Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oficiální dokument z 6. říšského sjezdu NSDAP v Norimberku 4.-10. září 1934. Po II. světové válce v mnoha zemích trezorový film. (oficiální text distributora)

Recenze (215)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Mistr řečník a profesionální "patlal" pomády na vlasy -Adolf Hitler-, si potřeboval vykompenzovat své...co já vím, třeba ráčkování a proto povolal do služby Leni Riefenstahl, aby mu natočila propagandistický film na pozvednutí ega. Leni naklusala spolu se všemi kameramany v Německu (ostatní natáčení muselo jít stranou..) a stvořila vážně gigant. Dívat se na tehdejší módní ikonu v detailních záběrech, kdy vidíte i chlupy v nose, je vážně unikátní. Byť normálně smýšlející člověk nad tím vším zvěrstvem kroutí hlavou, nemůže neuznat, že Riefenstahlová to vzala z gruntu dobře a i když bylo hodně patrné lezení do prdele "fírerovi" měla prostě talent a to je hlavní.___ Úplně nejhůř jsem se cítil při záběrech na Hitlerjugend. Tábory těchto malých fanatiků je úděs. Všichni tam jsou důležitý jak prkna od hajzlu a když spozorují kohokoliv s hákáčem na paži, div by se nepřizabili, aby mohli ukázat co v nich vězí. Já vím, byli totálně mimo provoz, ale co je moc, to je moc... Netrpělivý divák by se měl připravit také na německé lidové písně a hlavně na nesčetně záběrů na pochodující nácky, kteří sledují jak Hitler zvedá ruce do nebes a zase ječí něco o tom, že Německo je da best a pak pozvedá ruku, aby zabránil slunci ve vypalování svých očí a diváci si myslí, že hajluje a pak následuje uvědomění si toho všeho a prostě trapas! Myslím si, že kdyby Adolf nebyl takový gigantický řečník, zkončil by někde v zaprděným kanclu, neoholen a ztrapňován od nadřízeného. Hmm...docela směšná představa. P.S.- až budu 9.12. v Norimberku a uvidím ty ulice, kde se promenádovali ti hajzlové, budu mít na 100% náladu pod psa...... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny snímok "Triumph des Willens" mapuje oslavu šiesteho výročia strany NSDAP, ktorá sa konala 4. až 10. septembra 1934 v Norimbergu. Film vznikol na žiadosť samotného Fuhrera. Dokument je zložený z nasledujúcich sekvencií: Staré mesto Norimberg / Kolóna áut od letiska ku hotelu Deutscher Hof / Príchod do hotelu / Hitlerova telesná stráž (Leibstandarte SS Adolf Hitler) / Nočné zhromaždenie pred Hitlerovým hotelom / Hitlerjugend a nemecká mládež táboriaca pri Norimbergu / Pochod roľníkov v krojoch a prehliadka Hitlerových úspechov / Prehliadka pracovných jednotiek (Deutsche Arbeitsfront) / Kongresová hala NSDAP a prejavy vrchných predstaviteľov fašistického Nemecka / Prehliadka ríšských pracovných jednotiek a Hitlerov prejav ku nim / Nočné zhromaždenie politických vodcov / Hitlerjugend a nemecká mládež na národnom štadione, pochod Hitlerjugend a Hitlerov prejav ku mládeži / Prehliadka vojska / Nočné zhromaždenie, vlajkový pochod, katedrála svetla / Prehliadka SA a SS pri príležitosti smrti ríšskeho prezidenta Paula von Hindenburga / SA, NSKK a SS prisahajú vernosť Adolfovi Hitlerovi / Slávnostné prijatie nových vlajok hnutia / Veľká prehliadka paramilitantných formácií NSDAP, SA a SS pred chrámom panny Márie / Ukončenie dňa strany (Parteitag) v norimbergskej kongresovej hale / Záverečný prejav Adolfa Hitlera. ***** ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kratší stopáž by filmu rozhodně slušela lépe, ze začátku film působí velmi silně, hlavně při pohledu na obyčejné lidi, kteří působí oproti monumentálnímu sjezdu doslova jao balzám, Hitlerovy proslovy jsou skoro až přesvědčivé a tak mají u diváků velkou odezvu. Problém je, že po počátečním ochromení velkolepostí a filmařskou zručností se začnou opakovat různé pochody a průvody a film se začne až nebezpečně blížit nehorázné nudě, přesto si však z něj člověk odnese přinejmenším zvláštní zážitek k zamyšlení. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Namlsán úžasnou "Olympií" a připraven na nějakou hypnotizující manipulaci, jsem byl přeci jen trochu zklamán. Neustálé záběry sjezdů, mávajících davů a nejrůznějších shromáždění opravdu poskytují jen pramalý estetický zážitek (ale už vím kde se inspirovali naši filmový soudruzi v 50tých letech). Jestliže film něčím vyniká, pak je to opět naprosto dokonalý střih, který propagandistický záměr umocňuje (kombinace prostřihů na nacistické hotentáty, dav, smějící se tváře třeba v rámci projevu jsou...no prostě dokonalé). Dokument především obrovské historické hodnoty, ale jako nějaká uhrančivá ikona nacismu podle mě nefunguje. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Celé Německo nám leží u nohou... Německo pochoduje v nás a Německo nás následuje! --- A tak dnes slavnostně slibujeme, že každou hodinu, každý den budeme myslet na Německo, na lidi v Říši a na náš Německý národ. Německému národu! Sláva vítězství! Sláva vítězství! --- A tak vás zdravím, jako mé staré a věrné muže z SA a SS! Sláva vítězství! --- Vždy se najdou lidé, kteří jsou skutečně aktivní bojovníci a očekává se od nich víc, než od milionů řadových občanů. Jim jednoduše nestačí říci si: „Já věřím". Radši si řeknou: „Já bojuji"! --- A lidé znovu přijdou a znovu se setkají a znovu budou šťastní a inspirovaní myšlenkou, že Hnutí žije v našich členech, a že jediné Hnutí je symbolom věčnosti! Ať žije Národně-socialistické Hnutí! Ať žije Německo! --- Strana je Hitler! Ale Hitler je Německo, tak jako Německo je Hitler! Sláva vítězství! Tenhle dokumentární skvost by se měl povinně promítat na středních školách, aby lidé plně pochopili nebezpečí plynoucí z nacismu a nic podobného se již nemuselo opakovat. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (23)

  • Leni Riefenstahlová, dříve nadějná herečka a tanečnice, se celý život bránila tomu, že by byla propagandistickou režisérkou. Na natáčení nevzpomínala v dobrém a dokonce tvrdila, že dělala vše pro to, aby film nemusela realizovat. (Cimr)
  • Adolf Hitler film označil za „jedinečnou oslavu síly a krásy našeho hnutí”. (Coldrex)
  • Pouze při přehlídce kavalérie můžeme spatřit jednotky pravidelné armády. Tisíce pochodujících mužů, včetně SA, SS a Hitlerovy stráže Leibstandarte Adolf Hitler, byly pouze civilními příslušníky politické strany. (Coldrex)

Reklama

Reklama