foto

Dawn French

  • nar. 11.10.1957 (62 let)
    Holyhead, Wales, Velká Británie

Biografie

Celým jménem Dawn Roma French se narodila 11. října 1957 na ostrově Anglesey ve Walesu v Anglii. Její rodiče jsou Denys Vernon French, který byl členem Royal Air Force a matka se jmenuje Felicity "Roma" O'Brien. Má také o dva roky staršího bratra Garyho Frenche. V roce 1984 si vzala za manžela Lennyho Henryho, kterého potkala v komediálním klubu. Adoptovali si dceru Billie. V roce 2010 se spolu rozvedli.

V roce 1977 chodila na hereckou školu, kde potkala svou budoucí komediální partnerku Jennifer Saunders, se kterou ze začátku nevycházela dobře, ale díky společnému projektu do školy se následně daly dohromady. Později spolu vytvořily komediální seriál French and Saunders. French napsala také novelu s názvem "Dear Fatty", za kterou si vydělala více než 1.5 milionu liber.

V televizi začínala rolemi v seriálu The Comic Strip Presents, kde hrála v 27. epizodách a u 2. z nich napsala scénář. Poté hrála v seriálu French and Saunders, kde se svojí kamarádkou parodovaly známé filmy jako např. The Lord of the Rings, Star Wars a nebo také Harry Potter and the Chamber of Secrets. Její nejslavnější role je prozatím v komediálním seriálu The Vicar of Dibley, který byl vytvořen speciálně pro ni a za svou roli vyhrála v roce 1997 cenu za nejlepší britskou komediální herečku.

French byla nominována na 7 cen BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), ale podařilo se ji vyhrát jen jednou a to spolu s její komediální partnerkou  Saundersovou.

Marek "anyonecek" Němec

Herecká filmografie

Filmy

2020 Smrt na Nilu
2016 Naprosto dokonalé
2009 Koralína a svět za tajnými dveřmi
2007 La Fille du régiment (TV film)
2006 Láska a jiné pohromy
Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film)
2005 Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2002 Ted and Alice (TV film)
2000 French & Saunders Live
Možná, miláčku
1999 Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
David Copperfield (TV film)
Milk
The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
1997 One Hour of Girl Power
Sex & Chocolate (TV film)
1996 Pinocchiova dobrodružství
1995 Comic Relief (TV film)
1993 French and Saunders Live
Tender Loving Care (TV film)
1992 In Dreams (TV film)
1990 The Tale of Little Pig Robinson (TV film)
1989 A Night of Comic Relief 2 (TV film)
1988 Audience with Victoria Wood, An (TV film)
1987 Eat the Rich
1985 Supergrass, The
1981 Comic Strip, The (TV film)

TV seriály

2020 The Trouble with Maggie Cole (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2019 Delicious (TV seriál)
Episode 4 (S03E04)
Episode 3 (S03E03)
Episode 2 (S03E02)
2018 Delicious (TV seriál)
Episode 1 (S03E01)
Episode 4 (S02E04)
Episode 3 (S02E03)
další epizody (4)
2017 Delicious (TV seriál)
Episode 1 (S02E01)
Episode 4 (S01E04)
Episode 3 (S01E03)
další epizody (4)
2016 Delicious (TV seriál)
Episode 1 (S01E01)
2014 Nesprávní chlápci (TV seriál)
Action Mans/Wise Mans (S02E02)
X-Mans/White Mans (S02E01)
2013 Heading Out (TV seriál)
Nesprávní chlápci (TV seriál)
Running Mans (S01E06)
Wanted Mans (S01E05)
Inside Mans (S01E04)
další epizody (5)
2011 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
Epizoda 6 (S04E06)
2010 Little Crackers (TV seriál)
Roger & Val Have Just Got In (TV seriál)
2009 Psychoville (TV seriál)
2008 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
další epizody (7)
2006 Jam & Jerusalem (TV seriál)
Malá Velká Británie (TV seriál)
Epizoda 2 (S04E02)
2004 French and Saunders (TV seriál)
Episode 6 (S06E06)
Episode 5 (S06E05)
Episode 4 (S06E04)
další epizody (6)
2002 Pongwiffy (TV seriál)
Ted and Alice (TV seriál)
Wild West (TV seriál)
2000 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Summer (S03E04)
1999 Ať jedí koláče (TV seriál)
Královské představení (E06)
Sňatek z rozumu (E05)
Což takhle dát si Juchie (E04)
další epizody (6)
Daleká cesta za domovem (TV seriál)
The Vicar of Dibley (TV seriál)
Spring (S03E03)
Winter (S03E02)
Autumn (S03E01)
1998 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Love and Marriage (S02E04)
Celebrity Vicar (S02E03)
Dibley Live (S02E02)
1997 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Engagement (S02E01)
1996 The Vicar of Dibley (TV seriál)
The Christmas Lunch Incident (S01E08)
The Easter Bunny (S01E07)
French and Saunders (TV seriál)
Dr. Quimn, Mad Woman (S05E07)
The Quick and the Dead (S05E06)
Pulp Fiction (S05E05)
další epizody (7)
1994 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Animals (S01E06)
Election (S01E05)
The Window & the Weather (S01E04)
další epizody (6)
1993 Treasure Island (TV seriál)
French and Saunders (TV seriál)
French and Saunders Christmas Carol (S04E08)
The House of Idiot (S04E07)
Thelma and Louise (S04E06)
další epizody (8)
1992 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Módní magazín (S01E06)
1991 Murder Most Horrid (TV seriál)
1990 French and Saunders (TV seriál)
Episode 7 (S03E07)
Gentlemen Prefer Blondes (S03E06)
Gone with the Wind (S03E05)
další epizody (7)
1988 Scoff (TV seriál)
French and Saunders (TV seriál)
Christmas Special (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
další epizody (7)
1987 French and Saunders (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
1985 Girls on Top (TV seriál)
Happy Families (TV seriál)
1984 Mladí v partě (TV seriál)
Blbě (S02E04)
Fujtajbl (S02E03)
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)
Mladí v partě (TV seriál)
Nezívačka (S01E05)

Dokumentární

2011 Ben Elton: Laughing at the 80s (TV film)
Catherine Tate: Laughing at the Noughties (TV film)
Harry Potter a jeho 50 nej (TV film)
Jennifer Saunders: Laughing at the 90s (TV film)
2005 Comic Strip: A Retrospective, The
2001 Life and Lyrics of Kirsty MacColl, The (TV film)
The Sketch Show Story (TV seriál)
2000 Night of a Thousand Shows (TV film)

Hudební videoklipy

1997 Spice Girls - Who Do You Think You Are (Comic Relief Version) (hudební videoklip)
1989 Bananarama feat. Lananeeneenoonoo - Help! (hudební videoklip)
1986 Kate Bush - Experiment IV (hudební videoklip)

Video kompilace

1986 Kate Bush: The Whole Story (video kompilace)

Divadelní záznam

1991 Amnesty International's Big 30 (divadelní záznam)
1989 The Secret Policeman's Biggest Ball (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1983 Evening for Nicaragua, An (TV film)
1981 Comic Strip, The (TV film)

TV seriály

2012 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Olympics (S06E03)
2010 Little Crackers (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2004 French and Saunders (TV seriál)
Episode 6 (S06E06)
Episode 5 (S06E05)
Episode 4 (S06E04)
další epizody (6)
1996 French and Saunders (TV seriál)
Dr. Quimn, Mad Woman (S05E07)
The Quick and the Dead (S05E06)
Pulp Fiction (S05E05)
další epizody (7)
1993 French and Saunders (TV seriál)
French and Saunders Christmas Carol (S04E08)
The House of Idiot (S04E07)
Thelma and Louise (S04E06)
další epizody (8)
1990 French and Saunders (TV seriál)
Episode 7 (S03E07)
Gentlemen Prefer Blondes (S03E06)
Gone with the Wind (S03E05)
další epizody (7)
1988 French and Saunders (TV seriál)
Christmas Special (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
další epizody (7)
1987 French and Saunders (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)

Host

TV pořady

2012 Richard Herring's Leicester Square Theatre Podcast (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2005 Foley & McColl: This Way Up (TV pořad)
2004 The Paul O'Grady Show (TV pořad)
2001 Comic Relief Short Pants (TV pořad)
Lorraine (TV pořad)
We Know Where You Live (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Comic Relief: The Record Breaker (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
1990 The Best of 'The Lenny Henry Show' (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
Hysteria! Hysteria! Hysteria! (TV pořad)
Live! From London (TV pořad)

Fanoušci tvůrce