Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem tenhle skvost považoval za jeden z nejhorších seriálů co kdy vznikly. Po porevoluční záplavě různých telenovel, dallasů, odpadlíků, zábavných šou na Nově atd atd se v naší rodině ustálilo rčení "to si radši pustím hráznýho" .... Za to je tam ta třetí hvězdička, jinak je to samozřejmě příšerná pitomost :) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno bude se v tomto případě asi z mojí strany jednat o zcela neobjektivní a o ničem nevypovídající hodnocení a komentář, ale nemůžu si pomoct. Jasně, že ten seriál je více či méně škvár a i když má dostatečný počet dílu, aby se v něm stalo něco zásadního, tak se tam víceméně nic neděje a v hodně dílech se rozebírají nepodstatný píčoviny, ale... Jsem prostě vodař no. Jsem přes řeky, přes přehrady a jiná vodní díla. Je to moje srdcovka a tak jsem rád za jakékoliv zpracování seriálu z tohoto prostředí. Navíc Nový a jeho hrázný Palyza si mě okamžitě získal. Takže kašlat na objektivitu. Mě se to líbí, takže za sebe dávám 75% ()

Reklama

krokodlak odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmovému zobrazení stavby přehrady, ale tenhle toporný didaktismus mne opravdu dostal. Dialogy i situace neuvěřitelně šustí papírem a postavy by mohly vzájemně soutěžit o největšího mimoně. Nicméně, nechtěný humor je všudypřítomný, takže seriál mohu doporučit jako masochistickou zábavu. Největší úlet byla parta drsňáckých vyděračů v čele s Janem Krausem, která bez zjevného důvodu šikanovala vesnického dědka v podání Jiřího Holého. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Telenovela na pozadí provozu přehrady (Kružberk), kde příběhy jednotlivých postav ukazují různé typy lidí v partnerském soužití, na svou dobu plnou nevěry a nabouraných vztahů. Ale hrázný Palyza je (jistě nejen) pro mě dodnes hrdinou, ať již pro svou lásku k přírodě, umění vycházet s lidmi, zásadovostí (vůči vypočítavému náměstkovi i ženě), skromností a šikovností. Mnozí lidé dnes koukají na seriál s nostalgií, neboť zachycuje ještě místa, dnes již pod vodou přehrady Slezská Harta, jež je v seiálu teprv budována. Seriál vznikl proto, že v té doby potřebovala průmyslová Ostrava další vodu, čili tvůrci zobrazili potřebu přehrad a života kolem nich. Vždy se rád podívám, nejen proto, že tam chytají ryby :-) ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Jsou lepší seriály z té doby které jsou za 4*. Musím mít rezervu třeba pro takovou Nemocnici na kraji města 1-20, která je jasně za 5*. Ta škála pěti hvězd je prostě hrubá, protože na druhou stranu bych Velkému sedlu docela rád dal za 4* za tu krásnou přírodu, za pana Holého (myslím asi nejlepší herecký výkon) atd. a hlavně v porovnání s dnešními seriály, kterým jsem snad dal také za tři hvězdy a to málokterým. A určitě se rád podívám na Velké sedlo, když je zrovna reprízován a třeba ty seriály, kterým jsem dal za 3*, si klidně nechám ujít. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Tento díl se natáčel na nádraží Budišov nad Budišovkou, přehradě Kružberk, v Polance nad Odrou, v Ostravě - Plesné, v Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno na přehradě Kružberk, Ostravě - Plesné. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Jedním z dramaturgů ostravského projektu byl Lubomír Zaorálek, později poslanec za ČSSD. (cariada)

Reklama

Reklama