Reklama

Reklama

Chobotnice z II. patra

(seriál)
  • Západní Německo Die Tintenfische aus dem zweiten Stock
Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo / Švýcarsko / Rakousko / Francie / Portugalsko, 1986, 3 h 52 min (Minutáž: 56–59 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Pavel Zedníček, Dagmar Havlová, Milan Šimáček, Žaneta Fuchsová, Jaroslav Moučka, Jiří Kodet, Nina Divíšková, Vlastimila Vlková, Vlastimil Bedrna (více)
(další profese)

Epizody(4)

Čtyřdílný příběh autoři Ota Hofman a Jindřich Polák rozehráli v kouzelném prostředí pražské Kampy, kde o zázraky není nouze. Patří k televizním pořadům, k nimž rádi usedají děti i dospělí diváci.

V úvodní části se seznámíte s rodinou Holanových, maminkou, sboristkou Národního divadla, tatínkem, řidičem kamionu, a jejich dětmi Evou a Honzou. Uvidíme, jak dopadla jejich vysněná dovolená, co způsobilo, že výzkumná vědecká výprava přišla o slibný výsledek svého bádání a především, jak se zrodily dvě sympatické chobotničky – Zelená a Modrý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovanie ďalšieho kultu z nášho (môjho) dávneho detstva na jednej strane prináša notnú dávku nostalgie, na tej druhej ju zase mierne rozbíja, keďže sa dospelý človek chtiac nechtiac zaoberá aj motiváciami či vývojom postáv a ich vzťahov a trochu premýšľa aj nad logikou. Manželská kríza nie je dostatočne zmotivovaná, deti sa ani za štyri časti nemali kedy poriadne zblížiť s chobotničkami, i keď nám ich zobrazujú ako nerozlučných kamarátov a poriadne ani neviem, kto o ich existencii nakoniec vedel. Séria je ale celkom uspokojivo ukončená, postavy sú sympatické a má to slušnú atmosféru. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -5* Jako husákovo dítě jsem formelákům neunikl a naopak jsem se těšil na každou novou reprízu. Začalo to Lucií a pak přišly na řadu chobotničky. Tento fantaskní svět, který byl kombinací dětské a vědecké fantazie na mě působil kouzelně a formoval mě. Navíc to všechno působilo utopisticky i tím, v jakých reáliích se film odehrával. Přece jen německý životní styl byl na hony vzdálený tomu českému a při to tam hráli čeští herci ;-). Vlastně všechno co jsem napsal o Lucii, postrachu ulice bych mohl zkopírovat sem, což nechci. Má to hodně společného a hodně se toho opakuje, ale mě se to líbilo snad stejně. Chobotničky jsou možná akčnější díky komandu, co je hledá. Opět vznikl seriál a nebo dvoudílný fílm. A opět nostalgicky tomu nechám plný počet hvězd, a snad nebudu působit moc infantilně ;-). Nakonec přidám k pěti hvězdičkám mínusko kvůli nižší originalitě. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani seriál, ani oba sestříhané filmy mne nikdy moc nebavily. Nejhezčí na tom jsou záběry z pražské Kampy a občas Macháček z vědeckého týmu a "zlý" Kanyza, ale to je tak všechno. Jinak je to vlastně rodinná vztahovka, kde mi lezli na nervy jak ti sourozenci, tak maminka v podání Veškrnové, a dokonce ani Trávníček to moc nezachránil. ()

dolik25 

všechny recenze uživatele

Na "chobotničkách" jsem vyrostl a zůstávám jim věrný dodnes. Dnes již jako dospělý oceňuji dobře napsaný scénář, kdy se pobaví nejen děti, ale i dospělí, pěkná hudba Angela Michajlova, krásné lokace skvěle nasnímané Emilem Sirotkem. Asi netřeba vyzdvihovat "dabing" Františka Filipovského i Jiřiny Bohdalové, i "manželský pár" Zedníček a Veškrnová se povedl, včetně vykreslení manželských problémů i sousedských vztahů. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Podle mě neexistuje člověk, který by neznal Chobotničky... nebo snad ano? 🤡 Pro mě je naprosto nejlepším a nejoblíbenějším dílem právě nevydařená dovolená v Portugalsku.💀 Ropa, zapadlé auto v písku, ten strašně starý karavan … ups. A když se na film/seriál podívám zpětně, uvědomuju si, jak moc je to smutná a depresivní záležitost. Děti jedou na dovolenou s rozhádanými rodiči těsně před rozvodem, najdou nějakou podivnou hmotu, do které se zamilují, což na mě působí tak, jako kdyby nikdy neměly žádné hračky, nebo se nic netušící vykoupou v moři plném ropy a následně jedou na policii wtf. 👍🏻 Jiřina Bohdalová je opravdu schopná svým hlasem přivést k životu i starý škrpál a Oldřich Kaiser spolu s Josefem Bláhou jako španělští policajti byla naprosto dokonalá kombinace, asi první a poslední, každopádně velmi líbivá. 🕺🏻 A PS: Věděli jste, že právě tam v Portugalsku z recese Oldřich Kaiser spolu s Josefem Bláhou v těchto kostýmech španělských policistů pokutovali řidiče a řídili dopravu? ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Kajakářka, která se na Vltavě v Čertovce převrhne, je švagrová olympijské vítězky v kanoistice Štěpánky Hilgertové. (sator)
  • V knižní předloze Oty Hofmana se můžeme dočíst, proč si Holanovi zvolili za cíl dovolené právě Portugalsko. Jan Holan (Pavel Zedníček) přinesl glóbus, roztočil jej a vyzval Andreu (Dagmar Havlová), aby někam zapíchla prst. Pod ním pak našli Lisabon. (Haller)
  • Počas natáčania sa zamilovala Dagmar Veškrnová-Havlová (Andrea Holanová) do vtedy ženatého pomocného režiséra Jiřího Ostrého čo neskôr vyústilo do jeho rozvodu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama