Reklama

Reklama

Expozitura

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2009, 20 h 25 min (Minutáž: 75–79 min)

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.

V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu...

Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (435)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po čtvrtém dílu už to vzdávám, to se nezlepší. I přes slibované nahlédnutí do případu Berdychova gangu nás čeká nenápaditý scénář, který si hraje na krimi, ale většina vyšetřovacího postupu v něm, případně závěrečné odhalení se objeví náhle tím, že někdo přijde, že sám od sebe něco odhalil (psycholog balící hlavní hrdinku přijde jen tak s dokonale sestaveným psychologickým profilem násilníka) nebo že hrdinka dostane v několika dílech na závěr geniální prozření a vše odhalí (všimnout si pravopisné chyby po x týdnech, kdy v bordelu pracovala v momentě, kdy se nemůže najít mrtvola, to je opravdu scénáristická trapnost nadevše). Druhá slabina jsou tradičně, jako ve většině produkce Novy herci. Strašlivý výkon podává představitelka hlavní hrdinky, ať už je to hlavně v trapném monologu do kameru, který zesměšňuje styl seriálu a často úplně zkazí tempo nebo zmaří snahu o napínavý díl, jen aby se hrdinka párkrát empaticky uculila do kamery nebo drsňácky zachraptěla předstírajíc dojetí nad vlastními vzpomínkami. Pak jsou tu většinou nezajímaví herci v policejním týmu nebo jsou pod dohledem režiséra nezajímavě hrát - nikoho si neoblíbíte zřejmě kvůli tomu, že režisérovi/scénářům "mrtvost" dialogů a postav připadá normální. Hlavně že už Česko umí obšlehnout vizuální styl krimi seriálů ze Západu, jen to hraní, příběh a atmosféra se nějak nedaří. Seriál se snaží předstírat realistickou, běžnou stránku policejního života, ale přitom si sám podráží nohy pravidelnou sondou do soukromí postav a tím debilním monologem. Nejzábavnější postavou byl pasák Maroše Kramára v prvním díle - kdyby se seriál a herci ubíral tímhle směrem a nehrál si na to, na co nemá, bylo by to v pořádku. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Mám radši chronologické než retrospektivní vyprávění, tím spíš mám raději filmy a seriály, kde se to retrospektivní povede. Tady se to nepovedlo ani náhodou, a seriál je ještě divnější než bez toho. Celkově slabší pokus o natočení něčeho hlubšího než je třeba Kriminálka Anděl, který stojí i padá na herectví Roberta Jaškówa, Vagnerová podle mě nemá na to utáhnout celou sérii, měli to zkusit s někým jiným. 5/10 ()

Reklama

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Slušná hudba, slušná režie, slušní herci, chvílemi i slušné napětí. Příjemné překvapení. Tak se ukaž, TV Nova, co bude dál a zda hvězdičky z mého hodnocení nezačnou postupně opadávat. Po druhém dílu odebírám hvězdičku. Hlavní hrdinka je na zabití a nebaví mě to. I Kriminálka Anděl byla lepší. Ale úvodní a závěrečný titulky jsou dobrý. Dolanský výbornej. A tím to hasne. Třetí díl ještě horší. Ale nevzdávám to. Pátý díl se mi celkem i zase líbil. PS: Dopisuji po díle devátém, kdy musím říct, že poslední díly mě nijak zvlášť neurážejí, dokonce mě to i trochu baví a hlavní hrdince přicházím na chuť. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Drsné české podsvětí aneb Jak jsme Ameriku dohnali a předehnali. 1) Parta scénáristů z pořadu Na vlastní oči se pustila do filmové dramatizace svých zkušeností...a musím říci, že vznikl příjemný akční seriál, který sice poněkud napodobuje své bohatší americké bratříčky, ale mně to nevadí, protože je to imitace příjemná a docela chutná. 2) Místní nízké hodnocení zavání laciným pózerstvím, tak typickým pro velkou část místních přispěvovatelů. Mně se tedy seriál líbí. Akčnost je sice poněkud papírová a i scénář by občas potřeboval kapku vyspravit, ale i tak jde o mile svěží počin. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechci hodnotit po prvním dílu, ale mám podobný pocit jako trulda. Naivní, nedůvěryhodné, klišé na klišé, a do toho barvičky, zběsilé střihy... A nemohoucí herečka v hlavní roli. --- EDIT: A tak na jednu stranu žádná sláva, na druhou to má určité nadstandardní prvky a provedení. Vizuálně dobré, scenáristicky a dialogově slabší, ale není to žádná ostuda. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Název seriálu je odvozen podle elitního policejního sboru, kde ke zločinům docházelo. (morgos)
  • V čase 14:25 Chládek (Robert Jašków) říká: „Vrah si dokáže opatřit pancéřovku Stinger,“, přitom předtím při poradě jim specialista říkal, co je to za střelu. Kromě toho jako bývalý voják by měl vědět, že Stinger není pancéřovka. Poté v čase 1:03:30 novinář Vintr říká: „Útok protitankovou střelou...“ Stinger ale není protitanková střela, ta by tank jenom pohladila. (JK17)
  • Vladimír Orava (Pavel Zedníček), v reálném světě Josef Opava, jeden z hlavních obžalovaných v kauze Berdychova gangu, měl také figurovat v případu Kajínek. Účastnil se akce, kdy policie v Praze po plzeňské vraždě zadržela Kajínka a zajistila u něj arzenál zbraní včetně samopalu. (Nick321)

Reklama

Reklama