Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Doldus 

všechny recenze uživatele

Velice dobré! Líbí se mi, že režisér snoubil typicky české prvky (krásná příroda, jistá poetika) a formální stránku na téměř světové úrovni. A houby téměř! Masky mi připomněly genialitu del Tora (možná trochu přeháním, ale i tak mi "Lesapán" mexického mistra evokoval), kamera, zvuk, to všechno prokazuje vysokou kvalitu, za kterou by se nestyděl kdejaký světový tvůrce, zvlášť vzhledem k formě a rozsahu. Je vidět, že má Soukup současné i klasické hororové postupy celkem v malíku, atmosféru totiž nastolil působivě a nezbývá mi než fandit tomuto talentovanému tvůrci, který si už teď buduje velice slušné renomé. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Dobrá maska. Slovanský folklor mam taky rád, ale dějově mi to přišlo příliš plytké. Příběhový oblouk i dialogy mezi postavami mi neumožnili zainteresovat se do dění. Bylo mi úplně jedno, jak to dopadne, kdo přežije, kdo umře. Vlastně jsem se spíš nudil, ač to jsem na to koukal ze zvědavosti a ještě k tomu zhulenej. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se český horor začal ubírat tak kvalitním směrem jako tento experimentální studentský film, fandil bych mu všemi deseti a neohrnoval nad ním nos. Je to vesměs také způsobeno tím, že mně osobně tento žánr do české kinematografie nesedí, děsivých legend a mýtů máme ale požehnaně a je třeba si je připomínat, nejlépe tou obrazovou formou. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že Pavel Soukup je fanda třetího Zaklínače a vono je to nakonec věnovaný baladám Karla Jaromíra Erbena. Mladý český režisér již několikrát ukázal, že má docela slušný potenciál a jeho tvorbu mám rád. Třída smrti byla hodně luxusní, tento hraný příběh byl sice o trochu slabší, ale i tak se z toho vyklubala slušná lesní story. Herecké výkony jak hajného tak jeho dcery byli ucházející – atmosféra místy opravdu vydařená, Leshy v rámci možností slušný – no prostě jen tak dále Soukupe – máte na to…70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Hajný je lesa p... počkat. Ode dneška není. Protože až Soukup měl ty koule vzbouřit se myslivecké lobby a odhalit, že hajný je jen Hejkalova předsunutá jednotka. Já doufám, že to Pavlovi brzy nezačne lézt na nervy a bude si z toho brát hlavně to příjemné a pozitivní, ale pro mnohé z nás, obyčejné diváky a horrorové fandy, to prostě mnohdy nejde vyjádřit jinak. On prostě je králem současného českého filmového horroru. Pavlův přístup se mi líbí. Když už do něčeho jde, jde do toho naplno a snaží se to udělat co jak nejlépe. A ono se mu to daří. Ale k Hejkalovi. Super atmosféra, vracející doby strašidelných a temných pohádek. Spousta věcí je jen naznačena, zatažena oponou mlhy, větví stromů. Hejkal nepotřebuje explicitně ukazovat, jen naznačuje a zbytek nechá na divákově mysli. Film mě hrozně moc potěšil tím, že obsahuje spoustu scén, do nichž by mnozí současní horroroví tvůrci nacpali zvukovou lekačku. V Hejkalovi je u těchto scén ticho a hejkal se tak stává zářným příkladem a důkazem toho, že je to mnohem účinnější. Při zvukové lekačce sice nadskočíte, ale tím to končí. Tady? Třeba když Anička poprvé zahlédne Hejkala, tak mi někdo jezdil struhadlem po zádech nepříjemně dlouho a chlupy mi stály na celém těle. Soukup prostě opět dokázal dokonale propojjit hned několik základních filmových vjemů a linií - od parádně vybraného prostředí, přes velmi příjemnou kameru, parádní hudbu, skvělou masku a sympatické herecké obsazení. Velmi zanedbatelnou výtku bych měl možná k obsazení Aničky, ta holka byla ve své roli dobrá, proti tomu nemám ani ň, jen mi přišla až moc prvoplánovitě hezká a roztomilá. Trošku obyčejnější holka by byla možná lepší. Takže Pavle, chci další. Víc a víc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Role Aničky byla původně napsaná pro mnohem mladší holčičku. Její představitelka, Vladimíra Havlíčková, byla vybrána z přibližně 20 dívek. Zároveň režiséra zaujala její vášeň pro horory. Na otázku, jaký je její nejoblíbenější film, odpověděla Texaský masakr motorovou pilou (2003). (Savel)

Reklama

Reklama