Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Laosu je z amerických letadel shazována humanitární pomoc, ale i zbraně. Jedno letadlo dostane zásah a zřítí se. V televizi zatím prezident Nixon vysvětluje přítomnost amerických sil ve Vietnamu, ale nikoliv v Laosu. Tam se totiž snaží Američani tajně zabránit převzetí země komunistickým Vietnamem... Ve Státech je právě z místa pilota vrtulníku vyhozen Billy Covington. Naverbuje ho muž pro společnost zvanou Air America – američtí civilní piloti v Laosu převážejí uprchlíky a zásoby. Billy nastoupí, přijímá ho Rob Diehl a pilot Gene ho vezme na ukázkový let. Přistanou u malé vesnice, kde Gene koupí od domorodců bedny zbraní, které tam nechali Rusové. Večer se v hospodě Billy seznámí s Corine, která pracuje pro humanitární organizaci. Na kontrolu přijíždí senátor USA. Rob s majorem Lemondem varují laoského generála Soonga, aby zavřel laboratoř na heroin, kterou má ve staré továrně, alespoň než odjede senátor. To ale generál odmítá, protože peníze z drog potřebuje na financování války. Gene vyzvedá senátora a má ho odvést na misii. Cestou chce senátor pořád vědět, kde jsou tajné základny, ale Gene předstírá, že žádné nejsou. Na misii Corine řekne senátorovi, že CIA nechá generála Soonga obchodovat s drogami a on jim za to půjčuje své vojáky. Major Lemond senátorovi řekne, že někteří piloti při svých letech pašují opium, ale že on je pochytá. Billy při rozvozu zásilek dostane zásah a Gene ho rádiem navede na starou dráhu. Tam nakonec dokáže přistát a on i kolegové to přežijí. Za nimi přistane generál Soong, přeloží si z vraku letadla část balíků, ve kterých je opium, a zase odletí. Trosečníky tam nechá, ale těm na pomoc přiletí Gene a vyzvedne je. Nepřátelské jednotky však sestřelí i jeho vrtulník a Gene s Billym opět havarují. Ostatní piloti je hned hledají a oni zůstanou přes noc v džungli... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě jeden z nejslabších filmů Mela Gibsona. Zápletka prakticky žádná, akce minimum a jako válečná satira to taky zrovna dvakrát dobře nefunguje. Až zbytečný film řekl bych. Navíc ve všech aspektech tak šíleně nevýrazný, až to hezké není. Herecké výkony víceménně nulové a vtipných scén je tam jako šafránu. Akce poměrně solidně natočená, avšak na akční film jí není dost. Na čistokrevnou komedii je tento snímek zase až příliš tématicky závažný. Vzniká tak žánrový mutant, kterému je nejlepší se vyhnout. Spottiswoode umí mnohem lépe. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Průměrná akční komedie, která mě rozesmála jen v některých momentech. Neříkám, že je to nuda, ale přece jen jsem od Mela Gibsona čekal víc. O to víc mě příjemně překvapil Robert Downey Jr. Kdo hledá ve filmu nějaký hlubší smysl, bude asi míň zklamán než ten co se chce bavit. Je to takový šedý průměr. 55% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"PROMIŇ, ALE NENÍ TO UZI?" - "HELE, TO BY BYLA DOBRÁ REKLAMA: PROMIŇ, ALE NENÍ TO UZI?" Další z celuloidových klukovských snů o báječných mužích na létajících strojích, který nabízí svižnou a vtipnou zábavu, ale jako výpověď o Vietnamu na způsob M.A.S.H. přichází dle mého trochu pozdě (poselství, že válka je vůl, je samozřejmě nadčasové). Velmi pohodový film. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Očakával som od tohto snímku, že to nebude nič moc. Avšak po chvíli, kedy sa na plátne spoločne stretnú mladý Robert Downey Jr. a Mel Gibson, tak sa rozbieha celkom zábavná komédia. Je to zaujímavá vojnová porcia s dobrým hereckým obsadením a dobrými hláškami. Akčná komédia ako vyšitá. Obaja hrdinovia sa pohybujú v ťažkých aj ľahších okamihoch vo filme s úplnou suverenitou. Najmä Mel Gibson tu podáva podľa mňa jeden zo svojich najlepších výkonov. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Povedená oddychová komedie s vážnějšími chvilkami, které dávám 3,5 hvězdy zaokrouhlené nahoru za dvě dokonalé scény nouzového přistání (hlavně za tu s letadlem) a za závěrečnou schovávanou. Gibson a Downey jsou ve svých rolích výborní, Spottiswoode si s nimi i s letadýlky a vrtulníky rozumí dobře... Kdyby scenáristé přidali více humoru a rýpání do válečné politiky USA a vynechali zbytečné postavy (Nancy Travis, Gibsonova rodina), mohly ty čtyři hvězdy klidně být i čisté.__P.S. Air America je nutno (!) vidět v původním znění a neořezaném obrazu. Český dabing je neskutečně zprasený (především co do zvuku), a tak se není proč divit všem, kteří film sledovali v TV a nudou či vzteky skoro zemřeli. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (19)

  • Natáčelo se v Thajsku, Londýně a Los Angeles. Natáčení bylo postihnuto dvěma zemětřeseními a tajfunem. (Foxhound#1)
  • Motto Air America (súkromná letecká linka CIA) bolo "Čokoľvek, Kamkoľvek, Kedykoľvek". (Da_reba)

Reklama

Reklama