foto

Richard Řeřicha

  • nar. 31.7.1964 (53 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 31. července 1964 v Praze, vyrůstal na Starém Městě. V roce 1983 ukončil studium gymnázia v Praze Radotíně a začal studovat Stavební fakultu ČVUT. Po osmi semestrech však přestoupil v roce 1990 na pražskou FAMU, obor kamera, kterou absolvoval roku 1997 filmem Máčo a Líba režiséra Dana Wlodarzcyka.

Během let 1997 – 2007 natočil více než 200 reklam jako kameraman, od roku 2004 pracuje i jako režisér, i když si s úspěchem zarežíroval už v roce 1995 na studentském filmu Když jsme tu byli spolu, který byl oceněn na Festivalu FAMU. Od roku 1999 je členem ADC (Art Directors Club). Má za sebou ještě režii dalších krátkých filmů: Snuff (2001), Out of Here (2005), Be There (2007) a dokumentárního portrétu fotografa Miroslava Hucka Vidět život ve všem (2009).

DonT Stop je jeho celovečerním režijním debutem. Byl dvakrát nominován za nejlepší kameru na Českého lva za celovečerní filmy Samotáři (2001) a Grandhotel (2006) režiséra Davida Ondříčka, s nímž spolupracoval i na snímku Jedna ruka netleská (2003). Za kamerou stál i u Šteindlerovy celovečerní Perníkové věže (2002) a Tomu Tykwerovi se staral o trikovou kameru u filmu Parfém: příběh vraha (2006). Kameru Richarda Řeřichy ocenil nejen Literární fond (dokument Nemám chuť se bát, 1992) a Festival FAMU, ale obdržel také Cenu Madridimagen za práci z doby studií V den psa (1995).

Videoklipy CLOU: Island Sun a November 2nd: Run byly nasazeny do hlavního vysílacího času prestižní MTV Europe. První z nich ohodnotilo i TV Óčko jako nejlepší klip roku.

Zdroj: HBO

Kameramanská filmografie

Filmy

2016 Zloději zelených koní
2006 Grandhotel
2003 Jedna ruka netleská
2002 Perníková věž
2000 Samotáři
1996 Máčo & Líba (studentský film)
1995 Loupež (studentský film)
1994 Sedm konviček (studentský film)
V den psa (studentský film)
1993 Rajská ryba (studentský film)
1992 Při zemi (studentský film)

TV seriály

2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Tabačka (E04)
Pytláci (E01)
2016 Případy 1. oddělení (TV seriál)
Děti na odpis (S02E04)
Súdánský student (S02E03)
Informátor (S02E02)
další epizody (4)
2014 Případy 1. oddělení (TV seriál)
Klubové barvy (S01E14)
Smrt novináře (S01E13)
Důvod k zabití (S01E12)
další epizody (14)
2008 Soukromé pasti (TV seriál)

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
1996 České titulky - Dana Hábová (TV film)
Netopýrolog (studentský film)
Světlana zpívá Marlene (TV film)
1995 Kdo je kdo - Zuzana Navarová (TV film)
Šest tváří Hitlera (TV seriál)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2012 DonT Stop

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 DonT Stop

Herecká filmografie

TV pořady

2012 Film 2012 (TV pořad)
2011 Film 2011 (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace