foto

Saskia Burešová

  • nar. 29.7.1946 (74 let)
    Tornaľa, Slovensko, Československo

Biografie

Nestárnoucí televizní hlasatelka Saskia Burešová přišla na svět 29. července 1946 během služebního pobytu svých rodičů na Slovensku a za své exotické jméno vděčí manželce holandského malíře Rembrandta, jehož nadšenou obdivovatelkou byla její maminka.

Po studiích na gymnáziu a DAMU se k práci hlasatelky dostala vlastně oklikou - zúčastnila se totiž konkurzu na roli Barunky v televizní adaptaci Babičky, projekt se nakonec nerealizoval, ale televizní tvůrci na ni rozhodně nezapomněli. Navíc jedním ze spolužáků na studiích byl Jaromír Hanzlík, jehož maminka - asistentka režie - vybrala Saskii jako vhodnou, neokoukanou moderátorskou tvář. Velkou oporou byl začínající "elévce" tehdy již ostřílený matador televizní zábavy - humorista i ironik Vladimír Dvořák a v roce 1967 debutovala výrazná brunetka spolu s Eduardem Hrubešem ve čtrnáctideníku pro vojáky POŠTOVNÍ SCHRÁNKA.

V té době potkala mladičká hlasatelka svého osudového muže, režiséra Petra Obdržálka, s nímž zanedlouho oslaví společných (i pracovních) 40 let. V r. 1975 se jim narodil syn Petr, dnes realitní makléř. V porevolučních 90. létech se s manželem pustili do soukromého podnikání (vlastnili kosmetický salón), které skončilo fiaskem a velkým zklamáním. Oba se posléze vrátili k původním profesím, Saskia Burešová po zrušení "hlasatelského pultíku" začala namlouvat komentáře k populárně naučným pořadům, spolupracovala s Rádiem IMPULS (Vítání jara) a dodnes moderuje na ČT 1 divácky velmi oblíbené KALENDÁRIUM (týdeník, mapující výročí významných osobností či událostí). V nedávné době uváděla velmi úspěšný pořad v Kutné Hoře - SETKÁNÍ S LEGENDAMI, kdy pozvání přijaly persony jako Yveta Simonová, Yvonne Přenosilová, Josef Zíma nebo Karel Štědrý. Z filmových aktivit stojí za zmínku ještě účinkování v bláznivé komedii VELKÁ FILMOVÁ LOUPEŽ (1986) a televizní adaptace divadelní hry POSLEDNÍ (1991).

Přesto, že se bývalá hlasatelka i ve svých letech pyšní úžasně štíhlou postavou, je vášnivou kuchařkou, cukrářkou a vyznává tradiční hodnoty, čímž si nejednou vysloužila trefnou poznámku svého manžela, že je jí pro tu televizi až škoda. V současnosti moderuje na různých společenských akcích a zapojila se i do charitativního projektu Šance. Ve svém volnu se věnuje svým dvěma vnučkám. Ještě ráda zahradničí, její oblíbenou květinou je růže, čte Karla Čapka a preferuje vůni Paloma Picasso.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2019 Dialog s předešlým
1991 Poslední (TV film)
1986 Velká filmová loupež
1956 Kudy kam?

TV seriály

2012 Vyprávěj (TV seriál)
Tondův tatínek (S06E08)
2000 Pra pra pra (TV seriál)

Dokumentární

2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Povolání: Vladimír Dvořák (S07E16)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Muž s velkou hlavou (S03E07)
1995 Pitínský (TV film)
1991 Válečný korespondent (TV film)

Host

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
2011 To byl náš hit (TV pořad)
Česká hlava 2011 (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1993 Kalendárium (TV pořad)
1991 Jiří Sovák (TV pořad) - mod.
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1977 Dnes uvádí... (TV pořad)