foto

Marie Marešová

  • nar. 22.6.1922
    Plzeň, Československo
  • zem. 3.12.2003 (81 let)
    Praha, Česko

Biografie

Marie Marešová byla neteří herce Františka Kováříka, její otec Emil Mareš pracoval sice jako inženýr, ale věnoval se též ochotnickému divadlu, za první světové války režíroval představení pro československé legionáře v Rusku. Marešová zahájila svou hereckou kariéru v rodné Plzni v roce 1939, kdy spolu s Miroslavem Horníčkem vystupovala ve studentském avantgardním souboru. V Plzni pak získala také první stálé angažmá (Městské divadlo Plzeň 1945-1947), její další kroky ale již směřovaly do Prahy. Tady začínala v Divadle satiry (1947-1949), načež přes čtyřicet let patřila k oporám Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (1949-1990). Její doménou byly vedlejší postavy temperametních žen značné výřečnosti a sklonu k zemitému humoru.

Poté, co se prosadila na přední pražské scéně, dostala Marie Marešová také příležitosti před filmovou kamerou, bylo jich však jen málo a stejně jako na divadle pouze ve vedlejších úlohách. V epizodní roli drbny se mihla ve filmu PO NOCI DEN (1955), podobně nevelké postavy pak ztvárnila v nadčasových snímcích ROMEO, JULIE A TMA (1959) a PĚT Z MILIONU (1959). Nepočetnou galerii svých filmových postav rozšiřovala Marešová i v následujících dekádách, účinkovala také ve třech kriminalistických televizních seriálech. Její poslední zaznamenatelnou rolí byla postava zdravotní sestry v komedii TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980), o řadu let později se pak ještě mihla ve Švankmajerově filmu OTESÁNEK (2000).

Ve zralém věku našla Marie Marešová široké uplatnění v dabingu, její hlas jsme mohli slyšet například v české animované pohádce SNĚHOVÁ KRÁLOVNA (1987), promlouvala ale i v řadě zahraničních filmů, například ve slavném snímku PODRAZ (1973), později mimo jiné POLICAJT ZE ŠKOLKY (1990). Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2002 Cenu Františka Filipovského. Mezitím získala od Nadace Život umělce cenu Senior Prix (1994).

Marie Marešová byla dvakrát vdaná, jejím prvním manželem byl herec Ivo Gübel (1921-1988), s nímž se seznámila ve společných poválečných angažmá, podruhé se provdala za Ladislava Kazdu (1927-2002), taktéž dlouholetého herce Realistického divadla. Syn z prvního manželství, Ivan Gübel (1952-1999), byl též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Poslání s podrazem (TV film)
2000 Otesánek
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
1992 Vítr na konci léta (TV film)
1989 Bludiště (TV film)
Romance o vodníkovi (TV film)
Šance (TV film)
1987 Dům na stará kolena (TV film)
Sněhová královna
1981 Po rozvodu (TV film)
Súdim ťa láskou
1980 Ten svetr si nesvlíkej
1979 Diagnóza smrti
1978 Telegram (TV film)
1977 Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film)
Já bych se tak ráda vdávala (TV film)
Kam uhnout očima (TV film)
1976 Agentura Pepa (TV film)
1974 Královské usínání (TV film)
1972 Bližní na tapetě: Embéčko (TV film)
1971 Velikonoční dovolená
1969 Ach ta léta bláznivá (TV film)
1966 Dáma na kolejích
1965 7 zabitých
1964 Každý den odvahu
1962 Malý Bobeš ve městě
1959 Pět z milionu
Romeo, Julie a tma
1958 Linka 515 - 42 (studentský film)
1957 To byla noc
1955 Po noci den

TV seriály

1998 Tři králové (TV seriál)
Nosiči vody (E02)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Modus operandi (S02E03)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Ukradený ženich (E05)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Třetí housle (S02E09)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Co dělá táta, je vždycky správné (E02)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Malý a velký vrah (E02)

Dokumentární

2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Hani - Jani a svatá rodina (S04E02)

Divadelní záznam

1990 Maryša (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky