foto

Ricky Schroder

  • nar. 13.4.1970 (49 let)
    Staten Island, New York City, New York, USA

Biografie

Richard Bartlett „Ricky" Schroder Jr. je americký herec a filmový režisér. Debutoval účinkováním ve filmu Franca Zeffirelliho THE CHAMP /1979/, za který získal cenu Golden Globe pro nejlepší mužskou hereckou hvězdu do 9 let a dětskou hvězdou se následně stal v sitcomu SILVER SPOONS /1982-1987/. Jako již dospělý herec zazářil ve westernovém miniseriálu LONESOME DOVE /1989/, poté v krimi seriálu NYPD BLUE /1993-2005/ a také jako Mike Doyle v akčním seriálu 24 /2001-2010/.

Schroder se narodil v Brooklynu v New Yorku a vyrůstal na Staten Islandu. Je synem matky Diane – zaměstnankyně telefonní společnosti a otce Richarda Bartletta Schrodera Sr. – manažera zmíněné tel.společnosti. Má starší sestru Dawn, která je bývalá modelka a herečka. V žilách mu koluje norsko-německá krev.

Po filmu The Champ, hrál v disneyovském dobrodružném snímku THE LAST FLIGHT OF NOAH'S ARK /1980/ a tentýž rok se objevil spolu s Alecem Guinessem v rodinném filmu LITTLE LORD FAUNTLEROY. Po úspěchu sitcomu Silver Spoons, kde hrál postavu Rickyho Strattona, dostal příležitost účinkovat jako hostující časoměřič při druhém výročním utkání ve wrestlingu mezi Hulkem Hoganem a King Kong Bundym. Následně se pak přihlásil na střední školu Calabasas High School. Jakmile dospěl, začal bojovat proti nálepce dětské hvězdy, změnil si jméno na Rick a bral role, které mu pomohly se plně stát klasickým hercem.

Jeho účinkování v již zmíněné mini-sérii Lonesome Dove a následně v jejím pokračování RETURN TO LONESOME DOVE /1993/, jej plně usadilo v poli respektovaných dospělých herců. Pozici si nadále upevnil hraním v komediálním seriálu SCRUBS /2001-2010/ v roli zdr.bratra Paula Flowerse či Dr.Dylana Westa z lékařského seriálu STRONG MEDICINE /2000-2006/. V akčním dramatu s Denzelem Washingtonem a Genem Hackmanem CRIMSON TIDE /1995/ ztvárnil vedlejší postavu poručíka Paula Hellermana a v roce 2001 hrál hlavní roli majora Charlese Whitea Whittleseyho ve válečném dramatu THE LAST BATTALION.

V roce 2004 napsal a režíroval celovečerní film BLACK CLOUD – drama o boxerovi navajského původu. Ve stejný rok natočil a hrál ve videoklipu "Whiskey Lullaby" hudebního dua Brad Paisley a Alison Krauss. Ve videoklipu hrály i Schroderovi děti a klip získal ceny pro nejlepší videoklip roku a režiséra videoklipu na CMT Music Awards. V roce 2009 natočil dobrodružný horor HELLHOUNDS.

V roce 2011 hrál jako guest star v seriálu NO ORDINARY FAMILY /2010-2011/. Jeho produkční společnost Ricky Schroder Productions zaštiťuje show Starting Strong pro americkou armádu stejně jako další sportovně-bojové projekty jako např. The Fighting Season. V roce 2013 produkoval TV film OUR WILD HEARTS pro televizní společnost Hallmark, ve kterém hrála jeho dcera Cambrie.

Rick Schroder zatím posbíral za svou hereckou a režisérskou kariéru spustu ocenění. Za film Black Cloud vyhrál hlavní ceny na festivalech Nashville Film Festival /2004/, Phoenix Film Festival /2004/ a San Diego Film Festival /2004/. Spolu s hereckým štábem filmu Return To Lonesome Dove získal cenu Bronze Wrangler na Western Heritage Awards /1994/. Cenu Young Artists Awards pro nejlepšího mladého herce získal za účinkování v seriálech Silver Spoon /1983 a 1984/ a The Earthling /1982/.

Od roku 1992 je Schroder ženatý s Andreou Bernard, se kterou má čtyři děti: Holdena, Luka, Cambrie a Faith Ann. Jeho manželka pracuje jako designérka interiérů a byla jednou ze soutěžících pořadu Top Design. Politicky je Schroder přesvědčením republikán, podporoval Jak George W.Bushe tak i Johna McCaina či Mitta Romneyho. V roce 2000 byl řečníkem na Republican National Convent ve Philadelphii. Je také členem National Rifle Association. Schroder je aktivním členem organizace na podporu zneužívaných dětí a neziskové organizace Childhelp. S celou svou rodinou žije na 15.000 akrovém ranči Grand Junction v Coloradu.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Dolly Parton's Christmas of Many Colors: Circle of Love (TV film)
2015 Dolly Parton's Coat of Many Colors (TV film)
2014 Locker 13
2013 Cesta za spravedlností: Srdcová královna (TV film)
Our Wild Hearts (TV film)
2012 Rogue (TV film)
2011 To the Mat (TV film)
2010 Blood Done Sign My Name
Dostaň ho tam
2008 Cesta do středu Země (TV film)
Kmen Andromeda (TV film)
2005 14 hodin strachu (TV film)
2004 Black Cloud
Tvář teroru
2003 Smrtící důsledek
2002 Kulečníkoví blázni
2001 Ztracený prapor (TV film)
1999 What We Did That Night (TV film)
1998 Ebenezer (TV film)
I Woke Up Early the Day I Died
1997 Detention: The Siege at Johnson High (TV film)
Srdce plné deště (TV film)
Too Close to Home (TV film)
1996 Nevinné oběti (TV film)
1995 Krvavý příliv
Texas (TV film)
1994 To My Daughter with Love (TV film)
Čas rozhodnutí
1992 Daleko odnikud (TV film)
Volání divočiny (TV film)
1991 Cestou necestou
Krvavá řeka (TV film)
Pokrevní bratři (TV film)
1990 Návrat neznámého (TV film)
Slib (TV film)
1989 Na šikmé ploše (TV film)
Ohrožení na dálnici 91 (TV film)
1988 Too Young the Hero (TV film)
1987 Apt Pupil
1985 A Reason to Live (TV film)
1983 Two Kinds of Love (TV film)
1982 Something So Right (TV film)
1980 Cesta divočinou
Malý lord Fauntleroy (TV film)
Poslední let Noemovy archy
1979 Šampion

TV seriály

2011 Taková nenormální rodinka (TV seriál)
No Ordinary Friends (E11)
2007 24 hodin (TV seriál)
Day 6: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S06E24)
Day 6: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S06E23)
Day 6: 3:00 a.m.-4:00 a.m. (S06E22)
další epizody (12)
2006 Robot Chicken (TV seriál)
Password: Swordfish (S02E10)
Rodigitti (S02E08)
2003 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Mé království (S02E19)
Moje osamělost (S02E18)
Moje špatná karma (S02E16)
další epizody (4)
2000 Křižovatky medicíny (TV seriál)
1993 Návrat do Osamělé Holubice (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
1989 Osamělá holubice (TV seriál)
Návrat (E04)
Pláně (E03)
Na cestě (E02)
další epizody (4)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Silver Spoons (TV seriál)

Dokumentární

2002 I Love the '80s (TV seriál)
Inside 'NYPD Blue': A Decade on the Job (TV film)
1999 William Holden - nespoutaná duše (TV film)
1994 American Revolution, The (TV film)
1991 Lonesome Dove: The Making of an Epic (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

Hudební videoklipy

1989 Michael Jackson: Liberian Girl (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Our Wild Hearts (TV film)
2009 Chrám zatracených (TV film)
2004 Black Cloud

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky