foto

Sharon Leal

  • nar. 17.10.1972 (46 let)
    Tucson, Arizona, USA

Biografie

Sharon Leal začínala svoji filmovou kariéru v jednom z nejstarších televizních seriálů THE GUIDING LIGHTS, který definitivně opustil televizní obrazovky na podzim roku 2009. Jeho počátky se datují od rozhlasového vysílání v roce 1937. Televizní řada začala vysílat roku 1952. V tomto seriálu Sharon Leal herecky debutovala a v letech 1996-1999 si zahrála roli Dahlie Crede ve 218 epizodách. Mezitím (v letech 1998-1999) se začala uplatňovat v seriálu LEGACY, kde v 18 epizodách ztvárnila roli Marity. V dalších letech (2000-2004) navázala v jiném seriálu – BOSTON PUBLIC (Bostonská střední, 67 epizod). Po té následovalo už jen drobné seriálové účinkování z kterého za připomenutí stojí třeba úspěšný TV seriál PRIVATE PRACTICE.

První rolí ve výraznějším titulu, doprovázeným i nominacemi, je až úspěšný muzikál DREAMGIRLS podle známé broadwayské divadelní hry. To jako by předznamenalo krok přes televizní produkci do světa „opravdovějšího“ stříbrného plátna. Cenu za vynikající herecký výkon však získala až ve snímku THIS CHRISTMAS (Společné Vánoce). Na komedii režiséra Tylera Perryho (PROČ JSEM SE JEN OŽENIL) je zajímavým spíše než samotný snímek, že si sám napsal scénář a zároveň zahrál stejnojmennou hlavní roli. Pro dokončený druhý díl byla taktéž obsazena Sharon. V roce 2008 si zahrála již s větší hollywoodskou celebritou, jakou je Samuel L. Jackson v komedii DUŠE MUŽE. Nově se s ní počítá i v připravovaných dramatech LITTLE MURDER a REDEMPTION.

Sharon však ještě před filmem, již v mládí, přišla do styku se zpěvem a v různý míře se mu věnovala po celou dobu. Ze školního Santa Cruz Jazz festivalu si odnesla i vítězství, které jí umožnilo lekce se Sethem Riggsem, známým především jako soukromý učitel zpěvu Michaela Jacksona. S jeho sestrou, Janet Jackson, si zahrála ve zmiňovaném filmu Tylera Perryho. Později natočila i nějaké rapové a R&B hudební videoklipy. Hudebně se podílela i na soundtracku k filmům DREAMGIRLS a BOSTON PUBLIC (Bostonská střední).

Sharon je po matce Angelitě napůl Filipínka a po otci Jessovi Afroameričanka, s nimiž do svých šesti let žila na Filipínách, než se přestěhovali do Californie a pak Arizony. Některé servery se nemohou shodnout ani na tom, jestli je Filipínec otec nebo matka. Otec sloužil jako důstojník u USAF, poté u vojenské policie a nakonec učil na základní škole. K němu měla Sharon velice blízko. Rodiče se totiž po čase rozvedli a Sharonina matka si vzala Elmera Manankila, s nímž má dceru Kristinu. Sharon Leal, kráska měsíce ledna 2004 vyhlášená časopisem Ebony magazine, má s manželem Bev Landem syna Kai Milese Landa.

Kolssteyn

Herecká filmografie

Filmy

2019 Where Is Daniel?
2018 Amateur
Bella's Story
2017 Shot
2016 36 Hour Layover
2015 White Water
2014 Addicted
Freedom
2013 1982
Guilty (TV film)
Last Letter, The
2012 Woman Thou Art Loosed!: On the 7th Day
2011 Malá vražda
2010 Why Did I Get Married Too?
2009 Limelight (TV film)
2008 Krvavá hranice
V rytmu soulu
2007 Motiv 2: Odplata
Proč jsem se jen ženil
Společné Vánoce
2006 Dreamgirls
2004 What Are the Odds
2000 Face the Music

TV seriály

2019 The Good Doctor (TV seriál)
Aftermath (S02E12)
2018 Instinct (TV seriál)
Tribal (S01E13)
Blast from the Past (S01E11)
Long Shot (S01E08)
další epizody (10)
2017 Supergirl (TV seriál)
Far from the Tree (S03E03)
Triggers (S03E02)
The Martian Chronicles (S02E11)
další epizody (4)
2016 Dead of Summer (TV seriál)
She Talks to Angels (E10)
The Devil Inside (E08)
Recovery Road (TV seriál)
(Be)Coming Clean (E10)
Your Side of the Street (E09)
The Weaklings (E08)
další epizody (10)
Supergirl (TV seriál)
Medusa (S02E08)
The Darkest Place (S02E07)
Survivors (S02E04)
další epizody (4)
Grimm (TV seriál)
Zlá noc (S05E20)
Zkrocení zlého Wua (S05E19)
Dobrák od kosti (S05E18)
2015 Dobrá manželka (TV seriál)
První klient (S06E22)
2014 Prozíravost (TV seriál)
Posedlost (S02E14)
Grimm (TV seriál)
Skrývá mě noční tma (S03E10)
Kostěj nesmrtelný (S03E09)
Kravaťáci (TV seriál)
Co bylo bylo (S03E12)
2012 Lovci zločinců (TV seriál)
Těžké rozhodnutí (S02E07)
2011 Kravaťáci (TV seriál)
Malá hříšná tajemství (S01E04)
2010 Superkočky (TV seriál)
2009 Private Practice (TV seriál)
Finishing (S02E18)
Wait and See (S02E17)
Second Chances (S02E14)
další epizody (5)
2007 Kriminálka Miami (TV seriál)
Vnitřní záležitosti (S05E12)
2004 LAX (TV seriál)
2003 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
2000 Bostonská střední (TV seriál)
1998 Legacy (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace