foto

Robert Bárta

  • nar. 21.8.1958 (61 let)
    Praha, Československo

Biografie

Robert Bárta se narodil v Praze a vyrůstal v Kobylisích. Nejprve vystudoval průmyslovou školu v Dušní ulici, a pak stavební fakultu ČVÚT. Původním povoláním je tedy inženýr.

Kamarád Jiří Kuns mu jako mladému chudému študákovi nabídl si přivydělat za kulisačinu v Divadle Járy Cimrmana. Bylo to za 70 korun za představení. Bártu takováto možnost lákala, a tak se vlastně do divadla dostal kvůli penězům. Postupně ho ale celé divadlo pohltilo. Ovšem dlouhou dobu mu bylo jenom koníčkem. Dvacet let totiž pracoval ve vojenských stavbách, kde mimo jiné zaváděl automatizované informační systémy. V posledních letech působí také jako neuvolněný starosta obce Oplany.

Jeho první hereckou rolí v Divadle Járy Cimrmana byl Nastoupil ve hře „Švestka“. V té samé hře teď nahradil i zesnulého Jana Kašpara v roli Sváťy Pulce. Zahrál si například i v „Českém nebi“, kde hrál Karla Havlíčka Borovského.

Emil "Pierre" Synek

Herecká filmografie

Filmy

2017 Po strništi bos

Dokumentární

2019 Život hledáčkem Petra Bruknera
2013 Proso - opereta DJC (koncert)

Divadelní záznam

2017 Psaní do nebe (divadelní záznam)
2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam)
1997 30 let Divadla Járy Cimrmana (divadelní záznam)
Blaník (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1988 Hodina zpěvu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky