Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ musím po dlhých rokoch trochu upustiť od nadšenia, ktoré som prežíval pri sledovaní filmu v lietadle spoločne s dvadsiatimi vyhúkanými Indami. Nápad je vynikajúci, ale pokiaľ máte aspoň trochu nasledované staré americké a talianske horory, tak Upír z Feratu vás nemá čím šokovať, Herz sa drží príliš pri zemi. Myšlienka je jasná a som rád, že vôbec nejaká je, na druhú stranu je ale patrné, že Herz nám ju predkladá pomerne polopaticky. Hard core scény sa ukážu iba ako snom, čo je veľká škoda, pretože všetci od začiatku vieme, že podozrenie je pravdivé. Ale možno je to len metafora, že....Spoločne s Chytilovej Vlčí boudou jeden z mála originálnych čs hororov, ktorý ako pozerám ale veľa divákov sklamal. Nechcem tvrdiť, že nemajú fantáziu, pretože žánrové veľmoci sú predsa len v spracovávaní podobných tém niekde inde. Aha, takže svoje prsty mala vo finálnej verzii aj cenzúra, čím sa mnohé vysvetľuje. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Tři s odřenýma ušima - nápad byl zajímavý, ale jeho potenciál byl využit jen zpola. Chyběla zde silnější atmosféra a některé scény byly jen na efekt. Přesto musím ocenit žánrovou jedinečnost, neboť shlédnout normalizační horor s erotickým nádechem (dosti zajímavě na tom je Madam Ferat) se v jiném případě již nepoštěstí. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

A ono jde na tom filmu strašně vidět ty cenzorské zásahy, neboť náběhů na drsnější a tvrdší scény to má několik, ale nikdy se skoro ničeho nedočkáme. Myslím si, že ten film je zbytečně moc podceňován a částečně i díky době jeho vzniku. Vždyť i přes cenzorské zásahy obsahuje takřka všechno, co každý správný podprůměrný osmdesátkový horror - nahá prsa (a v kterém jiném filmu můžete obdivovat prsa první dámy?), krev, napínavé a krvavé scény (ta snová scéna je vynikající) a cosi znepokojujícího (neteční lidé u nehod, ta stará babka, jíž trefí šlak uprostřed přechodu), z čeho vás bude mrazit ještě dlouho po skončení filmu. A jako bonus dostanete samotného režiséra ve výborné roli filmového upíra. Angličani si holt v devadesátém roce kupovali upíří motocykl, v socialistickém Československu ale už o devět let dříve jezdili v upířím bouráku. 3,5* ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Jediné co stojí za pozornost je “faceliftovaný” prototyp Škoda 110 Super Sport, který v původní bílé nevoněl a tak ho přestrojili do jiné karoserie a barvou se inspirovali u Batmobilu z roku 1966. Zbytek je nefalšovaný odpad po všech stránkách. Totální idiocie děje, který nemá ani solidní závěr. Otřesné projevy herců (tedy pokud to nebylo schválně, protože to je vlastně maskovaná parodie) a naprosto laciné momenty (s debilní pointou) s jediným cílem šokovat/ohromit (protože “horor”). Dialogy jsou také vrchol absurdity …a po kousnutí upírem se z ní stává zombie! ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle film je hodně podceňovaný, některé scény jsou perfektní, ale jiné mi připadají zbytečné (například když Menzel uvízne v šestistovce přitlačován dvěma náklaďáky, to jsem fakt nepochopil). Navíc to auto..., to auto..., dodnes se ho snažím nějak získat nebo nějak napodobit. Protože to je samý tuning, tuning, ale aby někdo vymyslel tohle, to ne. Naštěstí lze tuto škodověnku vidět v muzeu Škoda v Mladé Boleslavi, má sice jiná zadní světla, ale je to ono. Hodně se mi taky líbí postava RNDr. Kaplana a dr. Marka. Jako první český horor je to slušný počin. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Blanka Waleská (majitelka závodního týmu) zde hraje lesbicky orientovanou ženu, což v době socialismu byla věc naprosto nevídaná a neobrazovaná. Pikantní tečkou pak je, že to byla opravdu její orientace. (sator)
  • Jednu z povídek, podle které vznikl tento film, „Upír LTD“, v roce 1993 natočil Český rozhlas Ostrava a načetl ji Tomáš Jirman v režii Petra Lokaje. (sator)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama