foto

John Scott

  • nar. 1.11.1930 (88 let)
    Bishopston, Bristol, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skladatel a dirigent Patrick John Michael O'Hara Scott se narodil 1. listopadu 1930 v anglickém Bristolu. Jeho otec byl hudebníkem a dával mu první lekce hudby, nejprve to byla hra na housle a později přibyl i klarinet. Ve svých čtrnácti se John zapsal do britské armády jako hudebník, aby tak mohl pokračovat ve studiu hry na klarinet, ale osvojil si i harfu a saxofon. Když nakonec armádu opustil, byl natolik zkušený, že mohl stabilně spolupracovat s některými z nejlepších britských kapel své doby.

Postupem času se začal zabývat i tvorbou hudebních aranží. Touto činností si vydobyl jistý věhlas, až ho nakonec najala společnost EMI a spolupracoval tak mimo jiné s The Beatles. V jejich písni You've Got To Hide Your Love Away z roku 1965 zazněla jeho flétna a Scott se tak stal prvním hudebníkem hrajícím na jejich studiové nahrávce. Mezi další umělce, s nimiž Scott spolupracoval, patří Tom Jones, Cilla Black nebo The Hollies. Zahrál si i s klasickými hudebníky jako houslista Yehudi Menuhin, sitarista Ravi Shankar nebo jazzový klarinetista Johnny Dankworth. Kromě toho vedl i tehdy populární jazzové Johny Scott Quartet a Johny Scott Trio.

V roce 1964 nahrával některé party jako saxofonista na soundtrack Johna Barryho pro bondovku GOLDFINGER, což v něm vzbudilo zájem o filmovou hudbu. Prvním dílem na tomto poli byla hudba pro klasickou detektivku s Sherlockem Holmesem STUDIE STRACHU z roku 1965. Tím došlo k zásadnímu zlomu ve Scottově kariéře, pokračoval jako skladatel filmové hudby a v současné době má na kontě přes sto filmových a televizních projektů. K nejznámějším filmům patří DLOUHÝ SOUBOJ (1967) s Yulem Brynnerem, ZAPADÁKOV (1971) režiséra Teda Kotcheffa, TAJEMNÁ ZÁŘE NAD PACIFIKEM (1980) s Kirkem Douglasem, TARZAN (1984) s Christopherem Lambertem, KING KONG ŽIJE (1986) režiséra Johna Guillermina, RUKOJMÍ PRO VRAHA (1988) se Sidney Poitierem, nebo dobrodružný WALKING THUNDER (1997). Kromě toho přispěl svou hudbou k přírodovědným dokumentům Jacquese Cousteaua. Současně působí jako skladatel klasické hudby (napsal symfonii nebo několik smyčcových kvartetů) a jako dirigent řídil nejlepší světová hudební tělesa jako Londýnský symfonický orchestr, Mnichovský symfonický orchestr i Pražský filharmonický orchestr nebo Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu. Od roku 2006 je ředitelem Hollywood Symphony Orchestra a snaží se o interakci s mladými umělci a pomocí různých multimediálních projektů vyzdvihnout význam a hodnotu filmové hudby.

Jeho celoživotní snažení bylo odměněno třemi cenami Emmy a mnohými dalšími významnými uznáními. Založil vlastní hudební vydavatelství JOS Records se sídlem v Beverly Hills.

Genero

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Margery Booth: The Spy in the Eagle's Nest
2003 Petites coupures
2002 Čas vlka
2001 Lovci diamantů (TV film)
1999 Dlouhá cesta domů
Shergar
1998 Novodobí Robinsoni
Scarlet Tunic, The
Velmi ženatý Malcolm
1997 20 000 mil pod mořem (TV film)
Druhá kniha džunglí Rudyarda Kyplinga - Mauglí a Balú
Mlýn na červené řece (TV film)
Stopař
1996 Smrtící plavba (TV film)
Tašunga
1995 Cousteau: My First 85 Years (TV film)
Daleko od domova
Noční hlídka (TV film)
1993 Der Fall Lucona
1992 Homeboys
Ruby
1991 Colette
Šogun Mayeda
1990 Blood Royal: William the Conqueror (TV film)
Lví srdce
1989 Ending Up (TV film)
Král větru
Red King, White Knight (TV film)
Zimní lidé
Černá duha
1988 Podvodníci
Psí vojáci
Rukojmí pro vraha
1987 Muž na mušce
1986 Harem (TV film)
King Kong žije
Studená válka
1985 The Shooting Party
1984 Tarzan
1983 Jeden proti celému impériu
1981 Inseminoid
1980 Tajemná záře nad Pacifikem
Věž rukojmí (TV film)
1979 North Dallas Forty
Saint and the Brave Goose, The
1977 Lidé zapomenutí časem
Quinns, The (TV film)
1976 Satan's Slave
1975 Hennessy
Šťastná ruka
1974 Craze
Dva klobouky
Penny Gold
S*P*Y*S
Symptoms
1973 England Made Me
1972 Antony and Cleopatra
Hexen geschändet und zu Tode gequält
Osudová hlídka
The Jerusalem File
1971 Conquista
Girl Stroke Boy
Zapadákov
1970 Trog
1969 Twinky
Šlechtici a podvodníci
1968 Amsterdam Affair
Her Private Hell
Loving Feeling
1967 Berserk
Dlouhý souboj
Rocket to the Moon
Stranger in the House
Sumuru
The Violent Enemy
1966 Doctor in Clover
1965 Fragment
Studie strachu
1922 Robin Hood
1920 Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea

TV seriály

1992 Witchcraft (TV seriál)
1986 Lord Mountbatten: The Last Viceroy (TV seriál)
1978 Return of the Saint (TV seriál)
1977 Come Back Mrs Noah (TV seriál)
1974 Movin' On (TV seriál)
Nouvelles de Henry James (TV seriál)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1962 That Was the Week That Was (TV seriál)

Dokumentární

2015 Hexenjagd in Mauterndorf
1986 Jacques Cousteau: The First 75 Years
1982 Du grand large aux Grands Lacs
1981 Clipperton: The Island Time Forgot
1977 Cousteauova odysea (TV seriál)
1976 Cousteau: Oasis in Space (TV seriál)
1972 The Pirelli Calendar

Herecká filmografie

Filmy

1962 Po celou noc

TV seriály

2014 Mistresses (TV seriál)
Open House (S02E03)

Dokumentární

2016 Christopher's Music

Režijní filmografie

TV seriály

2015 Mistresses (TV seriál)
Goodbye Girl (S03E13)
Murder She Wrote (S03E08)
The Best Laid Plans (S03E07)
další epizody (5)
2014 Mistresses (TV seriál)
'Til Death Do Us Part (S02E13)
Friends with Benefits (S02E04)
Open House (S02E03)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace