Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|100%| Naprostá spokojenost. Na začátku musím jako tradičně připomenout, že originální sérii, známou ve zkratce jako TOS (The original series) mám rád nejvíc. Přesto vidět filmy po několika letech TOS je pro fanouška staré klasiky velké nadšení. Prvním film nesoucí název: Star Trek: Film (1979) jsem hodnotil 5* (91%). Tam stačilo záživnější pojetí příběhu a něco z TOS - lepší chování a využití postav, ale přesto bylo perfektní. Zato tohle totálně nemá chybu. Jede si to přímočarým směrem, dost to připomíná TOS, ale je to jiné - má to svůj styl. Tradičné narážky Spocka a McCoye, Kirk ve svém živlu, zde jako Admirál, ale přesto řídí lod. Příběh je jednoduchý a zajímavý v tom, že má pozoruhodného záporáka Khana, který se chce Kirkovi pomstít. V jedné epizodě TOS jsme Khana už viděli - tehdy mě zaujal, zde měl aspoň více prostoru. Takže, čekal jsem, že se půjde hned na věc, kdy začne Khan řádit. A ono to šlo hezky mírně, rozvíjelo se to. Bylo to napínavé, dobrodružné a tak dále. Myslím si, že se nedá o Star Treku nějak dlouze debatit. Kdo je velkým fanouškem (osobně se za něj považuji), tak mu stačí málo ke štěstí. Herecké obsazení je skvělé, co k tomu dodávat. Konec mi přišel dosti smutný, ale aspoň dobře sehraný. Akce zde bylo také dost. Hudba se povedla - parádní soundtrack, který obsahoval i motivy z klasiky TOS. Takže tempo a atmosféra - to pomalu houstlo. Čas filmu utekl jak nic - hltal jsem každou sekundu. Nemám co už dodávat. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Vyprázdněné osmdesátkové béčko, které se však stává jakousi esencí "startrekovské" poetiky. Zápletka průměrné epizody natažená na dvouhodinovou stopáž, celý děj se odehrává ve čtyřech podobných kulisách, postavy více mluví než konají a když dojde na akci, tak je nepříjemně statická, až to bolí. To vše navíc s přepáleným a přehrávajícím záporákem v podání Ricarda Montalbana. Jednička byla velkolepý a atmosferický trek, dvojka už je jen "stará dobrá" vesmírná soap opera, jak jí známe ze seriálů. Naštěstí to zde zachraňuje emotivní finále a pár vskutku vypečených scén. Příští setkání však nehrozí. 7/10 ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí a zvedám hodnocení na 70%, ale tak tak. Oproti prvnímu dílu je tu už značný posun k lepšímu, dočkáme se i nějakých těch soubojů a normálního (šíleného, pomstou hnaného) protivníka, který mi seděl. Přestože na přesun na Enterprise zase čekáme pár desítek minut, toto čekání je vyplněno zábavnými akcemi - ať už operace Kobayashi Maru (znovu jsem musel ocenit, jak dobrou práci udělali kluci-pánové na Star Treku (2009), zase se dočkáme pár slov ve Vulkánštině a při druhém souboji Enterprise s Khanem dokonce i čehosi silně připomínající ponorkovou bitvu z Pluj tiše, pluj hluboko (aspoň myslím, že to byl on - je to už dávno). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První film byl něco úplně jiného, a byl rozhodně lepší, ale to neznamená, že tenhle nemůže být skvělý. Úvodní nostalgii rychle vystřídá napětí a akce, příběh je sice, řekněme, řidší až televiznější a záporákovo přehrávání balancuje na hraně, ale všechno se ve výsledku výborně doplňuje a sympatičtí herci to dokážou prodat. Trikově jsme zase o něco dál, souboj lodí v mlhovině se Nicholasu Meyerovi povedl a ani ta změna skladatele mi nevadí, protože začínající James Horner se s úkolem navázat na Jerryho Goldsmithe popasoval výborně a složil jeden z mých nejoblíbenějších startrekovských soundtracků. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Druhé pokračování filmového zpracování seriálu Star Trek se mi líbilo o něco více, než předchozí díl, a to nejspíš hlavně proto, že mě konečně dokázal alespoň trochu udržet pozorným (ale musel jsem se při tom hodně soustředit). Zatím co v jedničce byla hlavním cílem filozofie, zde to spíše vystřídaly akční prvky a to se mi hodně líbilo, některými místy film působí dokocne přímo hororově - například když dvojice prozkoumává zkroskotanou loď, potom vyjdou a tam stojí skupina tajemně odděných lidí. Herecké výkony jsou opět na nejlepší úrovni a zamlouvalo se mi, že zde dostal o něco více prostoru Leonard Nimoy v roli Spoka. Speciální efekty tu jsou na svou dobu docela obstojné, ačkoli se s takovým Star Wars vůbec nemůžou rovnat, ale stále lepší než v jedničce. Na příběhu filmu mám jedinou poznámku a to tu, že konec měl nastat již v jedné hodině, kdy se obě kosmické lodě střetnou proti sobě a jedna z nich (nebudu prozrazovat) tu druhou poškodí natolik, že by stačila jedna rána a byl by definitivní konec. To se však nestalo a proto mě potom ještě čekala další téměř hodina, kdy se z filmu stala "hra na honěnou", kdy se obě lodě střídavě střetávaly, ničily a potom zase oddalovaly. Trochu mě také mrzel konec, ve kterém zemřela má nejoblíbenější postava, kvůli jsem se také na tuto sérii začal dívat, ale naštěstí se údajně objeví i v dalších dílech, a snad také živá. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (30)

  • Ve 26. minutě je použit stejný záběr, jako ve filmu prvním. Dopravní modul prolétá kolem kosmické lodě Enterprise. Loď je osvětlená, a ikdyž se modul dostane do světla, nevrhá na boku lodi žádný stín, ale na jeho povrchu je vidět výrazná světelná změna. (Terva)
  • Natáčelo se od 11. listopadu 1981 do 28. ledna 1982 ve státu Kalifornie (USA). (Varan)

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

William Shatner Live on Stage

William Shatner Live on Stage

07.08.2019

Diváci se mohou těšit na promítání kultovního filmu Star Trek II: The Wrath of Khan na velkém plátně, po kterém bude následovat talk-show s „kapitánem Jamesem T. Kirkem“. Vstupenky v cenovém rozpětí… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Star Trek se dočká rozšíření

Star Trek se dočká rozšíření

20.06.2018

Televizní stanice CBS podepsala exkluzivní smlouvu se scenáristou Alexem Kurtzmanem (Transformers, Star Trek: Do temnoty), který teď pro její streamovací platformu CBS All Access začne vyvíjet rovnou… (více)

Reklama

Reklama