foto

Milan Svoboda

  • nar. 10.12.1951 (67 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Milan Svoboda je český jazzový hudebník, skladatel, dirigent a pedagog. Narodil se v roce 1951 v umělecké rodině – dědeček byl za první republiky profesorem herectví na konzervatoři, otec zase před válkou členem Osvobozeného divadla. Jeho bratrancem je flétnista Jiří Stivín.

Vystudoval hru na varhany na Pražské konzervatoři a Muzikologii na Karlově Univerzitě v Praze a začátkem osmdesátých let pak skladbu na Akademii múzických umění v Praze a na Berklee College of Music. Zde měl možnost jazzovou orchestrální kompozici probíral se slavným jazzmanem Gilem Evansem.

V roce 1974 založil svůj první jazzový orchestr Pražský Big Band orientující se na (instrumentální) jazz, funk a jazz-rock. Hned v šestasedmdesátém se PBB objevil v televizním pořadu Inventura písniček pod rentgenem a o rok později byl v anketě hudebního časopisu Melodie zvolen nejlepším orchestrem roku 1976. V PBB měl Milan Svoboda možnost se prezentovat i vlastní autorskou tvorbou. Namátkou uveďme skladby „Do rocku a do dna“, „Počkej na mě“ nebo „Tišina“ či „Poste restante“ z poslední desky PBB „Poste restante“ (1981/1982).
 
V pozdějších letech stanul jako dirigent v čele česko-polského big bandu sestaveného ze špičkových sólistů zvučných jmen obou zemí. V 90. letech pak vedl kreativní jazzový orchestr Kontraband. Jako dirigent se podílel též na velkých muzikálových projektech „Jesus Christ Superstar“, „Evita“ a „Les Miserables - Bídníci“.

V roce 1998 vydal Svoboda sólové album „Family“ (1998) se skladbami jako „Monkey Diet“, „Abu Dhabi“, „Dune“ či „The Cyclops“. V roce 2006 bylo realizováno album „Ve znamení střelce“, na kterém se Svoboda spojil s violoncellistou Jiřím Bártou. O čtyři roky později nahrál s Moravskou filharmonií své verze skladeb Beatles – pro komorní smyčcový orchestr a klavír. Od roku 2010 také vystupoval v roli dirigenta v Divadle Járy Cimrmana ve hře „Cimrman v říši hudby“.

Coby skladatel je Milan Svoboda podepsán mj. pod původním muzikálem podle románu Borise Viana "Pěna dní" a celovečerním baletem "Mauglí" pro Národní divadlo v Praze. Napsal též  scénickou hudbu k téměř 70. divadelním hrám (z toho 15 pro Národní divadlo, např. „Hamlet“, „Faust“, „Lev v zimě“, „Peer Gynt“, „Tartuffe“ aj.). Jeho vůbec prvním pokusem byla v roce 1981 muzika pro semaforskou hru „S Pydlou v zádech“, ve které vystupovala mj. jeho manželka Jan Paulová.

Pokud jde o oblast filmové hudby spolupracoval Milan Svoboda poměrně výrazně s Karlem Kachyňou (např. Oznamuje se láskám vašim, Blázni a děvčátka Poslední motýl). Jeho hudbu ale můžeme slyšet též například ve filmu Súkromné životy Dušana Hanáka a v mnoha krátkých filmech a televizních inscenacích.

Milan Svoboda také působí na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze jako profesor skladby a jazzové harmonie. Zde vede velmi úspěšný studentský jazzový orchestr Big Band VOŠ KJJ (Prague JJ Conservatory Jazz Orchestra). V roce 2013 vyšla jeho obsáhlá hudebně teoretická publikace „Praktická jazzová harmonie“.

Milan Svoboda je bezesporu jednou z nejzásadnějších postav na naší hudební scéně. Za svou hudební kariéru spolupracoval s řadou známých osobností jako například James Moody, Tony Lakatos, Aaron Scott, Phil Wilson, Maria Schneider, Jerry Bergonzi, Greg Badolato, Sonny Costanzo, Victor Mendoza, Ed Partyka nebo Zbigniew Namysłowski. V roce 2016 o něm vznikl krátkometrážní studentský film Jazzman.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

2004 Ruth to vidí jinak (TV film)
1990 Křížová vazba
Poslední motýl
Súkromné životy
1989 Blázni a děvčátka
Království za kytaru
Úraz (TV film)
1988 Oznamuje se láskám vašim
1987 Kam, pánové, kam jdete?
Narozeniny režiséra Z. K.
Pojď, dáme sbohem žízni (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Hamlet (divadelní záznam)
Lásky na zítřek (TV film)
1985 Případ Jaruška (TV film)
S Pydlou v zádech (divadelní záznam)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1979 Ráno po flámu
1978 Filatelistická historie (TV film)

TV seriály

1990 Chillers (TV seriál)
1989 Krušnohorské pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2016 Jazzman (studentský film)

Herecká filmografie

Filmy

1976 Dům Na poříčí
1974 Drahé tety a já
1972 My, ztracený holky
1970 Ďábelské líbánky
1962 Anička jde do školy
1961 Tažní ptáci
1959 Partyzánská stezka

TV seriály

1983 Návštěvníci (TV seriál)
Výprava do minula (E02)

Dokumentární

2016 Jazzman (studentský film)
2015 Pražský Big Band Milana Svobody (koncert)

TV pořady

2000 P.F. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Zlatíčka (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace