Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Němcovi ustáli velkou manželskou krizi a život v maloměstských Domažlicích je spojuje. Píše se rok 1847. Josef se stal příkladným uznávaným finančním komisařem a Božena (A. Geislerová) obávanou „zpravodajkou“ z českého venkova do Havlíčkových novin. Oba manželé žijí politikou a nadějí, že císař konečně uzná práva Čechů. Mají stejné cíle, jsou silný pár. Dokud do jejich životů a snů nezasáhne revoluce a nerozmetá je na kusy. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To hlavní, co si člověk z tohoto dílu vezme, je to, že Božena (Barbora) byla ve skutečnosti promiskuitní mrcha, která nebrala ohledy na své okolí a v rámci "svobody" střídala milence jak ponožky. A pak že je bigamie špatná, však je to přece vaše svobodná volba žít podle toho jak kdo chce :) Starost o rodinu, známé...? Kdeže, stačí si všimnout, že umřeli. Geislerová pěkně navazuje na Kameníkovou, velmi povedeně naučená její mimika či pohyby. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Božena nám konečně dospěla. Aňa mi tam nevadí. Přijde mi to i lepší. Kvůli věku. Vzpomeňte si,jak vypadal blbě sklář Jakub Cirkl , když ho celou dobu hrál jeden herec - Luděk Munzar. Byla to ženská,žádná puťka a dokázala se prosadit. Co jí budeme vyčítat? Postel? Hodíme kamenem, vážně? Vyrostli jsme na jí sepsaných a převyprávěných pohádkách a příbězích. Co nás tak popouzí ? Že žila a bylo jí dobře v pánské společnosti? Že neseděla 24h denně u stolu a nepsala a měla služku? Že neuměla vyjít s prachama? Že nežila jako v těch pohádkách? A měnili byste? ()

Reklama

Sebastianek1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsazení Geislerové krok vedle, do role je stará, typově mimo, je to herečka "moderní" doby, ne do rolí historických, navíc nevládne hlasem dlouho je stejná. Politický názory s ní sdílím, ale je to štěkna, která těžko vzbuzuje svým projevem sympatie. BN se nepřibližuje ani omylem. A k Němcové? Tak snad jen, že pokud to bylo takto, tak mohla být ráda, že si ji vzal Němec. Jiný chlap by ji zabil. Dana Morávková a její part- perfektní! ..jo a jakože druhý brácha nenapsal šest týdnů domů, že je nejstarší nemocen? Fakt jo? Hm. Tak asi měl taky v paži. kde to asi viděl? ()

Aquila 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemyslím, že propad 3. dílu by byl chybou Aňi Geislerové. Postava ale jaksi není kontinuální scénáristicky/režijně. V 2. díle byla Božena vášnivá jak k mužům, tak k psaní, což Aňa ve svém rejstříku má. Ale ve 3. díle vášnivost nějak vyprchala, jak ve vztazích, tak k tvorbě, a zbyla jen unuděná manýristická postava, což však s Němcovou z 2. dílu nedává smysl. Tento díl tak sklouzl k pouhému zachycení dobové nálady, tedy k novodobé tradici ČT. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měla jsem pochybnost ohledně přeobsazení Ani Geislerové do role spisovatelky. Nemám ji moc ráda, protože hraje pořád stejně, nebo dostává role, kde se to tak žádá. Tentokrát mi ale její ustaraná tvář tolik nevadila, i když souhlasím s názorem, že je herečkou současnosti a role z historie jsou mimo její herecký rejstřík. Vadí mi ale celý příběh čerpající z nějakých starých dokumentů, které si převyprávěly do stávající podoby autorky scénáře. Dneska spolu žijí lidé volně bez sňatku, mají spolu děti, střídají partnery, mají různé psychology a ústavy pro týrané ženy, ale před 200 lety to bylo jinak. Božena, nahlížena pohledem 21. století, to je krok vedle. Představte si učitele, až budou probírat v literatuře Boženu Němcovou a její dílo, co si budou muset od svých žáků vyslechnout. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama