Reklama

Reklama

Vladimír Svitáček

Vladimír Svitáček

nar. 17.02.1921
Střelice, Československo

zem. 23.08.2002 (81 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie (2)

Režisér, scénárista a příležitostný herec Vladimír Svitáček patří k významným osobnostem 20. století, které značně ovlivnily podobu televizní zábavy. Narodil se ve Střelicích u Brna, kde také vyrůstal, v Brně pak vystudoval gymnázium a po maturitě následovala dvouletá nástavba na Průmyslové škole stavební. K amatérskému divadlu jej přivedl jeho otec Jan Svitáček, jinak úředník na dráze. V letech 1943-1944 pracoval Vladimír v totálním nasazení v pražské Avii a v… (více)

Zajímavosti (7)

  • V roce 1980 vznikla nahrávka pojmenovaná „O životě aneb buďte rádi, že prší,“ kde si s umělcem povídá Miroslav Horníček. (sator)

Vesničko má středisková (1985)

  • Autorem myšlenky doktora Skružného (Rudolf Hrušínský) o tom, že „když je někdo jedinej, kdo to může udělat, tak musí“, nepochází z hlavy scenáristy Zdeňka Svěráka, nýbrž od herce Vladimíra Menšíka. Jednou v noci totiž zazvonil v bytě jejich společného přítele, režiséra Vladimíra Svitáčka, telefon. Na druhém konci byl Menšík, který telefonoval z restaurace při jednom ze svých proslulých několikadenních tahů, že mu došly peníze a potřeboval by půjčit, protože vrchní trvá na zaplacení poměrně velké útraty. Svitáček, který měl peníze schované na nákup nového auta, se bránil, ale Menšík právě tehdy pronesl větu o tom, že on jediný mu může půjčit. A když je někdo jediný, kdo může, tak prostě musí. Svitáček příhodu po letech vypravoval právě Svěrákovi a tomu se to tak zalíbilo, že ji ve filmu použil. (cundak)

Galerie (8)

Reklama

Herec

Režisér

Scenárista

Host

Ovládací panel

Fanklub

(2)

Reklama

Reklama