foto

Farrah Fawcett

  • nar. 2.2.1947
    Corpus Christi, Texas, USA
  • zem. 25.6.2009 (62 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Během 70.let ztělesňovala sexsymbol. Ženy jí záviděly, dívky ji napodovaly a všichni muži na světě po ní toužili. Krásná herečka Farrah Leni Fawcett se narodila 2. února 1947 v Corpus Christi v Texasu jako mladší ze dvou dcer. Matka byla ženou v domácnosti a otec pracoval v ropném průmyslu. Její rodina měla anglické, indiánské a francouzské předky. Navštěvovala farní školu sv.Patrika v Corpus Christi, v roce 1965 dokončila vyšší školu a poté začala studovat na University of Texas v Austinu, kde také roku 1969 promovala z oboru mikrobiologie. Během studií se v prvním ročníku stala školní královnou krásy a následně se její fotka dostala do hereckého rejstříku v Hollywoodu. Díky tomuto úspěchu si jí všiml filmový agent a dostala od něj nabídku k tomu, aby se přestěhovala do L.A. a zkusila své stěstí ve filmovém průmyslu.

Díky atletické postavě se na začátku své kariéry uplatňovala především jako modelka v reklamách na spotřební zboží (zubní pasta Ultra-Brite nebo šampon Wella Balsam). Debutovala rolí v seiálu I DREAM OF ANNIE. V roce 1969 si zahrála ve francouzské komedii MUŽ,KTERÝ SE MI LÍBÍ s Jeanem-Paulem Belmondem. Poté získala svou první výraznější roli ve filmové adaptaci románu MYRA BRECKINRIDGE od spisovatele Gora Vidala. Následovalo hostování v seriálech OWEN MARSHALL: COUNSELOR AT LAW nebo THE SIX MILLION DOLLAR MAN. Poté se až do roku 1975 objevovala především v televizních snímcích (INSIDE O.U.T, MURDER ON FLIGHT 502)a seriálech. Vyjímkou je pouze scifi snímek Michaela Andersona LOGANŮV ÚTĚK, kde si zahrála po boku Michaela Yorka.

V roce 1976 natočila televizní film CHARLIEHO ANDÍLCI a poté začala samozřejmě také natáčet seriál CHARLIEHO ANDÍLCI. V něm se objevila v roli soukromé vyšetřovatelky Jill Munroe, která spolu s dalšími dvěma vyšetřovatelkami (Kate Jackson, Jaclyn Smith) pracuje pro záhadného obhodníka. Seriál se stal hitem a pro Farrah představoval její největší úspěch, díky němuž získala status nového sexsymbolu 70.let. Za tuto roli byla i v roce 1977 nominována na Zlatý Glóbus. Na seriálu pracovala až do roku 1980.

Mezi její další snímky patří SATURN 3 s Kirkem Douglasem a Harveym Keitelem nebo komedie TAJNÝ ZÁVOD s Burtem Reynoldsem. Snímky ale bohužel propadly, jak u kritiky tak u diváků. V roce 1984 se objevila v televizním dramatu THE BURNING BED, kde ztvárnila týranou ženu. Její herecký výkon nadchl kritiky a byla za něj nominována na tři ceny Emmy. V roce 1986 opět potvrdila jak je herecky nadaná ve filmu EXTRÉMY. Film nemohl zůstat bez povšimutí kritiky a Farrah získala další nominaci, tentokrát však na Zlatý Glóbus. Několik dalších nominací získala za role ve snímcích NAZI HUNTER: THE BEATE KLARSFELD STORY a SMALL SACRIFICES. Poté se objevila například ve filmech NÁHRADNÍ ŽENA, TÁTA JAK MÁ BÝT nebo DĚTI PRÉRIE.

V roce 1997 si zahrála manželku Roberta Duvalla v dramatu APOŠTOL. Robert film také režiroval a objevila se v něm řada známých herců, jako Billy Bob Thorton a Miranda Richardson. Pro Farrah tato role opět představovala velký úspěch, neboť za ni byla nominována cenu Independent Spirit Award. Další významější role přišla v komedii legendárního režiséra Roberta Altmana DR.T A JEHO ŽENY, kde ztvárnila manželku Richarda Gerea. Snímek opět diponoval hvězdným obsazením, kde nechyběly hvězdy jako Helen Hunt, Laura Dern, Liv Tyler nebo Kate Hudson. Posledním snímkem Farrah byla komedie THE COOKOUT. Mimo jiné si také zahostovala v seriálech ALLY MCBEAL nebo SPIN CITY.

V letech 1973-1982 byla provdaná za herce Lee Majorse. V roce 1985 se jejím partnerem stal Ryan O´Neal a během jejich vztahu se jim narodil syn Raymond. V 70. a 80. letech úspěšně odolávala nabídkám fotit nahá, ale v 90.letech se nakonec nechala nafotit pro časopis Playboy (prodaly se 4 miliony výtisků tohoto čísla). Roku 1997 se také objevila v dokumentu PLAYBOY: FARRAH FAWCETT, ALL OF ME, čímž potvrdila svou pověst sex-idolu. Za zmínku určitě také stojí série fotek nafocených v roce 1976, z nichž jedna fotografie zachycovala Farrah v jednodílních plavkách a právě tato fotografie se stala nejprodávanějším pin-up plakátem všech dob. Podíly z prodeje tohoto plakátu jí vynesly dokonce více peněz než honoráře za CHARLIEHO ANDÍLKY. Kromě filmu se také občas věnovala hraní u divadla.

V roce 2006 byla herečce diagnostikována rakovina konečníku a tlustého střeva. Poté se podrobila operaci a chemoterapii. Z nemoci se vyléčila, ale za necelé čtyři měsíce u ní lékaři objevili maligní polyp. Následně se léčila v Německu. V dubnu letošního roku byla převezena zpět do USA a 7. května byl její stav vyhlášen za kritický. Před její smrtí ještě televizní stanice stihla uvést dokument mapující život Farrah, který sledovalo přes 9 milionů diváků, což jenom potvrzuje jak moc byla oblíbená. Dne 25.6. 2009 Farrah zemřela na jednotce intenzivní péče v Santa Monice v Kalifornii. Filmoví fanoušci na ni nicméně jen tak nezapomenou, protože během své pestré kariéry nám dokázala, že byla nejen mimořádně nadaná a talentovaná, ale také velmi kvalitní herečka.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2004 The Cookout
Ve jménu pomsty
2003 Hollywoodské manželky (TV film)
2001 Jewel (TV film)
2000 Baby (TV film)
Dr. T a jeho ženy
Flunky, The
1999 Návrat na farmu (TV film)
1998 The Brave Little Toaster Goes to Mars
1997 Apoštol
The Lovemaster
1996 Dalva (TV film)
1995 Děti prérie (TV film)
Táta jak má být
1994 Náhradní žena (TV film)
1992 Zločinecké způsoby (TV film)
1989 Malé oběti (TV film)
Margarita Bourke Whiteová (TV film)
Zítra na shledanou
1987 Ubohá bohatá dívka (TV film)
1986 Between Two Women (TV film)
Extrémy
Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld Story (TV film)
1984 Hořící postel (TV film)
The Red-Light Sting (TV film)
1981 Murder in Texas (TV film)
Tajný závod
1980 Saturn 3
1979 Opálení
Téměř dokonalá aféra
1978 Někdo zabil jejího manžela
1976 Charlieho andílci (TV film)
Loganův útěk
1975 Murder on Flight 502 (TV film)
1974 The Girl Who Came Gift-Wrapped (TV film)
1973 Great American Beauty Contest, The (TV film)
Of Men and Women (TV film)
1971 Inside O.U.T. (TV film)
The Feminist and the Fuzz (TV film)
1970 Myra Breckinridgeová
1969 Muž, který se mi líbí
Three's a Crowd (TV film)

TV seriály

2003 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Understand Your Man (S02E14)
2002 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
No Good Deed (S02E11)
The Dead (S02E03)
Testimony (S02E01)
1999 Ally McBealová (TV seriál)
Změna je život (S03E06)
1996 Všichni starostovi muži (TV seriál)
1991 Good Sports (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
1973 Harry O (TV seriál)
1971 Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
1965 I Dream of Jeannie (TV seriál)

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2009 Farrah Fawcett: The E! True Hollywood Story
2002 Charlie's Angels: TV Tales (TV film)
Jackie Chan: Fast, Funny and Furious
2000 Headliners & Legends: Farrah Fawcett (TV film)
1997 Playboy: Farrah Fawcett, All of Me
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)

TV pořady

2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 Chasing Farrah (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
1998 All-Star Party for Aaron Spelling (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
The More You Know (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 ABC 25th Anniversary (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 Battle of the Network Stars (TV pořad)
Donny and Marie (TV pořad)
The Captain and Tennille (TV pořad)
The Sonny and Cher Show (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace