foto

Eva Večerová

  • nar. 8.1.1952 (68 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Eva Večerová sa narodila 8. Januára 1952 v Bratislave. Tu navštevovala základnú školu a súčasne chodila na balet, tancovala v bratislavskom Parku kultúry a oddychu ako sólistka od piatich rokov a pôsobila aj v Detskej rozhlasovej a dramatickej družine. Od desiatich rokov niekoľkokrát účinkovala v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Divadlo a rozhlas jej aj vďaka hereckým legendám akými bol Karol Machata, Hana Meličková či Ivan Mistrík učarovalo natoľko, že herectvo bolo po strednej škole jasnou voľbou.

Herecké skúšky na VŠMU v Bratislave zvládla, no profesor Mikuláš Huba jej nastúpiť neodporučil z dôvodu nevyspelosti. A tak nastúpila na bábkoherectvo  na pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení, ktorú po roku vymenila za bratislavskú Vysokú školu múzických umení, kde nastúpila do ročníka Karola L. Zachara.

Už počas štúdia hrávala v SND a po úspešnom absolvovaní VŠMU nastúpila do Košického štátneho divadla. Odtiaľto prestúpila do bratislavského divadla Nová scéna, kde bola dlhoročnou členkou hereckého súboru. Ako 44 ročná prijala angažmán v Divadle Andreja Bagara v Nitre, kde pôsobí dodnes. Vo všetkých divadlách bola obsadzovaná v mnohých hrách a medzi tie posledné patrí Povolanie pápež (Zenóbia), Adam Šangala (manželka kožušníka) či divadelná rozprávka Mátohy (viacero postáv).

Okrem herectva sa dlhodobo od svojich šiestich rokov venuje aj dabingu. V roku 1983 úspešne absolvovala konkurz na dabing kresleného seriálu Včielka Maja, a práve vďaka dabovaniu postavičky Maji sa nezabudnuteľne zapísala do pamäte starých i mladých. Toto dabovanie trvalo dva a pol roka a bola taká zapamätateľná, že ďalšie tri roky mala zákaz dabovať čokoľvek iné. Aktuálne sa venuje aj pedagogickej činnosti a vyučuje herectvo v Akadémii umení v Banskej Bystrici. S učiteľstvom začala na konzervatóriu v Topoľčanoch.

V súkromnom živote nezažila toľko radosti a uznania. Narodila sa do rodiny, kde jej nevlastné sestry boli rovnako staré ako jej matka, kvôli čomu jej často dali pocítiť,  že tam nepatrí. Rozhodnutím stať sa herečkou, si pohnevala aj vzťah s otcom, ktorý mal striktný postoj k tomu čo by mala v dospelosti robiť. Jeho prianím bolo, aby bola učiteľkou ako jej dve staršie nevlastné sestry, čo považoval za vhodné povolanie pre ženu. S jej rozhodnutím sa nikdy nezmieril. Šťastie nenašla ani v partnerskom živote. Po polročnej známosti prišla svadba, no manželstvo trvalo krátko a do ďalšieho polroka prišiel rozvod. Postoje a správanie manžela ju poznačilo natoľko, že ďalší vzťah už neprišiel. V živote jej okrem hereckej činnosti robí radosť fotografovanie a predovšetkým kvety a záhradkárčenie. Záhradníctvo ju baví natoľko, že ho dodatočne vyštudovala a tieto vedomosti aplikovala pri dostavaní svojho domu a záhradu pri ňom si vytvára podľa svojho obrazu.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2000 Krajinka
1998 A ešte dve frašky... (TV film)
1997 Plánka (TV film)
1994 Zlatohláska (TV film)
1993 Afrodita (TV film)
1992 Janko Gondášik (TV film)
Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
1991 Rozprávka rozprávok (TV film)
1990 Celý deň obchádzam panelák (TV film)
Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
1989 Nádej má farbu belasú (TV film)
Ráno ako pes (TV film)
V službách zákona: Kleptomanka (TV film)
Venček pre starého otca (TV film)
Vrana vrane (TV film)
Zlatňanka (TV film)
Čarodejníci (TV film)
1988 Dva tucty červených ruží (TV film)
Kvočka (TV film)
Umývanie hláv (TV film)
1987 Hody
Rozprávienka vtáča zlaté (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Nepokojný mier (TV film)
Sokovia (TV film)
Ďakujem Vám za láskavosť (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Akcia Skippy (TV film)
Ako dve hrdličky (TV film)
Cengá do triedy (TV film)
Kamenný chodníček (TV film)
Skleníková Venuša
1984 Návrat Jána Petru
Súťaž o milión (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
1982 Muž a žena (TV film)
Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
Největší pecivál na světě
Otvorený účet (TV film)
Zimný semester (TV film)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
Živý sen (TV film)
1981 Bičianka z doliny (TV film)
Dve slobodné bez záväzku (TV film)
Nebráňme vtákom lietať (TV film)
Nápadníci (TV film)
Plesové šaty (TV film)
Ruleta (TV film)
1980 Generálka (TV film)
Janek (TV film)
Klenovič Ján (TV film)
Mŕtvi maturovať nebudú (TV film)
Pes na výskum (TV film)
Vojak a bratove slzy (TV film)
Šuchot suchého lístia (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Bitka o Van Gogha (TV film)
Dve frašky (TV film)
Mišo (TV film)
Pochábeľ (TV film)
Prievidzský mriežkovaný (TV film)
Ruy Blas (TV film)
Sneh nad limbou (TV film)
Už je tu jeseň (TV film)
1978 A ako Alžbeta (TV film)
Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Ežo Vlkolinský (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Neposedné mačiatko (TV film)
Pustý dvor
Večera (TV film)
Zhŕňajova nevesta (TV film)
Zlaté pierka
Žabí ženích (TV film)
Žena úspešného muža (TV film)
1977 Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Amerikánci (TV film)
Eva Caroline (TV film)
Fatinica (TV film)
Gomez (TV film)
Priateľka mojej dcéry (TV film)
Tlstibáb (TV film)
Vianočné oblátky (TV film)
1976 Skrytou kamerou (TV film)
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
1975 Stretnutie
1974 Barbarské variácie (TV film)
Koncert pre električku (TV film)
Kvety zla (TV film)
Smrť v kufri (TV film)
Škriatok (TV film)
1973 Husiarka Zuzka (TV film)
Miesto na zemi (TV film)

TV seriály

2018 Hotel (TV seriál)
Leopold Mašlička (E06)
2015 Kolabs (TV seriál)
Episode 12 (E12)
Episode 11 (E11)
Episode 10 (E10)
další epizody (12)
2013 Drahá tchýně (TV seriál)
Súboj salónov (E12)
Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
Rodinné prípady (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Sladká smrť (S02E08)
2011 GYMPEL.TV (TV seriál)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Toto dieťa nie je moje (E08)
2008 Áno, miláčik! (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2000 Ako divé husi (TV seriál)
1995 Malé biblické príbehy (TV seriál) - vyp.
1991 Dido (TV seriál)
Pochopenie (E03)
Zrkadielko (E02)
Znaky na múre (E01)
1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál)
1989 Chlapec a pes (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Nová zmluva (E04)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Spravedlivá věc (S10E10)
1980 Bakalári (TV seriál)
Na polici v hrnci (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Rodina (E05)
Mária (E04)
Sestry (E03)
další epizody (5)

Divadelní záznam

2011 Mátohy (divadelní záznam)
2009 Statky zmätky (divadelní záznam)
1982 Karneval lásky (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2011 Senior klub (TV pořad)
1992 Varím, varíš, varíme (TV pořad)
1985 Každý si rád zaspieva... (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
1977 Šarišské večierky (TV pořad)
1976 Disko pre starších (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)