foto

Jan Szymik

  • nar. 6.11.1957 (62 let)
    Karviná, Československo

Biografie

Narodil se znamení Štíra v Karviné. Veškeré základní vzdělání absolvoval v polštině. Na gymnáziu si poprvé vyzkoušel herectví, včetně loutkového. Po maturitě začal studovat herectví ve Wroclavi, ale vzhledem k administrativním problémům nakonec přešel v roce 1981 na pražskou DAMU. Po ukončení studia (1985) strávil dva roky v pardubickém divadle, pět sezon strávil v Kladně a pak dostal od Miloše Horanského nabídku do Divadla ABC. První hrou v angažmá byla detektivka Vražda na faře (kde hrál detektiva po boku Stely Zázvorkové v roli slečny Marplové). Z období následujícího ředitele Milana Schejbala nejraději vzpomíná na další detektivku Past na myši, 1+1=3, Cyrana z Bergeracu, Ideálního manžela, Fredericka a Veselé paničky windsorské. Znají ho i příznivci dechové hudby, uváděl totiž televizní pořad Sejdeme se na Vlachovce. Vzpomíná, jak před lety šel podepsat smlouvu do Městských divadel pražských a ve dveřích se srazil s Josefem Zímou, který právě odcházel do penze. V ten den za něj dostal záskok. A za nějaký čas jej nahradil jako moderátor pořadů dechové hudby. Jeho hlas můžeme slýchat v dabingu.

Městská divadla pražská

Herecká filmografie

Filmy

2006 To horké léto v Marienbadu (TV film)
2001 Elixír a Halíbela (TV film)
Prázdniny (amatérský film)
2000 Der Lebensborn - Pramen života
1997 Širák (TV film)
1986 Přezůvky štěstí

TV seriály

2019 Linka (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Krejzovi (TV seriál)
Svatební dary (S01E80)
Specialisté (TV seriál)
Tvůrčí krize (S03E37)
2018 Modrý kód (TV seriál)
Jizva na srdci (S03E23)
Výbuch (S03E22)
Čelní střet (S03E19)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Macátko superstar! (S05E07)
2017 Modrý kód (TV seriál)
Rozhodnutí o životě a smrti (S01E14)
Bíba (S01E09)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Smutná nevěsta (S03E04)
Z víly bojovnice (S03E02)
Přístav (TV seriál)
Alfons je Pepa (S04E22)
Doba trpaslíků (S04E13)
Jedno tělo, jedna duše (S04E12)
další epizody (9)
2016 Polda (TV seriál)
Probuzení (S01E01)
Přístav (TV seriál)
Utopenec (S03E16)
Šneci po Burgundsku (S03E12)
Ve velkém stylu (S03E11)
další epizody (37)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
Konec doktorů v Beskydech (S01E16)
Přístav (TV seriál)
Bursíkovy brikety (S01E29)
Líbej mě (S01E26)
Mona Lisa ze Zátoky (S01E25)
další epizody (16)
Všechny moje lásky (TV seriál)
Láska z vejšky (E06)
2014 První republika (TV seriál)
Sbohem a odpusťte (S01E21)
Eskamotér (S01E20)
Jízdenky do Paříže (S01E18)
Svatby v Benátkách (TV seriál)
Mořský vánek (S01E08)
Svatební košile (S01E06)
Jak se sváděj ženatý (S01E05)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Nezájem (S02E15)
Falešný důkaz (S02E12)
Férovka se nekoná (S02E09)
2013 Vyprávěj (TV seriál)
Rakovina (S05E16)
2010 Vyprávěj (TV seriál)
Mikulášská nadílka (S02E04)
2008 Comeback (TV seriál)
Souboj titánů (S01E03)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Už ti nikdy nebudu lhát (S03E70)
Nepřestal jsem tě milovat (S03E69)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1989 Letící delfín (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
1983 Tak se ptám (TV seriál)
Záruka (E11)

Dokumentární

2019 Rodinné případy (TV seriál)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jiřího Klema (S15E28)
2000 Neznámý č.44 (TV film)

Host

TV pořady

2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)