Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když pominu šokující zjištění, že Němcová občas souložila, tak jde o další sterilní životopis z naší historie, který vzhledem k významu osobnosti bylo nutné natočit. Sázka na dvě herečky se neukázala jako moc chytrý krok. Němcovou sice sledujeme 25 let, ale podobné je to u většiny postav, které však nestárnou, takže jejich výměna nakonec působí směšně. Oceňuji snahu Němcovou sejmout z piedestalu a ukázat, že nebyla ve všech ohledech dokonalá. Skvělé jsou i dobové kostýmy a kulisy. Určitě nikoho nepřekvapí, že převtělení se do Němcové zvládla lépe Kameníková. S1: 50% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že film snad vyvolá zájem o téma. Lidé třeba budou chtít vědět víc. Přístup k látce mi vůbec nevadil, ale Anna Kameníková je natolik dobrá Božena, že si v druhé polovině uvědomíte, jak moc to nezvládá Aňa. A tak je druhá půle vlastně dobrá jen tehdy, když je na scéně Hájek. Snad jen rodinný rozvrat Geislerová zvládá brilantně. Stojí za vidění určitě pro třetí a pátý díl. 60% ()

Reklama

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Film o životě Boženy Němcové mezi českými filmy chyběl. Ovšem zhlédnutí čtyř dílů tohoto životopisného dramatu bylo pro mě nejen velkým zklamáním, ale také velkým utrpením. To, že paní Němcová nepatřila mezi nejpočestnější ženy, je dostatečně všeobecně známo. Je mi však záhadou proč se autorky seriálu zaměřily právě na tuto slabou stránku jejího života a převedly ji do podoby softporna okořeněného četnými vulgarizmy. Já si myslím, že mezi diváky tohoto díla je potřeba zařadit i nemalou skupinu žáků základních a středních škol. Ano, nechť je komplikovaný a nelehký život Boženy Němcové podán pravdivě, ale pravdu lze divákům sdělit i bez naturalisticky podaných sexuálních scén a hádek plných sprostých slov nejhrubšího zrna. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat - Božena Němcová mě osobně nikdy neoslovila a její dílo mi vždy přišlo dost nudné a přeceňované. Vlastenci a ovce opakující to, co se naučili ve škole, mě za to jistě semelou, ale já mám holt jinou představu o národním bohatství. Proto se sám divím, že jsem sebral odvahu a vlastně se na její životopis kouknul - možná jsem chtěl změnit svůj názor na ni. No, mnohem zajímavější postava mi bohužel přišla její manžel Josef Němec, který to s ní chudák neměl vůbec jednoduché. Dělal co mohl, ale je známé, že ženská logika a mužská racionalita jsou často dvě naprosto si odporující věci, takže moje sympatie patřily spíše jemu, než jí, nevděčné prostopášné nevěrné žebračce. Tvůrci z něj z počátku trochu jednostranně udělali násilníka, znásilňovače a despotu, ale pak už to tak jednostranné nebylo a jeho důvody být hovado se někomu mohly začít zdát jasnější. A mě se líbil psychologický vývoj v tomto divném vztahu. Už je dost ošuntělé pojmenovat životopisné dílo jen křestním jménem (asi je to poslední dobou moderní), jak kdyby žádné jiné významné Boženy neexistovaly. Přece jen kdyby se to jmenovalo celým jménem, Božena Němcová, nikdo by nepochyboval, o tom to je, a neinformovaný divák by si mohl myslet, že bude koukat třeba na film o nějaké kněžně, švadleně nebo třeba šlapce, co má bundu z koženky. Z hereckých výkonů nejsem vůbec nadšený. Teda hlavně z těch hlavních. Líbila se mi většina vedlejších rolí, ale duo Kameníková/Geislerová mě prostě neuchvátilo a celou dobu to jen hrálo (a bylo to poznat, že to je jen "hraní"). Neříkám nic, ona je Anna Kameníková pohledná a sympatická, ale bohužel se stalo zarytým klišé, že se do rolí škaredých lidí obsazují takoví, kteří budou oku diváka lahodit, i když to zcela odporuje skutečnému vzhledu (viděli jste přece, jak skutečná Božena Němcová vypadala, ne?). No a samotný děj - nevím, její život jsem opravdu nestudoval a všechny důležité milníky jistě byly zapracovány, ale mám takový dojem, že z ní udělali něco úplně jiného, než ve skutečnosti byla. Možná si to jen domýšlím, ale víme, jak v dnešní době scénáristi cucají z prstů, aby to divákovi přišlo záživnější. Já sám za sebe musím říct, že stejně jako jsem si vždy o Němcové myslel, že je to nuda, stejná mi připadla i tato minisérie. Oceňuji povedené zpracování a pár lekcí z historie a literatury. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava Boženy zde je talentovaná, dychtivá, inteligentní, žádostivá, pubertálně romantická a žádaná a svobodomyslná. Myslel jsem, že Němec byl větší tyran. Asi to s emancipovanou ženou neměl lehké. Točit o silných ženách je nyní moderní a feministické. Překvapivá je také její nevěra- milostný trojúhelník s básníkem Nebeským, který si na rozdíl od manžela váží jejího literárního talentu. Je zde docela dost sexu, respektive umělecké erotiky znázorňující , kdo se Boženě víc líbí. Další představitelka Boženy Geislerová působí méně emotivněji. Celkově se o Němcové nedozvíme nic víc, že byla atraktivní žádoucí žena s milenci, žila v chudobě a psala pohádky. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)
  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)
  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama