foto

Tomas Milian

  • nar. 3.3.1933
    Havana, Kuba
  • zem. 22.3.2017 (84 let)
    Miami, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nejen v Itálii proslavený herec a hudebník Tomas Milian se narodil 3. března 1932 na Kubě, v malé vesnici Culono poblíž Havany, jako Tomas Quintín Rodríguez. Pochází z bohaté katolické měšťanské rodiny. Tomas je synem generála Emiliana Rodrigueze, který měl důležitou roli ve vládě diktátora Gerarda Machada. Tomas Milian byl přítomen zatčení svého otce (jehož představa budoucnosti Tomase, byla armáda) a následného uvěznění po svržení Machady, při převratu Fulgencia Batisty. Tomas byl svěřen do péče bohaté tety, která ho poslala do školy salesiánů, kde se paradoxně stal přítelem Batistova syna. Když byl otec propuštěn z vězení, byl okamžitě přijat do psychiatrické léčebny, z důvodu nervového zhroucení a se silnými sklony k sebevraždě. Po propuštění z ústavu, se znovu pokusil začlenit do běžného života, ale sklony k sebevraždě ho neopustily. Nakonec se před očima svého syna zastřelil a Tomas byl jediným očitým svědkem této hrůzné scény a tedy i jediným ze čtyř synů, kdo viděl sebevraždu otce.

Tomas byl zděšen smrtí svého otce, stal se netrpělivým a vzpurným a rozhodl se odejít a zkusit své štěstí v USA. Ač se ho snažila teta odradit, po dokončení střední školy, odešel do Miami, kde se zapsal na divadelní akademii na Floridě. Nakonec se usídlil v New Yorku, chodil na kurzy Stanislavského metody, učil se anglicky a na živobytí vydělával mytím nádobí, či jako pomocník na benzínových pumpách a parkovištích. To, že se chce stát filmovým hercem, se rozhodl poté, co viděl Jamese Deana ve snímku NA VÝCHOD OD RÁJE (1955).

Po několika konkurzech, si jeho talentu všimli v NBC (National Broadcasting Company) a Tomas se objevuje poprvé v televizním seriálu DECOY (1957) jako Chuan Ortega. Pak si ho po několika divadelních rolích na Broadwayi, všiml Jean Cocteau, se kterým v roce 1959, spolupracoval na festivalu Due Mondi ve městě Spoleto. Hrál zde v pantomimě Franca Zeffirelliho IL POETA E LA MUSA. Tomas poté začíná natáčet filmy v Itálii. Hned roku 1959 hrál ve filmu Maura Bologniniho LA NOTTE BRAVA. Následně je obsazen do role Edoarda ve filmu KRÁSNÝ ANTONIO (IL BELL´ANTONIO), kde má po boku Marcella Mastroianniho, Claudii Cardinale či Pierra Brasseura. V roce 1963 se objevil ve výborné Corbucciho komedii NEJKRATŠÍ DEN (IL GIORNO PIÚ CORTO). Znovu s Claudií Cardinale, hrál v roce 1964 v dramatu GLI INDIFFERENTI. Tento snímek zvítězil na MFF Mar del Plata roku 1965.

Tomas spolupracuje s těmi nejlepšími režiséry a tak přicházejí filmy L' IMPREVISTO (1961) od Alberta Lattuady a Tomasova role Thomase Plemiana, nebo se roku 1962 objevil jako Ottavio nevěrný manžel Romy Schneider v povídce PRÁCE od Luchina Viscontiho, která je součásti satirické komedie BOCCACCIO ´70. V této době se také Tomas seznamuje s Margaret Ritou Valetti, která se stala jeho manželkou v roce 1964. Společně mají syna Tomase Miliana Jr., který je dnes také hercem. Itálie se stává pro Tomase druhým domovem a pokračuje plodná dlouholetá spolupráce s osobnostmi typu Lucio Fulci, Liliana Cavani, Sergio Corbucci a další.

Tomas se rovněž prosadil v hudební branži a měl například i rockovou kapelu (Tomas Milian Group), ve které hrál se svým dlouholetým přítelem Rayem Lovelockem. Lovelock mimochodem ve filmu debutoval po boku Tomase ve filmu SE SEI VIVO SPARA. S Lovelockem mají také „na kontě“ soundtracky jako například k filmu LE REGINE (1970), nebo UOMINI SI NASCE POLIZIOTTI SI MUORE (1976).

Na počátku sedmdesátých let, upouští Tomas od rolí intelektuálů, protože jeho tvář, pokrytá hustými vousy a jeho grimasy, se stávají populární pro trend „poliziotesschi“ a „giallo“ snímků. Tak přicházejí role ve filmech NON SI SEVIZIA UN PAPERINO (1972), MILANO ODIA – LA POLIZIA NON PUÓ SPARARE (1974) a mnoho dalších.

Rovněž tak spaghetti westerny jsou pracovní náplní Tomase - I QUATTRO DELL´APOCALISSE (1975) jen na připomenutí, ale jedná se o velké množství snímků tohoto žánru, neboť Tomas měl odpovídající etnické dědictví a dokonale se hodil do kontextu těchto filmů. Většinou ztvárnil záporné role mexických banditů. Od roku 1970, Tomas natočil sérii westernů s mistrem žánru, Sergio Corbuccim. Ve snímku VAMOS A MATAR, COMPANEROS (1970), si zahrál také po boku Franca Nera. Opomenout se nedají ani úspěšné komedie, například od Sergia Martina 40 GRADI ALL'OMBRA DEL LENZUOLO a jiné.

V osmdesátých letech se pak Tomas vrací do Ameriky, kde natáčí filmy s Tony Scottem, Sydneym Pollackem, Oliverem Stonem, či Stevenem Spielbergem. Zásadním filmem je ale určitě film Stevena Soderbergha TRAFFIC (2000), kde je role krvežíznivého generála Artura Salazara, jakoby Tomasovi ušitá na míru. V roce 2005 natočil Andy Garcia drama z padesátých let, z prostředí Havany, kde Tomas hrál Federica Felloveho. Film se jmenuje ZTRACENÉ MĚSTO (THE LOST CITY) a je Garciovým holdem rodné Kubě. V poslední době hrál Tomas například Briganta v italském snímku ROMA NUDA (2011). Ve většině italských komedií sedmdesátých let byl hlas Tomase nadabován Ferruccio Amendolou, který měl silný římský přízvuk, i přesto, že Tomas římský slang ovládal.

12x se Tomas za svou kariéru objevil ve filmu jako policejní detektiv Nico Giraldi. Tomas obdržel roku 1980 Stříbrnou stuhu (cena italského národního svazu filmových novinářů) za roli Giuseppa ve snímku LA LUNA (1979). V roce 2001, pak byl jedním z herců, kteří díky snímku TRAFFIC obdrželi Screen Actors Guild Awards. 16. prosince 2014 měl premiéru autobiografický dokument THE CUBAN HAMLET režiséra Giuseppe Sansonna. Milian, se z tohoto důvodu objevil zpět v Havaně, kde nebyl od roku 1956 a vyprávěl o svém životě, který tu zažil o padesát let dříve. „Je to perfektní zakončení mé dlouhé kariéry ..." řekl kubánským novinářům, při rozhovoru u příležitosti zahájení výstavy věnované jeho osobě jeho rodným městem. Zbytek svého života prožil v Miami na Floridě. Jeho manželka zemřela roku 2012 a Milian měl touhu vrátit se zpět do Říma, kde chtěl strávit zbytek svého života. To se mu bohužel nesplnilo. Tomas Milian byl nalezen mrtvý ve svém domě v Miami 22. března 2017. zemřel na následky mrtvice, bylo mu 84 let. Jeho přáním bylo být zpopelněn, což teď závisí na jeho synovi.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2018 Angel, the Brute and the Wise, The
2014 Fugly!
2013 Roma nuda
2005 Fiesta del chivo, La
Ztracené město
2002 Django, Tell!
Washington Heights
2001 The Hire: Ambush
2000 Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala (TV film)
Temná zákoutí
Traffic - Nadvláda gangů
1997 Amistad
Jen blázni spěchají
1994 Amazonie v plamenech (TV film)
Cesta kovbojů
1993 Marilyn a Bobby (TV film)
Sňatek s mafií (TV film)
1992 Detektiv Nails (TV film)
1991 JFK
Money
1990 Dotknout se hvězdy (TV film)
Drug Wars: The Camarena Story (TV film)
Havana
Pomsta
1989 Cat Chaser
Gioco al massacro
1988 Casa a Roma, Una (TV film)
1987 Luci lontane
1986 Salome
1985 Král David
1984 Delitto al Blue Gay
Delitto in formula Uno
1983 Ďábel a svěcená voda
1982 Delitto sull'autostrada
Kočka a pes
Monsignor
Pátrání po jedné ženě
1981 Delitto al ristorante cinese
Manolesta
Uno contro l'altro, praticamente amici
1980 Delitto a Porta Romana
Vlk a beránek
1979 Assassinio sul Tevere
Luna
Squadra antigangsters
Zimní zabíjení
1978 La banda del gobbo
Squadra antimafia
Uzavřený kruh (TV film)
1977 Banda del trucido, La
Cinico, l'infame, il violento, Il
Figlio dello sceicco, Il
Messalina, Messalina!
Squadra antitruffa
1976 40 gradi all'ombra del lenzuolo
Liberi armati pericolosi
Roma a mano armata
Squadra antifurto
Squadra antiscippo
Vrah a polda
1975 Bláznivá na zabití
Folies bourgeoises
Giustiziere sfida la citta, Il
I quattro dell'apocalisse
La polizia accusa: il servizio segreto uccide
Napřed střílej, pak se ptej
1974 Milán nenávidí: policie nemůže střílet
Squadra volante
1973 Consigliori, Il
Na každého jednou dojde!
1972 Die rote Sonne der Rache
La vita, a volte, è molto dura, vero Provvidenza?
Muka neviňátek
1971 La vittima designata
Last Movie, The
Uomo dalla pelle dura, L'
1970 Amore coniugale, L'
I cannibali
Píseň ohlašuje pomstu
Vamos a matar, compañeros
1969 Kam jdeš úplně nahá?
Perverzní příběh Beatrice Cenci
Ruba al prossimo tuo
Tepepa
1968 Bandité v Miláně
Corri, uomo, corri
Crónica de un atraco
Sentenza di morte
1967 Faccia a faccia
Precio de un hombre, El
Se sei vivo spara
1966 Madamigella di Maupin
Velká přestřelka
1965 Io uccido, tu uccidi
Peníze
Ve službách papeže
Vojandy
1964 Indifferenti, Gli
Uomo, L' (TV film)
1963 Mare matto
Nejkratší den
Tvaroh
1962 Attico, L'
Banda Casaroli, La
Boccaccio '70
Il disordine
1961 Den lvů
Giorno per giorno disperatamente
Imprevisto, L'
Laura nuda
1960 Já, delfín
Krásný Antonio
1959 La Notte brava

TV seriály

2000 Právo a pořádek (TV seriál)
Vaya Con Dios (S10E24)
1997 Oz (TV seriál)
To Your Health (S01E06)
Visits, Conjugal and Otherwise (S01E02)
1992 Frannie's Turn (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
Bought and Paid For (S02E09)
1957 Decoy (TV seriál)

Dokumentární

2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
2003 Run Man Run: 35 Years Running
2001 Fulci of the Apocalypse
1968 Western, Italian Style (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Roma nuda

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace