Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (238)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První film byl něco úplně jiného, a byl rozhodně lepší, ale to neznamená, že tenhle nemůže být skvělý. Úvodní nostalgii rychle vystřídá napětí a akce, příběh je sice, řekněme, řidší až televiznější a záporákovo přehrávání balancuje na hraně, ale všechno se ve výsledku výborně doplňuje a sympatičtí herci to dokážou prodat. Trikově jsme zase o něco dál, souboj lodí v mlhovině se Nicholasu Meyerovi povedl a ani ta změna skladatele mi nevadí, protože začínající James Horner se s úkolem navázat na Jerryho Goldsmithe popasoval výborně a složil jeden z mých nejoblíbenějších startrekovských soundtracků. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No já nevím. Ve srovnání s první dílem mi to přijde jako o 2 třídy méně profesionální film, poctivé béčko bez Goldsmithe. Celá zápletka není vůbec zajímavá, záporňák jak ze Strážců vesmíru, lodě vřeštící ve vzduchoprázdnu jak formule 1. První film mi místy svou velikostí připomínal bájnou Vesmírnou Odyseu, druhý na mě působil jak Duna od Lynche - levně, nudně, nesympaticky. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V podstate vo všetkom posun vpred oproti jednotke. Dialógy znejú oveľa prirodzenejšie, chvalabohu zmizli dlhočizné "megalomanské" pomalé zábery a ubudlo i na stopáži. Skvelý príbeh v kulisách á la 80s (post-apokalyptickí bojovníci), humor a hlavne bohovské duo Shatner & Nimoy, ktorí v jednotke boli akýsi utiahnutí v kukle. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Hviezdne putovanie II. : Khanov hnev,” nemá našťastie s Bollywoodom absolútne nič spoločné, pretože sa tu vôbec 3 hodiny náruživo netancuje, ba ani emotívne nespieva, najskôr má posádka hviezdnej lode USS Enterprise (NCC-1701), úplne iné starosti, než sa oddávať samým radovánkam, ako býva v citovanej kinematografii vo zvyku. Dostatočne ich totižto zamestnával fanaticky naladený Khan Noonien Singh, ktorý mal vskutku veľmi ťažké srdce práve na Jamesa Tiberiusa Kirka, ktorému to zároveň dal i patrične pocítiť. Kvôli tomu sa mu čírou náhodou, a s veľkou dávkou šťastia, podarilo zmocniť projektu Genesis, čím ho mal, povedzme na chvíľu v hrsti, no nezaobišlo sa to bez akýchsi následkov, ktoré v podstate na seba (ne)nechali dlho čakať, čoho obsahom je inak i srdcervúca scéna, na akú sa nezabúda. Celkom svižný snímok, pasovaný za to „NAJ,” z celkovo desať dielov, pôvodnej, filmovej série, čo ja osobne potvrdiť vonkoncom nemôžem, keďže som hneď predchádzajúci ("originálny"), a ani tie nasledujúce, zatiaľ ešte nevidel, ale už podľa samotného hodnotenia, to vyzerá zrovna tak, že má k tejto skutočnosti asi najbližšie ? ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|100%| Naprostá spokojenost. Na začátku musím jako tradičně připomenout, že originální sérii, známou ve zkratce jako TOS (The original series) mám rád nejvíc. Přesto vidět filmy po několika letech TOS je pro fanouška staré klasiky velké nadšení. Prvním film nesoucí název: Star Trek: Film (1979) jsem hodnotil 5* (91%). Tam stačilo záživnější pojetí příběhu a něco z TOS - lepší chování a využití postav, ale přesto bylo perfektní. Zato tohle totálně nemá chybu. Jede si to přímočarým směrem, dost to připomíná TOS, ale je to jiné - má to svůj styl. Tradičné narážky Spocka a McCoye, Kirk ve svém živlu, zde jako Admirál, ale přesto řídí lod. Příběh je jednoduchý a zajímavý v tom, že má pozoruhodného záporáka Khana, který se chce Kirkovi pomstít. V jedné epizodě TOS jsme Khana už viděli - tehdy mě zaujal, zde měl aspoň více prostoru. Takže, čekal jsem, že se půjde hned na věc, kdy začne Khan řádit. A ono to šlo hezky mírně, rozvíjelo se to. Bylo to napínavé, dobrodružné a tak dále. Myslím si, že se nedá o Star Treku nějak dlouze debatit. Kdo je velkým fanouškem (osobně se za něj považuji), tak mu stačí málo ke štěstí. Herecké obsazení je skvělé, co k tomu dodávat. Konec mi přišel dosti smutný, ale aspoň dobře sehraný. Akce zde bylo také dost. Hudba se povedla - parádní soundtrack, který obsahoval i motivy z klasiky TOS. Takže tempo a atmosféra - to pomalu houstlo. Čas filmu utekl jak nic - hltal jsem každou sekundu. Nemám co už dodávat. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (30)

  • Khanova (Ricardo Montalban) poslední slova jsou citací z románu „Bílá velryba“ od Hermana Melvilla, který (pro Khana poměrně sebeironicky) pojednává o marnosti touhy po pomstě. Bohužel autoři českého dabingu si tuto spojitost neuvědomili a zvolili pro Khana zcela jiná slova. Pokud by byly použita slova z českého překladu „Bílé velryby“, řekl by Khan: „Ze srdce pekla budu po tobě bodat. Z nenávisti na tebe vyplivnu poslední svůj dech.“ (vojtaruzek)
  • Leonard Nimoy (Spock) původně ve filmu odmítal hrát. William Shatner (Kirk) napůl v žertu tvrdí, že to byla vyjednávací strategie. Nimoy zase, že ke změně názoru ho přiměla právě možná smrt jeho postavy. Ať je to, jak je to, v průběhu natáčení došel k názoru, že úplně zavřít Star Treku cestu by byla škoda a tak doimprovizoval scénu s předáním mysli McCoyovi. Shatner Nimoyovi dodnes neodpustil, že se mu nikdy nepřiznal, že Spockův comeback byl plánovaný už v průběhu dvojky. (Marigold)
  • Původně měla ve filmu figurovat ničivá federační zbraň The Omega System. Jelikož se však k mírumilovné Federaci moc nehodila, byla nahrazena terraformačním zařízením Genesis. (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

William Shatner Live on Stage

William Shatner Live on Stage

07.08.2019

Diváci se mohou těšit na promítání kultovního filmu Star Trek II: The Wrath of Khan na velkém plátně, po kterém bude následovat talk-show s „kapitánem Jamesem T. Kirkem“. Vstupenky v cenovém rozpětí… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Star Trek se dočká rozšíření

Star Trek se dočká rozšíření

20.06.2018

Televizní stanice CBS podepsala exkluzivní smlouvu se scenáristou Alexem Kurtzmanem (Transformers, Star Trek: Do temnoty), který teď pro její streamovací platformu CBS All Access začne vyvíjet rovnou… (více)

Reklama

Reklama