foto

Paul Walker

  • nar. 12.9.1973
    Glendale, California, USA
  • zem. 30.11.2013 (40 let)
    Santa Clarita, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Walker IV se narodil 12. září 1973 Paulu a Cheryl Walkerovým v Glendale v Californii. Chlapec irského, anglického a německého původu vyrůstal v San Fernando Valley v okresu Los Angeles. Po křesťanské střední škole získal vysokoškolské vzdělání v oboru mořské biologie. V roce 1998 se mu narodila dcera Meadow. Jeho život už od útlého dětství však ovlivnilo herectví a modeling.

Už jako batole se objevil v reklamně na dětské pleny Pampers a od dvou let působil v modelingu. Se světem filmu a televize začal o několik let později, když v roce 1985 začal účinkovat v televizních seriálech. Objevil se mimo jiné v titulech Mladí a neklidní a Highway to Heaven. V roce 1986 přichází také jeho první filmová role ve snímku Příšera z šatníku. Jeho první výrazná role však přichází až v roce 1998, kdy se objevuje ve snímku Meet the Deedles. Následuje několik vedlejších rolí ve snímcích Městečko Pleasantville (1998), Téměř bez šance (1999), Varsity Blues (1999), Taková normální holka (1999) a Lebky (2000).

Velký komerční úspěch však pro Walkera znamenala hlavní role v akčním snímku Roba Cohena Rychle a zběsile (2001). Především díky komerčnímu úspěchu tohoto snímku se z něj stala hvězda a ustálil se nejen v myslích diváků ale i tvůrců. Objevil se tedy poté hned v několika hlavních rolích ve snímcích Jízda do pekel (2001), Proud času (2003) a Do hlubiny (2005). V roce 2003 se také objevil v pokračování svého dosud největšího hitu, Rychle a zběsile 2. Do jedné z vedlejších rolí si ho vybral také Clint Eastwood pro svůj válečný snímek Vlajky našich otců (2006).

Dalším zlomovým snímkem v jeho kariéře byl film Zběsilý útěk (2006), který pro něj znamenal nejen komerční úspěch ale také kritický úspěch. Spolupráci s hercem si pochvaloval i režisér Wayne Kramer. Ve snímku si po jeho boku zahrála i česká legenda Karel Roden. Objevil se také ve snímku 8 statečných (2006). Po nezávislém filmu Projekt LAZAR (2008) se Paul Walker vrací spolu se svým kamarádem Vinem Dieselem do série Rychle a zběsile, kde působí v třech dalších dílech, které znamenají pro značku stamilionové zisky a ustálení Paula Walkera jako filmové hvězdy. V mezičase natáčí snímky Gangsteři (2010), Pawn Shop Chronicles (2013) a Vehicle 19 (2013).

V průběhu roku 2013 se upisuje sedmému dílu série Rychle a zběsile a natáčí dvojici snímků Brick Mansions (2014) a Hours (2013). V průběhu produkce sedmého dílu závodní série však umírá na následky dopravní nehody. O tom, jak jeho smrt ovlivní natáčení, tvůrci zatím mlčí. Jedno je však jisté. Agenta 47 si ve stejnojmenném restartu adaptace videoherní série Hitman už nezahraje.

Paul Walker byl držitelem hnědého pásu v brazilském Jiu-Jitsu, tváří vůně značky Davidoff a zakladatelem humanitární organizace Reach Out Worldwide, která pomáhala například na Haiti obětem zemětřesení. Byl také nadšeným mořským biologem, který si v roce 2010 splnil svůj životní sen, když se objevil a aktivně se zapojil do natáčení dokumentu Muži stopující žraloky od National Geographic. Mezi jeho vášně patřila také rychlá auta, vlastnil například Nissan Skyline R34 GT-R V-Spec II, ve kterém se objevil a sám udělal velkou část kaskadérských triků při natáčení snímků Rychle a zběsile 2. Před svojí smrtí také připravoval motoristickou show. Zemřel 30. listopadu 2013 přibližně v 15:30 Pacifického času, dva a půl měsíce po svých 40. narozeninách. Zanechal však po sobě kromě odkazu svědomitého, zapáleného a nadějného herce také řadu snímků, které budou těšit tuto i následující generace.

Lukáš "SaNcHeZ_cz" Plaček

Herecká filmografie

Filmy

2015 Rychle a zběsile 7
2014 Doupě
2013 Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny
Rychle a zběsile 6
Závod s časem
Štvanec
2011 Rychle a zběsile 5
2010 Gangsteři
2009 Rychlí a zběsilí
2008 Projekt LAZAR
2007 Bobby Z
Příběhy z USA
2006 Osm statečných
Vlajky našich otců
Zběsilý útěk
2005 Do hlubiny
2004 Dárek z lásky
2003 Proud času
Rychle a zběsile 2
Turbo Charged Prelude to 2 Fast 2 Furious
2002 Life Makes Sense If You're Famous
2001 Jízda do pekel
Rychle a zběsile
2000 Lebky
1999 Taková normální holka
Téměř bez šance
Varsity blues
1998 Blázni v parku
Městečko Pleasantville
1994 Tyranosaurus junior
1987 Naprogramovaná k vraždě
Příšera z šatníku

TV seriály

1994 Boys Are Back, The (TV seriál)
Dotek anděla (TV seriál)
1986 Throb (TV seriál)
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
Charles in Charge (TV seriál)
Highway to Heaven (TV seriál)
Who's the Boss? (TV seriál)
1973 Mladí a neklidní (TV seriál)

Dokumentární

2018 I Am Paul Walker - a.z.
2012 Air Racers 3D
2009 Muži stopující žraloky (TV seriál)
2000 Spotlight on Location: The Skulls
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Shark Week (TV seriál)

TV pořady

2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
Attack of the Show! (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1999 Total Request Live (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again (hudební videoklip) - a.z.

Režijní filmografie

TV seriály

2010 Little Crackers (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 108)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace