foto

Zuzana Burianová

  • nar. 2.10.1947 (73 let)
    Praha, Československo

Biografie

Herečku a zpěvačku Zuzanu Burianovou proslavila především příslušnost k Semaforu, během 70. a 80. let ale její aktivity přesahovaly i rámec této scény. Pochází z Prahy a vyučila se elektromechaničkou, s herectvím začínala v amatérském divadle Paradox, ještě jako studentka získala i první zkušenost s filmovou kamerou, a sice v krátkém filmu CHLAPEC A SRNA (1962). Své pěvecké vlohy se snažila uplatnit v soutěži Hledáme nové zpěváky, kde se jí povšiml Jiří Suchý.

Nabídce z tehdy legendárního divadla Semafor se nedalo odolat a Zuzana Burianová byla angažována v roce 1966. Doménou jejího herectví se staly komediální postavy rozverných a půvabných naivek, účinkovala v představeních Jonáš a tingl tangl, Benefice, Kdyby tisíc klarinetů nebo Člověk z půdy. Mezitím sporadicky znovu spolupracovala s filmem, kde ale hrála jen podružné role (FANTOM MORRISVILLU, 1966; BYLO ČTVRT A BUDE PŮL, 1968). V roce 1968 se Zuzana Burianová provdala, jejím manželem se stal proslulý televizní režisér Ján Roháč (1932-1980).

Na přelomu 60. a 70. let v rámci Semaforu spolupracovala Zuzana Burianová především s dvojicí Grossmann-Šimek, účinkovala v jejich populárních Návštěvních dnech, tehdy také pořídila nahrávky dobově populárních písní (Ano, pane Jiří, Co jsem to jen ztratila, Máš už jít). Do širšího povědomí vstoupila především postavou zdravotní sestry Zuzany ve druhé sérii NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1981), diváci si vzpomenou i na její rozšafnou skladnici Bohunku v komedii VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985). Tehdy byla již vdovou, Ján Roháč zemřel v roce 1980, z jejich manželství se v roce 1970 narodila dcera Kateřina, dnes asistentka režie.

Čtvrtstoletí spolupráce se Semaforem skončilo počátkem devadesátých let, kdy Zuzana Burianová odešla do Švýcarska se svým současným životním partnerem Zdeňkem Kučerou. Tady zcela rezignovala na své umělecké ambice, v zámožných rodinách pracovala jako hospodyně a kuchařka. V současnosti žije Zuzana Burianová-Kučerová střídavě v Česku a ve Švýcarsku, příležitostně znovu vystupuje, především s bývalými kolegy ze Semaforu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1989 Dědek Bárta (TV film)
1985 Revue za šest korun (TV film)
Vesničko má středisková
1984 Prodavač humoru
1983 Síť na bludičku (TV film)
1982 Jehla (TV film)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Můžeš mi odpustit? (TV film)
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Ruská ruleta (studentský film)
1966 Fantom Morrisvillu
Martin a červené sklíčko
1964 Chlapci, zadejte se!
1962 Chlapec a srna

TV seriály

1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Veronika a páv (E03)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Střecha (E01)
1984 Bakaláři (TV seriál)
Hubertus (S13E39)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
1982 Bakaláři (TV seriál)
Lék (S11E15)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Gravidita (S02E02)

Dokumentární

2010 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jana Buriana (S05E37)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Poslední gróf (S04E01)

Divadelní záznam

1986 Smutek bláznivých panen (divadelní záznam)
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
1970 Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1989 Večírek (TV pořad)
1983 Dámský kabaret (TV pořad)
1982 Echokabaret (TV pořad)
Muzikanti, pojďte hrát (TV pořad)
1981 Co bylo i nebylo v silvestrovském bálu (TV pořad)
Jak byste se zachovali (TV pořad)
Šest ran do klobouku (TV pořad)
1973 Ze Soboty na Šimka aneb Návštěvní den v divadle Semafor (TV pořad)

Fanoušci tvůrce