foto

Jana Viščaková

  • nar. 1956
    Praha, Československo

Biografie

Česká herečka Jana Viščaková, provdaná Pátková, se narodila v roce 1956 v Praze. V patnácti letech odjela s rodiči do běloruského Minska, kde začala studovat herectví na Divadelním a filmovém institutu. Po čtyřletém studiu se vrátila do Prahy a dostala angažmá ve Státním divadelním studiu. Pak se stala členkou Činoherního klubu, odkud po roce odešla do Semaforu (Má hlava je včelín, Sladký život blázna Vincka, Smutek bláznivých panen).

Ve filmu debutovala charakterní rolí zdravotní sestry Mileny v Trančíkově filmu KONCERT PRE POZOSTALÝCH (1976), zatímco český film ji nabídl nejprve komediální roli laborantky Klárky v Sirového filmu PARAGRAF 224 (1979), pak roli sestry z psychiatrie v Schulhoffově komedii JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU! (1978) a roli blondýny v další komedii V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981). Ztělesňovala však i záporné typy, v KŘEHKÝCH VZTAZÍCH (1979) to byla dívka z televize, pak hrála prostitutky ve filmech V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981), ŠÍLENÝ KANKÁN (1982), ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE (1983) a TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ (1985). Ve své filmové kariéře vystřídala žánry jako pohádka, krimi, drama. Naposledy se zatím objevila v koprodukčním dramatu Karla Kachyni POSLEDNÍ MOTÝL (1990).

Na televizní obrazovce účinkovala hlavně v seriálech: 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1974-9), STŘÍBRNÁ PILA (1978), LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR (1983) a SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ (1985).

Plavovlasá herečka s velkýma očima se uplatnila také v dabingu i jako manekýnka, od počátku 90. let se však odmlčela.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

1990 Poslední motýl
1989 Berenika (TV film)
Divoká srdce
1988 Uf - oni jsou tady
1987 Rizikové pracoviště (TV film)
1986 Černá punčocha
1985 Boj o Moskvu
Pohádka o Malíčkovi
1984 Prodavač humoru
Šéfe, vrať se! (TV film)
1983 ...a zase ta Lucie!
Anděl s ďáblem v těle
Jára Cimrman ležící, spící
Katapult
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
Šílený kankán
1981 V podstatě jsme normální
1979 Křehké vztahy
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Paragraf 224
1978 Brácha za všechny peníze
Rudý primátor (TV film)
Silnější než strach
„Já už budu hodný, dědečku!“
1976 Běž, ať ti neuteče
Koncert pre pozostalých

TV seriály

1989 Paragrafy na kolech (TV seriál)
Šampáňo (E09)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Buď a nebo (E13)
Na koho to slovo padne (E12)
Boby a bobky (E11)
další epizody (10)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
Génius v hladomorně (E08)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Vítězové (E06)
Dámská jízda (E05)
Náhradník (E02)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)

Divadelní záznam

1986 Smutek bláznivých panen (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky