foto

Roger Kumble

  • nar. 28.5.1966 (51 let)
    Harrison, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Absolvent Northwestern University v Illinois, režisér a scénárista Roger Kumble se narodil 28. května 1966 v Harrisonu ve státě New York. Roger debutoval v roce 1993, kdy svou kariéru nastartoval napsáním divadelní hry „Pay or Play“ a nutno podotknout, že sklidila velice pozitivní kritiky. Svou dramatickou tvorbu později doplnil o další dvě hry, „d girl“ (1997) a „Turnaround“(2003), ve kterých se objevil představitel Rosse ze seriálu Přátelé a Rogerovo bývalý spolužák David Schwimmer.

Svůj literární talent uplatnil také v psaní filmových scénářů, čímž vstoupil jedním palcem za brány Hollywoodu. Spolupráce na filmech bratřích Farrellů dovolila vzniknout např. scénářům Blbý a blbější (1994), Kingpin (1996) a Něco na té Mary je (1998). Za rámeček si Roger asi nepověsí scénář k Power Rangers: Film (1995).

Kumble se poprvé rozhodl zahřát režisérské křeslo při natáčení nízkorozpočtového nezávislého filmu, ke kterému napsal scénář za pouhých 12 dní. Do projektu se ovšem vložil producent Neal H. Moritz, který stojí mimojiné za teenage hororem Tajemství loňského léta (1997), a filmu přiklepl rozpočet, o kterém se Kumbleovi zprvu ani nezdálo. Dal tím vzniknout jedné z nejpovedenějších variací na „Les Liaisons Dangereuses“ převedeném do současnosti, tedy Velmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions, 1999). Na úspěch se Kumble pokusil navázat prequelem k jedničce natočením Velmi nebezpečných známostí 2 (2000), ovšem nepříliš úspěšně. Následovalo vlažně přijaté Prostě sexy (The Sweetest Thing, 2002) v hlavní roli s Cameron Diaz, dále jedna epizoda minisérie Manželská krize (Out of Order, 2003) a romantická komedie Miluji Tě k sežrání (Just Friends, 2005).

Americké publikum si může v dubnu 2008 vychutnat další Kumbelův režijní počin při sledování komedie College Road Trip s Martinem Lawrencem v hlavní roli. Kumble nepověsil ani scénáristické řemeslo na hřebík a v současnosti píše scénář k filmu You Wish (2009), což bude komedie o tom, jak džin z lampy dopomůže studentovi k získání srdce své tajné lásky.

Lukáš "Bow-Z" K

Režijní filmografie

Filmy

2017 Cruel Intentions (TV film)
2010 Chlupatá odplata
2008 College Road Trip
2006 Untitled Brad Copeland Project (TV film)
2005 Miluji tě k sežrání
2002 Prostě sexy
2000 Velmi nebezpečné známosti 2
1999 Velmi nebezpečné známosti

TV seriály

2017 Kravaťáci (TV seriál)
Brooklyn Housing (S07E05)
Character and Fitness (S06E16)
Prolhané krásky (TV seriál)
Power Play (S07E14)
2016 Those Who Can't (TV seriál)
Kravaťáci (TV seriál)
Tick Tock (S05E15)
Prolhané krásky (TV seriál)
Did You Miss Me? (S06E19)
2015 UnREAL (TV seriál)
Kravaťáci (TV seriál)
Hitting Home (S05E07)
2014 Kravaťáci (TV seriál)
Gladiátoři (S04E10)
K snídani, obědu i večeři (S04E02)
2013 Kravaťáci (TV seriál)
Je tvůj (S03E02)
Šelmy útočí (S02E12)
2012 Nebezpečná identita (TV seriál)
Znám ho, protože jsem ho zabila (E20)
Prolhané krásky (TV seriál)
Vrána k vráně sedá (S03E04)
Vyluštěná šifra (S02E21)
2011 Pomsta (TV seriál)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
2003 Manželská krize (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace