foto

Roman Blumaier

  • nar. 27.10.1983 (36 let)
    Brno, Československo

Biografie

Roman Blumaier je rodilý Brňan, od mala hrál závodně hokej za brněnskou Kometu. Je vystudovaným uměleckým kovářem. Po maturitě se rozhodl pro studium herectví. V roce 2007 absolvoval u prof. Ctibora Turby JAMU. V téže sezóně nastoupil do Národního divadla Brno, kde strávil jednu sezónu. Po sezóně se rozhodl přejít na volnou nohu a věnovat se vlastním projektům a hostování, např. herecké improvizaci se svým spolužákem z JAMU, Alexandrem Stankovem, v představeních Jukebox a Komediomat.

V letech 2009-2014 byl členem souboru Městského divadla Zlín. Od sezóny 2014/2015 byl opět členem souboru činohry Národního divadla Brno. Zde zúročil své zkušenosti s improvizačním divadlem a citem pro komedii a dal vzniknout improvizačnímu představení Improvozovna, které je jedním z mnoha improvizačních projektů, kterým se věnuje. Z jeho velkých rolí v divadelních komediích jmenujme Figara ve Figarově svatbě D.C. Jacksona, provokativní Strach jíst duši, kde hrál marockého dělníka Salema, nebo komedie z prostředí blázince Noc Bláznů, kde ztvárnil Lewise, mladého režiséra.

Roman Blumaier se objevil také ve filmu a televizi. Jeho debutem na obrazovkách byla role gangstera Emíra v seriálu Expozitura. Výrazné byly jeho role piráta Borise v Pirátském vysílání, stejně jako role Karla ve filmech Špind i Špindl 2, nebo například role pacienta se záchvatem ve filmu Úsměvy smutných mužů, která patří k silným momentům filmu.

Alexandra Balaštíková

Herecká filmografie

Filmy

2020 Štěstí je krásná věc
2019 Špindl 2
2018 Dvě nevěsty a jedna svatba
Úsměvy smutných mužů
2017 Hlasy (amatérský film)
Všechno bude fajn
Špindl
2012 Sejít z cesty (TV film)

TV seriály

2019 Kriminálka 5.C (TV seriál)
2017 Lajna (TV seriál)
2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 4 (S01E04)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
První casting (E04)
2009 Expozitura (TV seriál)

Host

TV pořady

2019 Pohádky moří a oceánů (TV pořad)
2018 Dovolená v éře páry (TV pořad)
2017 Podtrženo, sečteno! (TV pořad)
2016 Pirátské vysílání (TV pořad)
2015 Dovolená v Protektorátu (TV pořad)
2011 Komediomat (TV pořad)
2007 Záhady Toma Wizarda (TV pořad)