Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ To je až neuveriteľné na taký komornejší príbeh ako rýchlo tie 2,5hodiny ušli. Skvelý herci na čele s Gregory Peckom a čarovnou Jean Simmons, k tomu režisér William Wyler z minima ťaží maximum a s počiatku banálny príbeh posunie do veľkolepej a silnej drámy, prekvapenie s úžasnou témou, pôvabom a dôvtipne poskladanými dialógmi. /80%/ ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Velikost tohoto filmu mi (i přes jeho název) tak trochu uniká. Mám to s ním zhruba stejně jako s Casablankou. Zatímco někteří se těmito snímky opájejí, já je považuji za záležitosti, jaké bohatě stačí vidět jednou. Přesto jsem Velkou zemi viděl dvakrát, i když se přiznám, že teď podruhé už ne celou. Před čtvrt stoletím na mě ale působila zhruba stejně jako dnes : Příliš učesaná, příliš vymydlená, příliš se snažící kultivovaně podat Divoký západ těm, kterým nevoní jeho prašná respektive zablácená primitivnost, pudovost a živočišnost. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Co do propracovanosti vizuálu se klasické hollywoodské westerny těžko můžou poměřovat např. s vyvrcholením Leoneho Dolarové trilogie nebo se solitérním Tenkrát na Západě (tedy s hybridním spaghetti western westernem), ale přesto jsou mi ve všech směrech neskole milejší. Oceňuji na nich především tu ryzí "americkost", tedy pravost, pevnost a hlavně filmovost, která zdaleka není tak banální, jak by se mohlo zdát. A právě Wylerův malebný opus je této "americkosti" nezkaleným destilátem na třetí, nutno podotknout, že příjemně rozvratným v podrývání mytologie amerického snu i nečekaně chytrým ve své práci s kosmopolitní dualitou a tření z něj vyplývajícího. Nejpřesněji jej vystihuje příměr: nejpamětihodnější epický western a Velký film v pravém smyslu slova. Jako správný paján na krajinu Divokého západu je Velká země nasnímána v úchvatných uměleckých panoramatech a celcích, které nedávají prostor zjemňujícím detailům, je ozdobena skvělým mnohovrstevnatým příběhem, svěžím scénářem a vyváženou kolekcí do detailů vykreslených charakterů, takřka až velkoplošnou učebnicí lidské povahy. Zvláště mi pak zaimponovala Peckova postava příkladného, v jádru skromného a morálně bezúhonného jedince, ze které přímo sálá charakterová nezdolnost a síla. Nu, a pak je tu samozřejmě Morossova nádherná a živočišná heroicko-patetická (nejde o urážku!) hudba, která ve své kategorii patří rovnou k těm nejlepším a nejbohatším kompozicím, ne-li na samotnou špici. Způsob jakým rytmizuje obraz a vdechuje život pravé, nespoutané krajině Západu i konfliktům, které netečně sleduje, to je čirá magie, před kterou nezbývá než tiše žasnout. Potrženo, sečteno: Jeden z Filmů, pro které mi buší mé kvazi-cinefilské srdíčko. Klasika každým coulem! ()

sharky 

všechny recenze uživatele

75% Dvě hodiny nudy, která je místy dobře stravitelná, místy téměř zralá na vypnutí, spějí k dokonalému finále. Kde si to zlý chlapáci rozdají mezi sebou i s temi hodnými a všechno dopadne tak jak má. Podmanivá hudba, jen škoda, že panu Wylerovi tenkrát někdo nekoupil velké nůžky, zbytečných 20 minut k vystřížení by se tu v pohodě našlo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Určitě western, který si zaslouží pozornost, ale rozhodně bych ho nekladl na stejnou výši, jako Sedm statečných či Tenkrát na Západě. V zásadě tu není nic, co by z tohoto, poněkud netradičního, westernu dělalo klasiku. Nicméně i tak se jedná o poutavý příběh chlapíka, který se snaží najít své místo v nové zemi, který i přes sáhodlouho stopáž plyne příjemným tempem. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí Gregory Peck a nádherá Jean Simmons a potěší i Charlton Heston v ne úplně kladné roli, což je u něj docela nezvyk. 80% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Podľa Gregoryho Pecka, po použití siedmich scenáristov, on a režisér Wiliam Wyler zostali nespokojní so scenárom, ale finančné záväzky ich prinútili pokračovať v produkcii. (westerns)
  • Jean Simmons bola taká traumatizovaná náročnými skúsenosťami s natáčaním filmu, že o tom roky odmietala hovoriť. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama