Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

kusaj 

všechny recenze uživatele

 KDYSI MĚ TENTO SERIÁL DOCELA BRAL, ALE DNES VIDÍM, ŽE JE TO CELÉ HROZNĚ - JEDNÍM SLOVEM... UNYLÉ. SCÉNKDY, KDE VYSTUPUJE HRÁZNÝ PALYZA ALIAS NOVÝ A JEHO NABÍJEČKA V PODÁNÍ KRAUSOVÉ JSOU DOSLOVA HERECKÉ UTRPENÍ. CO MĚ VŽDYCKY NAKOPNE BAYPASS A NA CHVILKU VYŘADÍ Z NAPROSTÉ LETARGIE JE VŽDY POUZE SMRT MICHALA (KTERÝ VŠE POZORUJE Z ÚKRYTU:). SNÍMEK JE DOSLOVA PROŠPIKOVÁN NEREALISTICKÝMI DIALOGY MNOHDY OSLAVUJÍCÍ TEHDEJŠÍ DOBU - BUDOVÁNÍ PŘEHŘAD, SNAHA O ZÁCHRANU PŘÍRODY A PODOBNÝ KECY.. ()

Chajimwitz 

všechny recenze uživatele

Měním hodnocení a přidávám hvězdu.Za bolševika jeden z nejslabších seriálů,nyní ve srovnání s moderní tvorbou a pořady dnešních televzních stanic je tento komunistickej polokýč oáza pohody a dobrý zábavy.A to se na to prosím dívám v pět ráno,hned po probuzení,kdy je člověk nejvíc náchylnej na rozčilení.Nejvíc se mi líbí hlavní záporňák Karel Vochoč. ()

Reklama

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Určitě to není žádný skvost české tvorby, ale když se podívám na ty hnusy, které se dnes točí, tak je tohle pořád dobré. Žádná tvůrčí násilnost, vyumělkovanost ani ubohost, jako v dnešních serálech, které jsou stejně uvěřitelné jako to, že země je placatá. Herecké výkony nejsou žádný zázrak, režie také ne, ale standardní lidskost Dietlova scénáře to vynahrazuje, je to takový nenáročný odpočinek, i když chvílemi už moc dlouhý. ()

krokodlak odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmovému zobrazení stavby přehrady, ale tenhle toporný didaktismus mne opravdu dostal. Dialogy i situace neuvěřitelně šustí papírem a postavy by mohly vzájemně soutěžit o největšího mimoně. Nicméně, nechtěný humor je všudypřítomný, takže seriál mohu doporučit jako masochistickou zábavu. Největší úlet byla parta drsňáckých vyděračů v čele s Janem Krausem, která bez zjevného důvodu šikanovala vesnického dědka v podání Jiřího Holého. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% - Už v době premiérového uvedení jsme to hodnotili jako pěknou blbost a na Silvestra na to tehdy byla parodická scénka ("Šperl vracia francúzák"). Vzhledem k tomu, že seriál byl dokončen až rok po smrti Jaroslava Dietla, zůstává otázkou, kolik toho opravdu napsal on a kolik toho je práce režiséra a dramaturga. Tím spíš, když je seriál plný "výplňové vaty" v podobě např. dlouhých leteckých záběrů přeletu nad přehradami, doplněných "edukativním" komentářem z úst ředitele povodí Rudyšara (S. Matyáš), které mají jediný smysl - informovat diváka o úspěších socialistického vodohospodářství. Podobně zdlouhavé záběry z honů, kroužkování ptáků, výlovů apod. Holt režisér Mudra nezapřel, že jeho hlavní parketou v televizi byly pořady typu Lovy beze zbraní. V posledním dílu jsem pak objevil hrůzostrašnou chybu, kdy několik vteřin je v zrcadle vidět samotný kameraman. Vůbec nechápu, jak to tam mohlo zůstat. Stejně tak logická chyba, kdy sanitka rychlé záchranné služby jedoucí k zásahu sama od sebe zastaví cizímu člověku se slovy: "Jedeme k zásahu, nechcete jet s námi?" Ať už to JD takto skutečně napsal, nebo je to věcí režiséra, faktem zůstává, že Velké sedlo je spíše naivním seriálem, který už ve své době byl terčem posměchu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Tento díl se natáčel na přehradě Kružberk, na nádraží Budišov nad Budišovkou, Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Do roku 1992 stál na pravém břehu přehrady srub, v němž prožila dětství Joy Adams, autorka knih o lvici Else. (jenik71)

Reklama

Reklama