Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První epizoda druhé řady kriminálního seriálu Případy 1. oddělení se vrací k mediálně známým kauzám. Vrah, který utloukl dvě pracovnice advokátní kanceláře v centru Prahy, byl usvědčen vyšetřovacím pokusem, který se zapsal do dějin domácí kriminalistiky. Příběh už byl jednou televizně zpracován, ale tentokrát ho uvidíte s důrazem na skutečný průběh vyšetřování. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda, která se stala předlohou se odehrála v červenci 1999 v pražském Karlíně.  Po shromáždění důkazů byl do vazby vzat advokát, který měl kancelář hned vedle zavražděné advokátky a měl k ní blízký vztah. Ve vazbě se pak muž, který před rokem 1989 pracoval pro komunistickou StB, pokusil o sebevraždu, když se podřezal sklíčky z rozbitých brýlí. Tenhle pokus byl však demonstrativní. Napodruhé to však obviněnému už vyšlo – v pankrácké vazbě se oběsil na prostěradle. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na výborné výkony Vetchého a spol. už jsme si tak nějak zvykli. Ale Vladimír Javorský byl naprosto dokonalý (smekám a kvůli němu jsem si díl pustil ještě 2x) to prostě doplnil, že si celek prostě zaslouží 5*... A také ten námět z pera života. A jako zvukař mám rád lidi, kteří mají také v pořádku uši a nespoléhají se jen na oči :-) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O skutečném případu jsem nikdy nic nečetl, ani neviděl v žádném jiném seriálu, takže jsem byl docela překvapený, jeho průběhem i samotným vyřešením. „Slepý“ Vladimír Javorský podal velmi přesvědčivý výkon a pachatel si sám zvolil svůj osud. Asi každému je jasné, že tohle bylo „na zakázku“ někoho jiného, ale tahle brutálně umlátit dvě ženy – to chce mít hroší kůži, takže žádné slitování. Korejs je čím dál tím větší zmrd a ani se nedivím ostatním, že pod ním nechtějí dělat a rádi by se ho zbavili…Uvidíme, co nám přinese nový stážista, každopádně „výpomoc“ při střelbách Polívkovi (potažmo jeho postavě) zcela chápu… ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Návrat do pražské mordparty ve velkém stylu. Stále stejná sestava, která se v závěru rozrůstá o dalšího člena a hned je jasno, jaký asi bude. Prostě a jednoduše otravný už nebude jen Korejs, ale také příchozí Vrána alias Igor Chmela. První díl řeší smrt dvou advokátek. Tradičně je případ napínavý až do konce a zde naprosto uchvátí svým rozřešením. Oceňovat styl myšlení a jednání, jakým řeší parta vraždu je opravdové nošení dříví do lesa. Jedinečné. Silný první případ jako celý seriál má sílu v dialozích, jež jsou skvělé a je v nich i kapka humoru. Co je ovšem třeba říct a opakovat je také síla herecká. Z oněch stabilních výkonů, kde hlavně v prvním dílu září dvojka Vetchý - Polívka a ani Miroslav Vladyka není pozadu, se tady naprosto vymyká Vladimír Javorský, ve vedlejší, ale za to klíčové roli poloslepého inženýra Štětky. Případy potvrdili svou jasnou pozici jedničky na poli domácí krimi. 95%. Vedlejší role: Jiří Štrébl, Vladimír Javorský. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divácké oko vždy potěší účast i nějakého toho dobrého herce ve vedlejší roli. Javorský byl skvělý. Vtipným zpestřením je Igor Chmela v roli stážisty, který se pokouší přinést na pracoviště, školní moudra, řád a pořádek, takže je od samého počátku v kolektivu vysoce neoblíbený. Obsahem se mi tento díl moc líbil. Ať už jde o zločin samotný - vražda ženy je vždy super, tím spíš, když se jedná o ženy dvě a provedení bylo vskutku brutální. [80 %] ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Scenáristovi Josefu Marešovi na ztvárnění případu slepého svědka vadilo, že představitel pachatele Jiří Štrébl byl proti skutečnému vrahovi menší a starší, takže působil méně hrozivým dojmem. Kozák (Ondřej Vetchý) se také v jednu chvíli otočí k podezřelému zády, což by z bezpečnostních důvodů rozhodně neměl. (melica)
  • Na konci epizody při cvičných střelbách vidíme kriminalisty Anděla (Petr Stach) a Pražáka (Filip Blažek) střílet ze skutečných zbraní. Je to poprvé a naposledy v seriálu. Jinak nosí představitelé policistů 1. oddělení makety policejních pistolí a tasí je např. při vstupu do bytu, kde pátrají po podezřelém (v epizodě Policajt na odstřel, 2014), ale přímo v terénu nikdy nestřílejí. (melica)
  • Případ zavražděných advokátek, jenž se stal předlohou pro 1. díl 2. série, se pod názvem Hyena objevil již v září 2011 v seriálu Expozitura (od r. 2008) a stal se spouštěcím impulzem pro vznik Případů 1. oddělení: Tehdy ještě budoucí scnárista a šéf pražské mordparty Josef Mareš, který tento případ sám vyšetřoval a považoval jej za osobní, byl velmi nespokojen s jeho zpracováním v seriálu Expozitura. Nabídku účasti na vzniku nového detektivního seriálu, kterou Josef Mareš dostal od scénáristy Jana Malindy, přijal mj. právě proto, že chtěl divákům nabídnout realističtější pohled na policejní vyšetřování. (Šéfik)

Reklama

Reklama