foto

Ben Browder

  • nar. 11.12.1962 (54 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

185 cm vysoký Robert Benedikt Browder se narodil 11. prosince 1962 ve městě Memphis v Tennessee. Poté, co získal bc titul z psychologie na Furman University, odjel studovat do Londýna na Central School of Speech and Drama, kde v roce 1989 potkal svoji budoucí ženu Francescu Bulle, také herečku, která se později po jeho boku objevila např. v několika epizodách seriálu FARSCAPE. Žijí spolu dodnes a mají dvě děti.

Než se Ben proslavil titulní rolí v australském sci-fi seriálu FARSCAPE, který se natáčel čtyři sezóny v letech 1999-2003, načež byl zakončen filmem FARSCAPE: THE PEACEKEEPER WARS (2004), začínal na divadle, kde vystupoval mj. v několika Shakespearových hrách. Zahrál si i maličké role v několika TV filmech a seriálech, u nás známe např. Melrose Place (1992), Danielle Steele's "Secrets" (1992), Murder, She Wrote (1994) a dalších. Ztvárnil i malé roličky ve filmech: mladičký bažant v MEMPHIS BELLE (1990) nebo po boku Seana Youna a Matta Dillona A KISS BEFORE DYING (1991), dále film NEVADA (1997) či BOOGIE BOY (1998). Americkým a kanadským tv divákům vstoupil poprvé více do vědomí účinkováním v sérii PARTY OF FIVE (1996-97) jako jedna z hlavních postav.

Pak již přišel úspěch ve FARSCAPE, kde ztvárnil roli pozemského astronauta Michaela Crichtona, který se vlivem červí díry dostane do zcela jiné části vesmíru, odkud není cesty zpět. V originální a fanoušky ceněné sci-fi sérii vydržel až do roku 2004. V tomto roce si také zahrál hlavní roli v thrilleru A KILLER WITHIN. A pak obdržel prestižní nabídku ze Stargate, která se neodmítá. Nejprve byl vybrán pro roli majora Johna Shepparda ve SG: Atlantis, ale kvůli natáčení filmu Farscape: The Peacekeeper Wars tuto roli nemohl přijmout. A tak se objevil v hlavním STARGATE SG-1 jako nový lídr SG-1 plk. Cameron Mitchell, kde nahradil oblíbeného Richarda Deana Andersona. A nutno přiznat, že právě proto neměl novou roli právě snadnou. Mnozí fanoušci ho nepřijali nejvlídněji, navíc mu (nebo spíše tvůrcům) byla vyčítána typová podobnost s Michaelem Shanksem, představitelem Daniela Jacksona. Nicméně Ben strávil v SG-1 poslední dvě sezóny této kultovní série a zahraje si i v připravovaných filmech STARGATE: THE ARK OF TRUTH a STARGATE: CONTINUUM.

Browderova rodina vlastní a provozuje auto závodní série NASCAR Busch, kterou řídí Benův bratr Neil Browder. Jeho oblíbeným filmem je Jeremiah Johnson (1972), jehož koncept také včlenil do scénáře jedné z epizod Farscape. Ze všech míst nejvíc na světě nejvíc miluje Diet Mountain Dew, Clark Bars a Crisco, které mu prý při pobytu v zahraničí velmi scházejí.

Martin "PogoJoe" Nepraš

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bad Kids of Crestview Academy
Strážci Galaxie Vol. 2
2016 Psanci a andělé
2014 Dead Still
The Adventures of RoboRex
2012 Bad Kids Go to Hell
2009 Partners
2008 Hvězdná brána: Archa pravdy
Hvězdná brána: Návrat
2004 Farscape: Mírová operace (TV film)
Příběh Charlieho andílků (TV film)
Přítel vrahem
1998 Boogie Boy
Ozónová díra (TV film)
1997 Nevada
Prohnilá do morku kostí (TV film)
Rychlá kola (TV film)
1996 Nevinné oběti (TV film)
1995 Příběh Dottie Westové (TV film)
1992 Danielle Steel: Hollywoodská tajemství (TV film)
1991 Daughters of Privilege (TV film)
Polibek před smrtí
1990 Memphiská kráska
1978 Duncan's World

TV seriály

2014 Arrow (TV seriál)
Sebevražedný oddíl (S02E16)
2013 Arrow (TV seriál)
Důvěřuj ale prověřuj (S01E11)
2012 Chuck (TV seriál)
Chuck a rychlovlak (S05E11)
Pán času (TV seriál)
Město jménem Milost (S07E03)
2007 Hvězdná brána (TV seriál)
Bez konce (S10E20)
Panství (S10E19)
Rodinná pouta (S10E18)
další epizody (10)
2006 Hvězdná brána (TV seriál)
Výprava, část první (S10E10)
Spolek zlodějů (S10E09)
Pamatuj na smrt (S10E08)
další epizody (20)
2005 Hvězdná brána (TV seriál)
Čtvrtý jezdec apokalypsy, část první (S09E10)
Prototyp (S09E09)
Babylon (S09E08)
další epizody (10)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
2003 Kriminálka Miami (TV seriál)
Mezi plameny (S01E22)
Farscape (TV seriál)
Bad Timing (S04E22)
We're So Screwed: Part 3: La Bomba (S04E21)
We're So Screwed: Part 2: Hot to Katratzi (S04E20)
další epizody (10)
2002 Farscape (TV seriál)
Kansas (S04E12)
Unrealized Reality (S04E11)
Coup by Clam (S04E10)
další epizody (16)
2001 Farscape (TV seriál)
Fractures (S03E18)
The Choice (S03E17)
Revenging Angel (S03E16)
další epizody (22)
2000 Farscape (TV seriál)
A Clockwork Nebari (S02E18)
The Ugly Truth (S02E17)
The Locket (S02E16)
další epizody (22)
1999 Farscape (TV seriál)
A Bug's Life (S01E18)
Through the Looking Glass (S01E17)
A Human Reaction (S01E16)
další epizody (18)
1994 Správná pětka (TV seriál)
1992 Boys of Twilight, The (TV seriál)

Dokumentární

2012 Syfy 20th Anniversary Special (TV film)
2005 Sci Fi Inside: Sci Fi Friday (TV film)
2001 Farscape Undressed (TV film)

Režijní filmografie

Spisovatelská filmografie

TV seriály

2007 Hvězdná brána (TV seriál) - povídka
Padouchové (S10E16) - povídka

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(49)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace