžasná ústřední melodie! ■ Po x dalších viděních: Maximální hodnocení zasloužené. A Jean Simmons se mi líbí čím dál víc. ■ S odstupem dvou let a dalších viděních: Jeden z mých nejoblíbenějších vesternů. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Společně s Gregorym Peckem (James McKay) lze ve filmu vidět i jeho tři syny. Je to poprvé a naposledy, co se všichni sešli pohromadě před kamerou. (Epistemolog)
  • Vtedajší americký prezident Dwight D. Eisenhower nazval tento film jednoducho najlepším filmom, aký bol kedy natočený. Dodal: "Môj najobľúbenejší film číslo jeden!" (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno