Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně dobrý film, ale po skončení filmu jsem se šel podívat na názory druhých a nechápal, proč z toho byli všichni tak hotoví. Signum laudis je anti válečnej film jak cyp. A nevím o žádným dalším tak anti válečným z Česka, jako je tenhle. A má určitě plno dobrých scén a stránek a rozhodně se o něm v té době muselo mluvit. Ale když jsem na to koukal, nic extra úžasnýho jsem na tom neviděl. Přiznám se, že neviděl. Snad jenom ta atmosféra a fakt, že tehdá se točili, i přes to všecko, skutečně kvalitní válečné filmy. Dneska se zmůžem maximálně na Tobruk a ještě se z toho všichni můžou posrat, že to zase tak dobrý není. Je to velká škoda. Podle mě bychom zrovna my měli být jedna ze zemí, kde by se válečné příběhy točili jedna báseň. Ale prý už druhá světová není tolik aktuální. Neřekl bych, filmy se z ní točej furt a já jsem za ně rád. Ale popravdě jsem občas radši za ty starší. Klidně i za Signum laudis, který mě občas dost nudil, ale furt je to Český, a to se musí ocenit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedno ze zásadních děl československé kinematografie, které ukončilo hubená normalizační 70. léta, a spolu s Jakubiskovou Tisíciročnou včelou se stalo předzvěstí lepších časů. Vlado Müller se tu zaskvěl ve své nejsilnější a nejnáročnější roli. Nicméně film se může chlubit řadou vynikajících charakterních herců, slušnými exteriéry a zejména kvalitním scénářem. Těžko říct, proč film zapadl, snad pro svůj depresivní náboj. Jinak jde o jeden z nejlepších barrandovských snímků 80. let. Film bez stupidní ideologie, zato sympatizující s obyčejnými vojáky v zákopech, kteří to obvykle odnesou za vrchnost v oficírských uniformách. Závěrečná scéna, kdy se důstojníci poté, co obětují celou jednotkou, s noblesou vydají do zajetí za doprovodu vojenské hudby, je mrazivou cynickou tečkou za celým filmem. Kaprál Hoferik je příkladem zfanatizovaného vojáka, který je ve svém zanícení schopen vést vlastní válku až do konce. Mimochodem, oficiální text distributora se příliš nevyznamenal, protože Hoferikova jednotka pochopitelně nebyla obklíčena Němci coby spojenci rakousko-uherské armády, ale ruskými kozáky. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hollý se s vervou pustil do svého oblíbeného tématu R-U, na československé poměry konce sedmdesátých let natočil celkem dost syrový film. Pochválit je nutné zejména představitele titulní role Vlado Müllera, dále potom Josefa Bláhu a Jiřího Kodeta, jejich postavy byly nejbarvitější. Zamrzí snad jen to, že Liška vylupuje sám sebe, chvílemi jsem čekala, odkud se vynoří kluk Brůnovic a začne předvádět podřezávání stromků, krku a zápěstí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film na viac opakovaných pozretí, ktorý patrí medzi elitu vojnových filmov v našej produkcii. Müller je dokonalý, takisto ako aj scenár, výprava, na tú dobu odvážne dialógy a hlavne zobrazenie boja, ktoré by sa vtedy vyrovnalo akémukoľvek filmu. Jediným mínusom bola snáď až príliš heroická hudba a malá minutáž. 75%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obyčejní vojáci umírají v zemi nikoho po tisícovkách a polní maršálové se radují, že tento den zas posunuli svůj štábní bar o šest palců blíž k Moskvě (nebo Berlínu).. Nejen ve válce platí, že horší než blbec, je už jen iniciativní blbec aneb protiválečné drama bez příkras, v kterém v mých očích zastínil V.Müllera hejtman Bruno Josefa Bláhy, jenž měl jako jediný ze všech alespoň na situaci, v které se ocitli, naprosto "střízlivý" pohled. Upozaděný československý klenot daného žánru. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Scénář filmu přepracoval Vladimír Kalina do knižní podoby, která vyšla v roce 1988 pod stejným názvem „Signum laudis“. (skudiblik)
  • Ve filmu je scéna, kdy se má Hoferik (Vlado Müller) poprat s Reischlem (Jan Skopeček). Skopeček měl z mohutného a silného Müllera strach, a tak když byl režisér, po několikerém opakování záběru, konečně spokojen, slíbil Müller Skopečkovi jako bolestné čočku, která tehdy v Praze nebyla. Po nějaké době sledoval Skopeček se svou manželkou televizi, kde se shodou okolností objevil právě Vlado Müller, načež se Tichánková důvěrně naklonila k manželovi a pronesla: „Došla nám čočka, měl by sis zase nechat dát od Vlada přes hubu“. (cundak)
  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)

Reklama

Reklama