foto

Bill Conti

  • nar. 13.4.1942 (75 let)
    Providence, Rhode Island, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skladatel a dirigent Bill Conti se narodil 13. dubna 1942 na Rhode Islandu, USA. V žilách mu koluje krev italských předků. S hudbou se poprvé seznámil v sedmi letech, kdy se začal učit hrát na piano pod taktovkou svého slavného otce. V 60. letech se jako teenager s rodinou přestěhoval do Miami na Floridě. Zde v 15 letech založil skupinu, se kterou začal hrát na tanečních zábavách středních škol v Miami. Byl členem středoškolské hudební skupiny a symfonického orchestru a vyhrál cenu Silver Knight od Miami Heraldu za velký přínos na poli hudby. Získal stipendium na Louisiana State University (LSU), kde se specializoval na kompozici a hraní jazzu na piano. Během studií si v místních nočních zábavních podnicích přivydělával. V té době poznal svou budoucí ženu Shelby, která byla členkou baletního sboru a sólistkou v moderní taneční skupině. Po ukončení LSU byl přijat na Juilliard School of Music v New Yorku.

V roce 1969 složil svou první filmovou hudbu pro film Candidate for a Killing. V roce 1969 debutoval se svou hudbou v britském filmu Juliette De Sade od režiséra Warrena Kiefera, ale film se nestal mezinárodně známým až do poloviny 70. let. V roce 1971 se na Filmovém festivalu v Benátkách setkal s režisérem Paulem Mazurskym. Toto setkání mělo velký význam pro jeho další tvorbu. Roku 1973 se stává hudebním ředitelem pro Mazurského film ZAMILOVANÝ ADVOKÁT (1973), díky jemuž se dostal do povědomí ostatních. Po návratu do USA napsal hudbu pro další Mazurského film HARRY A TONTO (1974). Dále skládá snad svou nejlepší hudbu pro trhák ROCKY (1976), kde se nejvíce proslavil písní Gonna Fly Now a pro bondovku JEN PRO TVÉ OČI (1981) s písní All Time High; oba tyto songy mu vynesly celosvětovou slávu. Během 70. a 80 let složil většinu své filmové hudby, z nichž nejznámější jsou série o Rockym a Karate Kidovi. Roku 1984 získal Oscara za nejlepší filmovou hudbu k filmu SPRÁVNÁ POSÁDKA (1983).

Conti však neskládal hudbu pouze pro filmy. Polovina jeho tvorby se skládá z práce pro televizní filmy a seriály pro ABC a CBS. Počátek jeho tvorby pro TV bylo úvodní téma z TV seriálu EXECUTIVE SUITE (1976). Roku 1981 skládá téma k seriálu DYNASTIE a roku 1985 skládá hudbu k TV minisérii SEVER A JIH. Komponoval některá z těch nejrozeznatelnějších témat pro televizní vysílání, mj. "Good Morning America", "Nightline", "ABC Sports". Také tvořil hudbu pro četné televizní reklamy propagující výrobky firem "Honda", "Pizza Hut", "Sprite" a "Coca Cola". Během období 1983-84 udělal Bill Conti trvalý hudební rekord, když skládal témata pro pět televizních seriálů hrajících souběžně. Vytvořil svůj vlastní rekord, když v letech 1986-87 toto číslo zvýšil na devět. Contiho přínos pro televizi byl obrovský, zahrnuje celkem deset nominací na cenu Emmy za jeho celou kariéru, z toho třikrát vyhrál. Řídil Juilliard Symphony Orchestra během běhu maratónu živě z Lincolnova centra - poprvé v televizním sportovním přenosu. V roce 1991 se stal také hlavním dirigentem Nashvillského symfonického orchestru. V roce 1995 obdržel od American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) cenu Golden Soundtrack za celoživotní přínos ve filmu a televizi.

V poslední době skládá hudbu spíše k televizním filmům, a třebaže doba jeho největší slávy je pryč, určitě nám má stále co nabídnout. Často diriguje na slavnostním ceremoniálu vyhlašování cen American Awards. 10. Listopadu 1989 získal hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. V roce 2008 byl v divadle na LSU slavnostně uveden do Hudební síně slávy Louisiana.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Skladatelská filmografie

Filmy

2010 Small Town Hero
2009 The Perfect Game
2006 Rocky Balboa
2004 Zrazení Krista (TV film)
2003 Bláznivá cesta (TV film)
Boys on the Run
The Gospel of Lou
2002 G
Ve jménu Angela
2 Birds with 1 Stallone
2001 Freunde
Sex, pochoutky a romantika
2000 American Tragedy (TV film)
1999 Aféra Thomase Crowna
Inferno
1998 Papoušek a poklad
Utopenec na útěku
Winchell (TV film)
1996 Agent WC 40
Andělé naděje: Příběh Dorothy Day
1995 Napoleon
Zmatkář
1994 Nový Karate Kid
Skaut
8 sekund
1993 Dobrodružství Hucka Finna
Objev roku
Věc cti
1992 Detektiv Nails (TV film)
1991 Nezbytná tvrdost
Rok zbraní
Tajemství meče
The Company (TV film)
1990 Čtvrtá válka
Plennik zemli
Rocky V
Smrtící skalpel (TV film)
Tulácké sny
1989 Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (TV film)
Hitman
Karate Kid 3
Kriminál
Opři se o mě
Vrahové mezi námi: Příběh Simona Wiesenthala (TV film)
1988 Hořící kříže
Jimmy Reardon
Magická hlubina
Navěky svoji?
1987 Baby Boom
I Love N.Y.
Modlitba za umírající
Šťastný Nový rok
Vládci vesmíru
Vysíláme zprávy
1986 Karate Kid 2
Kočovníci smrti
Smrtící triky
Šéfova manželka
Velké problémy
1985 Dostanu tě!
1984 Bear, The
Coolangatta Gold, The
Karate Kid
Nevěrně tvá
1983 Správná posádka
Terry Fox Story, The (TV film)
Zlí hoši
1982 And They Are Off
Farrellová pro lidi (TV film)
Já, porota
Rocky III
Split Image
Ta mistrovská sezona
1981 Jen pro tvé oči
Sousedé
Tmavohnědá kopie
Vítězství
1980 Gloria
Vojín Benjaminová
Záhadný vzorec
1979 Dreamer
Fantastic Seven, The (TV film)
Five Days from Home
Goldengirl
Muž, žena a banka
Rocky II
Svedení Joea Tynana
1978 Cesta k ráji
P.Ě.S.T.
Pirate, The (TV film)
Pomalý tanec ve velkoměstě
Rozvedená žena
Strýček Joe
Velká finta
1977 In the Matter of Karen Ann Quinlan (TV film)
Podivná spravedlnost (TV film)
Ring of Passion (TV film)
Sensitive, Passionate Man, A (TV film)
Veřejná frekvence
1976 Displaced Person, The (TV film)
Příští stanice Greenwich Village
Rocky
Smash-Up on Interstate 5 (TV film)
1974 Harry a Tonto
1973 Zamilovaný advokát
1969 Juliette de Sade
Sudario a la medida, Un

TV seriály

1987 Ohara (TV seriál)
1985 Sever a Jih (TV seriál)
1984 The Master (TV seriál)
1983 Emerald Point N.A.S. (TV seriál)
1981 Cagneyová a Laceyová (TV seriál)
Síla rodu (TV seriál)
1980 Murder Ink (TV seriál)

Dokumentární

1994 Yellowstone
1986 Our World (TV seriál)
1984 Grand Canyon: skrytá tajemství
1975 Pacific Challenge

TV pořady

1989 American Gladiators (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(457)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace