Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ústředním motivem filmu je milostný vztah dvou lidí - Petry a Jakuba. Začínající učitelka přichází z Prahy do jihočeského okresního města, kde žije i její snoubenec Jakub, mladý nadějný inženýr v místní papírně. Petra se sžívá s novými kolegy ve škole i s dětmi z nové třídy a pilně nacvičuje s hudební skupinou Komenium, s jejímiž členy se zná ještě ze studií. Seznamuje se i s Jakubovými spolupracovníky a s ředitelem papírny, na jehož místo by byl Jakub rád po jeho odchodu do důchodu jmenován. A právě touha po vysoké funkci vede Jakuba k chování a jednání, které Petra nemůže schvalovat. Jejich konflikt vrcholí, když se Jakub nechce zachovat lidsky a spravedlivě v případě jednoho z Petřiných žáků a jeho ochrnutého bratra jen proto, aby nepoškodil svoje zájmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (33)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Byť by se dalo z názvu vydedukovat že půjde o milostný příběh, není tomu tak. Snímek se řadí mezi moralizující filmové produkty odehrávající se v ideologicky populárním výrobním procesu. Dějově máme na jedné straně papírenský průmysl, kde se snaží mladý ing. Jakub Horec o vybudování své kariéry a to za každou cenu. Na straně druhé je mladá učitelka Petra Jánská, která se zase snaží pro své žáky udělat naprosto vše. A to jak ve věci vzdělání, tak i jejich života. Jakub a Petra spolu žijí, do svého nové působiště se společně přestěhují, jejich starosti se vzájemně proplétají a v podstatě škodí jeden druhému. Oba při své snaze něco udělat narážejí jen na pokrytectví svých kolegů a zášti. Mezi lidmi vládne faleš, lži a hlavně snaha si nicneděláním nepoškodit kariéru vlastní. Civilní psychologický příběh si Václav Matějka napsal a natočil sám a velice dobře podchytil šeď doby, jakou si dnes málokdo umí jen představit. O něco se snažit byla, je a vždy bude zásluhou každého jednotlivce, ale když se střetne kariérismus, zájmy jednotlivců a tvrdý realismus socialistické etiky, veškerá snaha dostává značné trhliny, které poškodí nejen pracovní sounáležitosti. Děj příběhu má dvě roviny, které jsou přes svoji vážnost odlehčeny záběry masopustních her, ve kterém mají určité masky svou symboliku, čímž příběh dostává i jistou poetiku. Snímek je hodně na přemýšlení a to obzvlášť v dnešní době. Po divácké stránce je tak vhodný snad už jen pro filmové fajnšmekry. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...vážne uvažujem o odpade ako o hodnotení ....akože psychologický film o mladej učiteľke čo nevie ako sa má chovať a ide do všetkého hrrr ako komsomolec....takto sa chovať nedalo a v dnešnej dobe už ozaj nedá chovať.Áno je to pokrytecké držať hubu,ale nastúpiť na školu ako učitelka a pchať do všetkého nos a kritizovať riaditeľa....hmm to už nie je odvaha ,ale blbosť. Do toho všetkého tie masopustné vstupy-fakt som ich nepochopil-asi kvôli minutáži či ??? Odporne hnusný socialistický film,veľakrát mňa při sledovaní starých filmov predchne nostalgia ,ale tu ani náhodou.Som rád,že v tej predperestrojkovskej dobe nežijem.Kravina - bez konca -neviem ako to skončilo-sú spolu - nie sú ?...ale to nie je podstatné stojí to ozaj za hovno,ale také mačacie -ak mi niekto rozumie. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Chápu, že Janu Hartlovi musel propůjčit na pár chvil svůj hlas skutečný zpěvák, ale ten hlas mi k němu vůbec neseděl a rval mu uši. První film, který jsem se Zlatou Adomovskou viděla, kde se objevila v poněkud erotičtější scéně. Na dnešní poměry je to scéna celkem běžná. Zlata zde hraje mladou učitelku, která to mezi těmi všemi učiteli nemá vůbec jednoduché, protože je dělí dlouhá léta učitelské praxe. Byla plná ideálů a představ, ale každý kdo někam nastupuje do zaměstnání, tak je plný ideálů, o které může samozřejmě rychle přijít a je jenom na něm, jak se se vším popere. Celý film není ovšem pouze o ní. Je zde plno i jiných osudů. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Film, který jen dráždí, ale nijak nevrcholí. Je roztěkaný v částech, které nejsou v souladu. Zpočátku slibuje konfrontační analýzu hodnotově nevyváženého partnerství na pozadí pedagogického idealizmu. A pak také nabízí alegorický obraz masopustního soudu, který ovšem nic neřeší, protože se zozplizne do šedého cigaretového dýmu s vychlastanýma očima nepříjemných mužských postav. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kromě dobré hudby - to Komenium bych si rád poslechl, jsou ještě zajímavé prostřihy na lidové tradice a juchání. Ovšem to je tak vše. Otázkou je, zda na počátku osmdesátých let chtěli filmaři ukázat, jak zastaralé názory leckde panují anebo zda naopak měli zájem zobrazit, že někteří mladí lidé to přehánějí se svou iniciativou. A může to platit jak na Petru tak na Jakuba. Velmi průměrný film, který prostě proběhne před očima jako pendolino a já jen vím, že právě projelo. Brzy ale zapomenu, jaký design vlastně mělo a kdy jsem jej viděl projet. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v jihočeském Písku, Putimi a na hradě Strakonice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama