foto

Jiří Kodeš

  • nar. 25.2.1954 (63 let)
    Nový Bor, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Kodeš je dnes známý spíše z dabingu a televizních seriálů, má za sebou ale i několik zajímavých filmových rolí a řadu let se věnoval divadlu. Pochází ze severočeského Nového Boru, herectví vystudoval na brněnské JAMU a již jako student účinkoval s dalšími mladými adepty herectví v souboru Dílna 24 (1977-1979). Po absolutoriu na JAMU (1978) nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem (které se v té době těšilo dobré pověsti v celorepublikovém formátu), odkud však ale odešel již po jedné sezóně kvůli neshodám s Ivanem Rajmontem a jeho novou koncepcí divadla. V té době také přišly první filmové role (SIGNUM LAUDIS, 1980; CUKROVÁ BOUDA, 1980), v nevelké úloze jednoho z mladších lékařů se objevil v dodnes oblíbeném filmu POZOR, VIZITA! (1981).

V letech 1982-1986 působil Jiří Kodeš v zájezdovém divadelním souboru Pradivadlo, z jeho dalších víceméně podružných filmových rolí svým významem vybočuje kreace nevěrného lékaře Vikyho ve filmu MALINOVÝ KOKTEJL (1982). Velké příležitosti – ovšem u nás v málo známých titulech dostal koncem 80. let na Slovensku. Hlavní postavu archeologa Viktora ztvárnil v psychologickém snímku POSTOJ (1988), následně jej oslovil významný slovenský režisér Martin Hollý pro natáčení svého dramatu z doby války PRÁVO NA MINULOSŤ (1989). Mimoto Jiří Kodeš začal točit v televizi, diváci si jej ale nejspíše připomenou v roli podváděného nadporučíka Pinkase v komedii TANKOVÝ PRAPOR (1991).

Počátkem devadesátých let působil Jiří Kodeš krátce v Divadle Labyrint, časem se ale začal věnovat především dabingu, ať již jako herec nebo – a to v posledních letech obzvláště – v úloze režiséra. Jeho hlas zazněl například v sitcomech ČERNÁ ZMIJE nebo ZOUFALÉ MANŽELKY, jako režisér realizoval řadu českých znění zahraničních filmů a seriálů především pro televizní stanice Nova, Prima nebo HBO. Některé jeho režijní práce v dabingu se objevily i v nominacích na Cenu Františka Filipovského, například televizní film RODINNÉ SÍDLO (After the Funeral, 2005) ze série případu Hercula Poirota. Jako herec se Jiří Kodeš dodnes objevuje na televizní obrazovce, především v seriálech České televize (ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997; NÁMĚSTÍČKO, 2004; HOP NEBO TROP, 2004). Před filmovou kamerou stál zatím naposledy v postavě vyšetřovatele Pouzara ve filmu SAMETOVÍ VRAZI (2005).

Jiří Kodeš byl prvním manželem herečky Lenky Skopalové, rozené Řehořové (*1954), s níž se seznámil na studiích (současná manželka herce Svatopluka Skopala).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 Rána z milosti (TV film)
Sametoví vrazi
2004 In nomine patris (TV film)
2003 Město bez dechu (TV film)
2001 Den dobrých skutků (TV film)
Nikdo neměl diabetes (TV film)
Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka (TV film)
1997 Mandragora
Zdivočelá země
1994 Poslední večeře U ptáka Noha
1993 Zpráva pro příští století (studentský film)
1992 ...a odpusť jim jejich viny (studentský film)
Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
Zítra to spustíme (TV film)
1991 Nebe, peklo, ráj (TV film)
Tankový prapor
1990 Parta za milión
Začátek dlouhého podzimu
1989 Cesty ze slepých map (TV film)
Nedosněné sny (TV film)
Právo na minulosť
Sama uprostřed noci (TV film)
1988 Postoj
1987 Miliónový chlap (TV film)
Zuřivý reportér
1984 Všichni mají talent
1982 Má láska s Jakubem
Malinový koktejl
Motiv (TV film)
Plaché příběhy
Slaná růže
Zelená vlna
1981 Dostih
Noční jezdci
Pozor, vizita!
Skleněný dům
1980 Cukrová bouda
Postřižiny
Signum laudis
Zlatá panna (TV film)
1976 Nevěsta v pytli (TV film)

TV seriály

2009 Expozitura (TV seriál)
2008 Hop nebo trop (TV seriál)
Tři vdovy (S02E04)
Memoriál (S02E01)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
Na koních (S01E04)
Na kolech (S01E03)
Na vodě (S01E02)
další epizody (4)
Místo nahoře (TV seriál)
Nehoda (E10)
Lom (E07)
Náměstíčko (TV seriál)
Bič (E06)
Banální diagnóza (E04)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Help for you (E07)
Šípková Růženka (TV seriál)
Karlův most (E08)
Čachtická paní (E07)
Ženu ani květinou neuhodíš (E06)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
Pomoc (E05)
Zrada (E03)
Démoni (E02)
další epizody (4)
Četnické humoresky (TV seriál)
Ohněstrůjce (S02E02)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Cirkus svět (E05)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
další epizody (5)
Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Tatínku, máte dvojčátka! (E08)

TV pořady

2009 Dobrý dabing ještě žije (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Daniel Landa: Jó, ulice! (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace