foto

Michael Kamen

  • nar. 15.4.1948
    New York City, New York, USA
  • zem. 18.11.2003 (55 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Kamen, americký hudební skladatel a dirigent, se narodil v New Yorku v rodině zubaře a učitelky. Již od mala projevoval velký zájem o hudbu, takže umělecké vzdělání byla pro jeho další směřování samozřejmá volba. Po absolvování střední umělecké školy se přihlásil na prestižní soukromou konzervatoř Juilliard School, kde pak vystudoval hru na piano a hoboj.

Krátce po dokončení školy Kamen založil skupinu New York Rock & Roll Ensemble, jejímž členem byl také jeho spolužák Martin Fulterman (ten o mnoho let později, pod pseudonymem Mark Snow, napsal hudbu k seriálu Akta X). Klíčové pro další kariérní růst skupiny bylo setkání se slavným dirigentem Leonardem Bernsteinem. Tito mladí muzikanti ho zaujali natolik, že jim nabídl účast na sérii koncertů, kde si mohly mladé talenty zahrát s newyorkskou filharmonií. Do roku 1973 nahrála skupina pět alb a poté se rozpadla.

I když profesní život Michaela Kamena byl mimořádně bohatý a pestrý, za stěžejní oblast jeho působení můžeme považovat aranžování a tvorbu populární a rockové hudby, kde je výčet jmen, se kterými v průběhu let spolupracoval skutečně úctyhodný. Práce na orchestrálním aranžmá art rockového klenotu The Wall mu vynesla nejen dobré reference do budoucna, ale i přátelství Rogera Waterse a Davida Gilmoura, s nimiž po rozpadu Pink Floyd dále spolupracoval. Dalším dlouhodobým hudebním partnerem byl pro Kamena bluesový kytarista Eric Clapton, s jehož pomocí dával dohromady kytarové party na soundtrack k filmu SMRTONOSTNÁ ZBRAŇ nebo hudbu k seriálu EDGE OF DARKNESS. Na oplátku Kamen pro Claptona dirigoval orchestrální pasáže na jeho živém vystoupení 24 Nights a nebránil se také občasné hráčské výpomoci na různých koncertních akcích. Z komerčního hlediska byla pro Kamena zřejmě nejvýznamnější dlouholetá spolupráce s kanadským rockerem Bryanem Adamsem, skupinou The Queen, Davidem Bowiem a angličankou Kate Bush. Jeho už i tak dost bohatý rejstřík kolaborací v roce 1999 obohatila americká trash metalová legenda Metallica. Pro potřeby speciálního koncertu, později pro účely DVD pojmenovaném S&M, potřebovala převést své největší hity do orchestrální podoby. Celý večer, odehrávající se v Berkeley Community Theatre, potom Kamen také dirigoval.

Další neméně úspěšnou oblastí bylo pro Michaela Kamena skládání filmové hudby, s níž začal v roce 1976. Po vesměs málo známých filmech, z nichž vystupují jedině MRTVÁ ZÓNA (1983) a BRAZIL (1985), přišel v roce 1987 komerční průlom v podobě práce na filmu SMRTONOSTNÁ ZBRAŇ. To stvrdilo Kamenův statut až workoholického umělce, který neměl problém složit hudbu až ke čtyřem filmům ročně. V roce 1995 na něj hluboce zapůsobil film OPUS PANA HOLLANDA, pod jehož vlivem o rok později založil stejnojmennou nadaci, která si dala za cíl vybavit státní školy a různé komunitní programy hudebními nástroji.

Mimo komponování filmové a populární hudby napsal Kamen také jedenáct baletů, koncert pro saxofon a kytaru, podílel se na hudební náplni zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Salt Lake City a čas od času působil také jako studiový a koncertní muzikant (hrál například na unplugged vystoupeních Davida Gilmoura).

Je zvláštní, že tak nadaný a neskutečně tvůrčí člověk, jakým Kamen bezpochyby byl, za svůj život nezískal více ocenění. Je držitelem tří cen Grammy, dvou Zlatý glóbů, jednoho ocenění Emmy a dvou nominací na Oscara. Na druhou stranu je to úděl celé řady lidí, kteří jsou tvůrčím motorem mnoha interpretů, ale tvář hudbě, kterou složí, už dává někdo jiný. To však Kamena nemuselo trápit. Jeho ambice jistě nebyly stát se superhvězdou, ale věnovat se tomu, v čem byl dobrý, co měl rád a své mimořádné tvůrčí zanícení vložit do co největšího množství poloh, jaké jen může proces psaní hudby nabídnout. Což mu jistě vycházelo k jeho plné spokojenosti a je jenom škoda, že jeho neskutečně bohatou kariéru v roce 2003 předčasně ukončil srdeční infarkt.

Karel "Kokska" Šopek

Skladatelská filmografie

Filmy

2014 Who am I - žádný systém není bezpečný
2004 Hrdinové z říše Gaja
Láska na hlídání
Ring volný
2003 Krajina střelců
2000 Frekvence
X-Men
1999 Železný obr
1998 Jak přicházejí sny
Smrtonosná zbraň 4
1997 Horizont události
Rande
The Heart Surgeon (TV film)
Vzpomínáš si na mě?
Zimní host
1996 Jack
101 dalmatinů
1995 Opus pana Hollanda
Smrtonosná past 3
Stonewall
Šance pro lásku
1994 Don Juan DeMarco
1993 Poslední akční hrdina
Rozhádaní dědicové
Tři mušketýři
Wilderův oheň
1992 Modrý led
Smrtonosná zbraň 3
Záblesk
1991 Dej mu to
Hudson Hawk
Nic než trable
Poslední skaut
Robin Hood: Král zbojníků
Společná hra
1990 Bratři zločinu
Cold Dog Soup
Smrtonosná past 2
1989 Povolení zabíjet
Renegáti
Road House
Smrtící rána
Smrtonosná zbraň 2
Střechy
1988 Action Jackson
Crusoe
Dobrodružství Barona Prášila
For Queen and Country
Homeboy
Raggedy Rawney, The
Smrtonosná past
1987 Noční dobrodružství
Podezřelý
Smrtonosná zbraň
Ten, kdo mě hlídá
1986 Highlander
Mona Lisa
Rita, Sue and Bob Too
Shoot for the Sun (TV film)
Šanghajské překvapení
1985 Brazil
Životní síla
1983 Angelo My Love
Mrtvá zóna
1981 Jed
Polyester
1980 S+H+E: Security Hazards Expert
1979 Boardwalk
1977 Between the Lines
Povolání: kaskadér
1976 Další muž

TV seriály

2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
Body (E10)
Proč bojujeme? (E09)
Poslední hlídka (E08)
další epizody (10)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
V zrcadle (S01E19)
1985 Edge of Darkness (TV seriál)

Dokumentární

2000 The Beatles Revolution (TV film)
1995 Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1991 Michael Kamen: Concert for Saxophone

TV pořady

1998 Jerry Seinfeld: 'I'm Telling You for the Last Time' (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(611)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace